Φωνή λαού οργή Θεού για την Ανάσταση-Σύνδεσμός Κληρικών προς ΔΙΣ: ”Αλλάξτε την ώρα, μετά το «Χριστός Ανέστη» θα κάνουν πάρτι στις πλατείες”

 Χάνεται ο έλεγχος με το θέμα της Ανάστασης στις 9-Η Εκκλησία της Κύπρου έδειξε τον δρόμο αλλά η Ελλαδική Εκκλησία προτιμάει να πάει με την λογική της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Απολύτως στοιχισμένη με την άποψη του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, που πριν από λίγες μέρες έγραφε για τον διχασμό που προέκυψε στους εκκλησιαστικούς κύκλους μετά την απόφαση Μητσοτάκη-ιερώνυμου, είναι η επιστολή του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος προς την Ιερά Σύνοδο. “Εχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση, διχασμός και σκανδαλισμός στο χριστεπώνυμο πλήρωμα, με αντεγκλήσεις και διαξιφισμού” επιβεβαιώνουν οι Κληρικοί ενώ συν τοις άλλοις αναφέρονται και στο άλλο θέμα που ανέδειξε πρώτο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ για την “αγία ανυπακοή” λέγοντας πως “Γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι υπάρχουν ακόμη και σκέψεις από ορισμένες Μητροπόλεις ή και ενορίες να απειθήσουν”

Και έτσι είναι αφού και πάλι για παράδειγμα ο Μητροπολίτης Κυθήρων ξεκαθάρισε πως “Θα κάνουμε την Ανάσταση τις πρωινές ώρες της Κυριακής”.

Στην επιστολή του ο ΙΣΚΕ επισημαίνει ακόμη πως: Είμαστε βέβαιοι όμως ότι αμέσως μετά το «Χριστός Ανέστη», εάν αυτό αναγγελθεί την 9η νυχτερινή, θα ξεκινήσουν πάρτι στις πλατείες, και ζητάει από την Ιερά Σύνοδο να συνεννοηθεί με την κυβέρνηση και να αλλάξει η ώρα της Ανάστασης. Κάτι τέτοιο είπε χθες και ο Μητροπολιτης Κυθήρων όταν κάλεσε την ΔΙΣ να αναθεωρήσει. 

 

Φωνή λαού οργή Θεού!

 

Την ίδια στιγμή η στάση που κρατάει η Εκκλησία της Κύπρου εκθέτει ανεπανόρθωτα την Ελλαδική Ιερά Σύνοδο. Και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αλλά και ο Μητροπολίτης Μόρφουεξέφρασαν την αντίθεσή τους με όσα αποφάσισαν Ιερώνυμος-Μητσοτάκης και “ευλόγησε” η ΔΙΣ.

 

Η δε στάση της Εκκλησίας της Κύπρου να αντιδράσει έντονα στα μέτρα της κυβέρνησής της Κύπρου, η οποία τελικά υποχώρησε, απέδειξε πως υπάρχει και άλλη οδός, αλλά απλά ο ιΕλλαδίτες Ιεράρχες δεν ήθελαν να την πάρουν!

Μητροπολίτες κουνούν το δάκτυλο 

Μεγαλύτερη οργή έχουν προκαλέσει κάποιοι Μητροπολίτες που βάλουν κατά όσων αντιδρούν. Ο Μητροπολίτης Βεροίας για παράδειγμα έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει “Ιούδες όσους νιώθουν υπερασπιστές της πίστεως”

Επικριτικός είχε υπάρξει και ο Μητροπολίτης Αργολίδος πρόσφατα αλλά και άλλοι Ιεράρχες.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του ΙΣΚΕ προς την Ιερά Σύνοδο:

 

Με την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, ως Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, βιώνοντας σε όλο τους το εύρος τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς πανδημίας της Covid-19 στην Εκκλησία και την ευρύτερη κοινωνία, επιθυμούμε -αλλά και οφείλουμε- να σας ενημερώσουμε ότι έχουμε γίνει αποδέκτες απείρων παραπόνων από τον ευσεβή λαό του Θεού, κληρικούς και λαϊκούς, εξαιτίας της μετάθεσης της ώρας έναρξης της παννυχίδας της Αναστάσεως του Κυρίου από την 11η εις την 8η νυκτερινή.

Θα ήταν απρεπές και άδικο εάν δεν αναγνωρίζαμε τις επίμονες και επίπονες προσπάθειες τόσο του προέδρου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, όσο και των λοιπών συνοδικών Ιεραρχών ώστε να αποτραπεί η μετάθεση της ώρας έναρξης. Μολαταύτα, τα ώτα των κυβερνώντων, οι οποίοι διατυμπανίζουν αυτές τις ημέρες την επιστροφή στην κανονικότητα, δεν άκουσαν τις παρακλήσεις σας.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση, διχασμός και σκανδαλισμός στο χριστεπώνυμο πλήρωμα, με αντεγκλήσεις και διαξιφισμούς. Γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι υπάρχουν ακόμη και σκέψεις από ορισμένες Μητροπόλεις ή και ενορίες να απειθήσουν στην ανωτέρω απόφαση και είτε να τηρήσουν την παράδοση, η οποία επιβάλλει η παννυχίδα να αρχίζει την 11η νυκτερινή, είτε να μεταθέσουν την έναρξη την 5η πρωινή ώρα.

