Κίνηση-ματ Χαφτάρ: Κατεβαίνει υποψήφιος πρόεδρος στην Λιβύη – Διαλύονται τα σχέδια της Άγκυρας

 Ο Στρατηγός Χαφτάρ θέλει να σώσει την χώρα από τους Νεο-οΘωμανούς Τούρκους.

Ο στρατηγός Χαφτάρ κατεβαίνει υποψήφιος πρόεδρος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της Λιβύης, προκαλώντας εγκεφαλικά επεισόδια στο παλάτι του σουλτάνου Ερντογάν.

Ο ίδιος έχει ένα τρομερό σχέδιο με την πολιτογράφηση λιβυκών φυλών σε Αίγυπτο και Τσαντ, επιτρέποντας στον ίδιο να αποκτήσει ένα τεράστιο προβάδισμα, ισοδύναμο με σχεδόν διπλάσιο του αριθμού των νυν ψηφοφόρων της Λιβύης, κάτι που θα εγγυόταν τη νίκη του του ίδιου και των παιδιών του στις μελλοντικές εκλογές.

Ο αρχηγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στρατηγός Χ.Χαφτάρ, εμφανίστηκε πρόσφατα με πολιτικά κατά τη διάρκεια τελετής για την υπογραφή σχεδίου για την κατασκευή τριών πόλεων γύρω από την πόλη της Βεγγάζης, στην ανατολική Λιβύη.

Η κίνηση του Χαφτάρ, ανέφεραν οι παρατηρητές, σηματοδοτεί την πρόθεσή του να κατέβει στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Λιβύη στα τέλη του επόμενου Δεκεμβρίου.

Μετά την υπογραφή του σχεδίου κατασκευής ακολούθησε η υποδοχή του Χαφτάρ  από αντιπροσωπεία στη δυτική πόλη Zintan της Λιβύης. Ο στρατηγός υποσχέθηκε νέες θέσεις εργασίας, καθώς και χρήματα για εκπαίδευση σε παιδιά πολλών φτωχών οικογενειών.

Εκατοντάδες Λίβυοι στήριξαν τον στρατηγό με τους περισσότερους από αυτούς να είναι γυναίκες, σε μια χειρονομία που υποδηλώνει ότι ο στρατηγός θα νικήσει σε επερχόμενη εκλογική εκστρατεία.

Ο Χαφτάρ ετοιμάζει τρεις πόλεις σε δυτικά, ανατολικά και νότια της Βεγγάζης σύντομα, οι οποίες θα είναι σε θέση να φιλοξενήσουν 12 εκατομμύρια Λίβυους, προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πληθυσμός της Λιβύης δεν έχει ξεπεράσει ακόμα τα 7 εκατομμύρια άτομα, οπότε ο Χαφτάρ σχεδιάζει να πολιτογραφήσει φυλές από γειτονικές χώρες, ειδικά το Al-Jawari στη δυτική Αίγυπτο, οι οποίοι είναι λιβυκής καταγωγής, καθώς και φυλές του Awlad, οι οποίες έχουν ιστορικούς δεσμούς με τη χώρα.

Οι παρατηρητές δηλώνουν ότι ο στρατηγός μπορεί επίσης να πολιτογραφήσει και την φυλή Furjan στην Αίγυπτο, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ο Χαφτάρ είναι ένας Furjani, του οποίου οι συμπατριώτες της στη Λιβύη βρίσκονται κυρίως στα δυτικά της Σύρτης και της Tarhuna.

Η φυλή Chadian Tebu θα μπορούσε επίσης να λάβουν τη Λιβυκή υπηκοότητα, όπως στην πραγματικότητα έχει υποσχεθεί  εδώ και πολύ καιρό ο αείμνηστος Μ.,Καντάφι.

Σε ένα βίντεο  που κυκλοφόρησε το 2019, ο Χαφτάρ δήλωνε: «Έχουμε έδαφος περίπου 1 εκατομμυρίου 760 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, οπότε τι πρέπει να κάνουμε με όλη αυτή την έκταση; Εάν μπορούμε να φέρουμε επιπλέον 10 εκατομμύρια (άτομα), τότε θα αλλάξει το πρόσωπο της Λιβύης… γιατί όχι;”

Το σχέδιο για την πολιτογράφηση λιβυκών φυλών  από Αίγυπτο και Τσάντ θα επιτρέψει στον Χαφτάρ να αποκτήσει ένα αριθμό υποστηρικτών που θα ισοδυναμεί σχεδόν με το διπλάσιο του αριθμού των ψηφοφόρων της Λιβύης.

Την ίδια περίοδο ο φιλότουρκος πρωθυπουργός Abdulhamid Dbeibah, έγραψε στο Twitter, «Το μέλλον της Λιβύης και η πρόοδό της συνδέεται με την ικανότητά της να θεραπεύει τις πληγές της μέσω εθνικής συμφιλίωσης και επίτευξης δικαιοσύνης», αλλά ο ίδιος δεν πείθει για τις αγνές προθέσεις του .

Το σίγουρο είναι ότι η Τουρκία η οποία “καίγεται” άμεσα από τις εξελίξεις στην Λιβύη, είτε θα μπλοκάρει κάθε προσπάθεια, είτε θα επιχειρήσει να βάλει “φωτιά” ξανά στην χώρα. Ότι και να κάνει ο Ερντογάν ο Χαφτάρ θα τον αναμένει να τον πολεμήσει κάθε στιγμή, και αυτό είναι η πραγματικότητα.     

loading...