”Ωρα μηδέν” στη Λιβύη – Χαφτάρ σε Τουρκία-Τρίπολη: ”Εκλογές τον Δεκέμβριο, αλλιώς πόλεμος” – Βγαίνει ”μπροστά” ο γιος του Καντάφι

 Κρίσιμες στιγμές

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα και στα σχέδιά της έστειλε κοινωνικό δίκτυο του Εθνικού στρατού της Λιβύης, αναφέροντας επί λέξη ότι ”οποιαδήποτε μη άμεση δημοκρατική εκλογή τον Δεκέμβριο, σημαίνει πόλεμοw στη Λιβύη”. Πίσω από το μήνυμα είναι ο ίδιος ο στρατηγός Χαφτάρ (που έχει τρεις γιούς) και ο οποίος θέλει να εκδιώξει τους Τούρκους από την χώρα του πάση θυσία.

Την ίδια στιγμή, ο υιός του Μ.Καντάφι, Saif Al-Islam, φέρεται να είναι το φαβορί για τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2021, προκαλώντας σοκ σε Τουρκία και δύση.

Ο πολιτικός Ahmed Gaddafi Al-Dam, δήλωσε ότι έχει «καλές πιθανότητες επιτυχίας» εάν κατέβει στις εκλογές υπό το πρίσμα της λαϊκής υποστήριξης που απολαμβάνει ο ίδιος στη χώρα.

«Είναι το νόμιμο δικαίωμα του Σάιφ Αλ-Ισλάμ Καντάφι και κανείς δεν μπορεί να τον εμποδίσει να συμμετάσχει στις εκλογές, καθώς δεν κρίθηκε ένοχος για οποιαδήποτε κατηγορία», σημείωσε ο Λίβυος πολιτικός.

«Δεν θα του επιτρέψουμε να στερηθεί τα συνταγματικά του δικαιώματα», είπε, προσθέτοντας ότι «θα είναι ο μόνος υποψήφιος που μπορεί να προσφέρει ένα πραγματικό σχέδιο δράσης και είναι έτοιμος να βγάλει άμεσα τη χώρα από το χάος στο οποίο βρίσκεται σήμερα. Είμαι βέβαιος ότι η πλειοψηφία των Λίβυων θα υποστηρίξει την υποψηφιότητά του», κατέληξε ο Λίβυος πολιτικός. 

Οι Τούρκοι “σφιχταγκαλιάζουν” επικίνδυνα την χώρα  

 

Κατά την χθεσινή συνάντηση της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης στην Τουρκία, φάνηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι Τούρκοι δεν σκοπεύουν να αποχωρήσουν από την χώρα.

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χ.Ακάρ δήλωσε μάλιστα στον Λίβυο πρωθυπουργό ότι “Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στρατιωτική βοήθεια και εκπαίδευση στους Λίβυους στρατιώτες”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο άμυνας, η συνάντηση των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψη του Νμπάιμπα στην Άγκυρα για να παραστεί στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης.

Ο Χουλούσι Ακάρ τόνισε ότι η χώρα του στοχεύει να συμβάλει στη δημιουργία μιας περιφερειακής και πολιτικά ενωμένης, ειρηνικής και σταθερής Λιβύης.

Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της Λιβύης Abdul-Hamid Dbeibah επανέλαβαν τη σημασία του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου, σε κοινή συνέντευξη τύπου, εξοργίζοντας την Αθήνα και την δύση.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι “οι δύο πλευρές συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν μια περιφερειακή διάσκεψη με όλα τα μέρη, ζητώντας διάλογο και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο με τρόπο που θα διατηρεί τα δικαιώματα όλων των κρατών”.

Ο Τούρκος πρόεδρος ζητά με λίγα λόγια να διαπραγματευτούμε ως Έλληνες τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα, δίνοντας στην Τουρκία περιοχές που δεν κατέχει καμία χώρα στον κόσμο, πράγμα που δεν πρόκειται να κάνουμε ποτέ βέβαια.

Σύμφωνα με ειδικούς, αν και μιλάμε για μεταβατική λιβυκή κυβέρνηση, εντούτοις αυτή υπέγραψε 5 συμφωνίες με την Τουρκία, μία εκ των οποίων ανοίγει ξεκάθαρα το παράθυρο για έρευνες και εξορύξεις στην λιβυκή ΑΟΖ.

Ο Λίβυος πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος όμως, δεν υπολόγισαν τον Χαφτάρ και άλλες χώρες (Γαλλία-Ρωσία) που έχουν διαφορετικά συμφέροντα και κινούνται ήδη παρασκηνιακά για να φέρουν τα πάνω-κάτω για την Άγκυρα, το συντομότερο δυνατό.   

loading...