Βλέποντας την αναστάτωση που επικρατεί, εμείς οι απλοί Ιερείς που καθημερινά αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες του ποιμνίου, καλούμαστε να μεταφέρουμε το μήνυμα των πιστών προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος: ότι δεν θα πρέπει η επιβολή αυστηρών μέτρων στη λειτουργία του εκκλησιαστικού σώματος να αποτελεί επικοινωνιακό άλλοθι για την κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να προβάλλει μέσω των Μ.Μ.Ε. την αποτελεσματικότητά της στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων, όταν ταυτόχρονα στις πλατείες διασκεδάζει μέγα πλήθος μέχρι πρωίας χωρίς ενόχληση από το κράτος. Θεωρούμε ότι θα πρέπει η Πολιτεία να σταματήσει να μας περιπαίζει προκλητικά λέγοντας ότι επιβάλλεται στις 2 Μαΐου, την ημέρα του Πάσχα, η απαγόρευση κυκλοφορίας να αρχίζει στις 22:00, ενώ την επόμενη ημέρα η απαγόρευση θα αρχίζει από τις 23:00, και σύμφωνα με δήλωση Υπουργού αν κάποιος αποχωρήσει από χώρο εστίασης στις 23:00 θα είναι σύννομος, με αποτέλεσμα de facto να παρατείνεται η κυκλοφορία μετά τις 23:00 (τι θα αλλάξει άραγε μέσα σε μία ημέρα;) και να σταματήσουν να μας θεωρούν πολίτες δευτέρας κατηγορίας. Ως άλλοι Νέρωνες, μας κατηγορούν για τη διασπορά της πανδημίας! Δεν ξεχνάμε, μετά τον εορτασμό των Θεοφανίων, την παραπληροφόρηση του ελληνικού λαού από ορισμένα Μ.Μ.Ε. πανελλαδικής εμβέλειας, τα οποία πρόβαλλαν εικόνες από εορτασμό Θεοφανίων παρελθόντων ετών ως δήθεν εφετινές με σκοπό την κατασυκοφάντηση των πιστών.

Για τους παραπάνω λόγους, ταπεινώς σας παρακαλούμε να θέσετε εκ νέου το συγκεκριμένο θέμα επί τάπητος στα κυβερνητικά στελέχη ώστε να υπάρξει άρση της απόφασης για μετάθεση της ώρας, διότι αυτή η μετάθεση «οὐδὲν ὠφελεῖ, ἀλλὰ μᾶλλον θόρυβος γίνεται»(Ματθ.27,24).

Βασικό επιχείρημα είναι ότι η τέλεση της Αναστάσεως την 12η νυκτερινή πιθανόν να αποτρέψει πανηγυρισμούς και εκδηλώσεις στις πλατείες των πόλεων. Είμαστε βέβαιοι όμως ότι αμέσως μετά το «Χριστός Ανέστη», εάν αυτό αναγγελθεί την 9η νυχτερινή, θα ξεκινήσουν πάρτι στις πλατείες, τα οποία θα συνεχιστούν ανεμπόδιστα έως πρωίας. Την ίδια ώρα που οι δύστυχοι ιερείς και ψάλτες θα κάνουν αγώνα ταχύτητας για να τηρήσουν το ωράριο φοβούμενοι μη καθυστερήσουν κανένα λεπτό. Το απευχόμεθα, αλλά η μέχρι τώρα εμπειρία μάς λέγει ότι αυτό θα συμβεί.

Ένα άλλο επιχείρημα είναι ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ύφεση της πανδημίας και τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι σαφώς καλύτερα, κάτι το οποίο επιτρέπει αυτή την παραχώρηση λόγω της σπουδαιότητας της ημέρας. Άλλωστε, αυτό δεν μας λέγουν τόσο καιρό οι διάφοροι ειδικοί και δημοσιογράφοι ότι ο κόσμος κουράστηκε και πρέπει να γίνει χαλάρωση των μέτρων; Πράγματι, ο κόσμος κουράστηκε. Οι πιστοί δεν κουράστηκαν; Οι πιστοί δεν είναι κόσμος;

Ευχόμαστε όπως ο πανάγαθος Θεός να μας αξιώσει μετά των Μυροφόρων να προσέλθουμε στο κενό μνημείο και να προσκυνήσουμε την τριήμερον έγερσιν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και μετά των Αποστόλων να αναφωνήσουμε το «ἑωράκαμεν τὸν Κύριον» (Ιωαν.20,25), τον Αναστημένο Κύριον της δόξης.

loading...