Β. Πούτιν: «Κατασκευάζουμε τον ισχυρότερο στόλο πυρηνικών παγοθραυστικών. Έχουμε την προσοχή μας στην Αρκτική»


 Η Μόσχα χτίζει τον «ισχυρότερο στόλο παγοθραυστικών στον κόσμο»

και θα συνεχίσει τις ερευνητικές της δραστηριότητες στην Αρκτική ανεξάρτητα από τα άλλα διεθνή προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Ρωσία και ο πλανήτης, όπως δήλωσε την Τετάρτη (14/04), ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.


Συγκεκριμένα, σε συνεδρίαση του Προεδρείου της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στην ιστοσελίδα του φορέα:


«Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα στη διεθνή σκηνή, η έρευνα στην Αρκτική και η προσοχή μας στην περιοχή παραμένει αμετάβλητη».


Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε ότι το ζήτημα της αλλαγής του κλίματος είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην Αρκτική, όπου η Ρωσία έχει ολόκληρες πόλεις και οικισμούς και όπου οι επιπτώσεις των μεταβαλλόμενων θερμοκρασιών είναι πιο εμφανείς.


Χαρακτηριστικά, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε: «Εάν το μόνιμο στρώμα πάγου συνεχίσει να λιώνει, πρέπει να καταλάβουμε τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό. Πολλοί πιστεύουν ότι η έρευνα για την Αρκτική έχει μεγάλη σημασία τόσο για τη Ρωσία όσο και για ολόκληρο τον κόσμο. Επομένως, φυσικά, θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε αυτό».


Στη συνέχεια, ο ίδιος επαίνεσε την κατασκευή του ισχυρού στόλου παγοθραυστικών της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι μερικά από αυτά τα πλοία, «συμπεριλαμβανομένων των γιγάντων όπως τα Leader, δεν μοιάζουν με οτιδήποτε άλλο κατασκευάζεται από οποιαδήποτε άλλη χώρα.


Η Ρωσία άρχισε την κατασκευή του πρώτου από τα τρία προγραμματισμένα πυρηνικά παγοθραυστικά κατηγορίας Leader στο ναυπηγείο Zvezda, στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, τον περασμένο Ιούλιο και το πρώτο από αυτά, με το όνομα Rossiya («Ρωσία»), αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2027.


Τα παγοθραυστικά μέγιστου μήκους 209 μέτρων, πλάτους 47,7 μέτρων θα είναι εξοπλισμένα με ικανότητα παραγωγής 120 MW, μέγιστη ταχύτητα έως 22 κόμβους και δυνατότητα μετατόπισης περίπου 70.000 τόνων, επιτρέποντάς τους να κινούνται σε πάγο με πάχος έως 4 μέτρα (δηλαδή υπερδιπλάσιο του μέσου πάχους του αρκτικού πάγου).


Ακόμα, τα πλοία διαθέτουν ένα ζεύγος αντιδραστήρων RITM-400, μια μονάδα ατμοστροβίλων με τέσσερις στροβιλογεννήτριες που αντλούν 37 MW η καθεμιά και ένα σύστημα ηλεκτρικής πρόωσης με τέσσερις κινητήρες έλικα 30 MW.


Μόλις τεθούν σε λειτουργία, τα παγοθραυστικά τύπου Leader θα διαδεχτούν το Project 22220 (LK-60Ya), ένα άλλο ρωσικό σχέδιο που κατέχει το τρέχον ρεκόρ για τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο πυρηνικό παγοθραυστικό στον κόσμο.


Πάντως, η κατηγορία LK-60Ya είναι διάδοχη της Arktika, κατά την οποία κατασκευάστηκαν παγοθραυστικά μεταξύ του 1971 και του 2007.


Η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει συνολικά 5 πλοία τύπου LK-60Ya, με το πρώτο πλοίο της σειράς να τίθεται σε λειτουργία στα τέλη του 2020, ακόμα ένα στα τέλη του 2021 και άλλα τρία μεταξύ του 2022 και του 2026.
Τι σημαίνουν οι πυρηνικές δυνατότητες παγοθραυστικών της Ρωσίας για τη Μόσχα και τον κόσμο;Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που κατασκευάζει και διαθέτει πυρηνικά παγοθραυστικά και αυτά τα πλοία αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τη Μόσχα να πραγματοποιήσει τα φιλόδοξα σχέδια στην Αρκτική, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας νέας θαλάσσιας ναυτιλιακής διαδρομής μέσω των αρκτικών συνόρων της χώρας.


Μάλιστα, τον περασμένο Φεβρουάριο, ένα δεξαμενόπλοιο υγρού φυσικού αερίου «έγραψε» ιστορία με επιτυχημένη πλοήγηση από τη Σαμπέτα της Ρωσίας στο Τζιανγκσού της Κίνας, με τη διαδρομή να μην χρησιμοποιείται κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω του πάγου.

Στην ομιλία του προς τη Ρωσική Γεωγραφική Εταιρεία, την Τετάρτη (14/04), ο Βλαντίμιρ Πούτιν προέβλεψε ότι η αποστολή εμπορευμάτων κατά μήκος της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής θα είναι δυνατή στο εγγύς μέλλον.

Η Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή, μήκους 4.800 χιλιομέτρων, είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική νέα διαδρομή θαλάσσιου εμπορίου στον κόσμο και είναι θεωρητικά ικανή να μεταφέρει εμπορεύματα μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, με ρυθμό μεταξύ 40% και 60% ταχύτερα από ό,τι μέσω της Διώρυγας του Σουέζ ή του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.


Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Ενέργειας, μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής έχουν ήδη αποσταλεί πάνω από 32 εκατομμύρια τόνοι αγαθών, συμπεριλαμβανομένων 18 εκατομμυρίων τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατά το 2020 και οι Αρχές αναμένουν την αποστολή 80 εκατομμύρια τόνων εμπορευμάτων έως το 2024 μέσω της θαλάσσιας αρτηρίας.


Η ανάγκη για μια εναλλακτική διαδρομή έγινε ιδιαίτερα εμφανής, τον περασμένο μήνα, όταν ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που ανήκε στην Ιαπωνία, μπλόκαρε τη Διώρυγα του Σουέζ για σχεδόν μια εβδομάδα, καθυστερώντας αγαθά αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Η Ρωσία έχει ξοδέψει δεκαετίες και άλλα τόσα δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές της στην Αρκτική, τα τελευταία χρόνια, κατασκευάζοντας ή αναβαθμίζοντας τουλάχιστον 16 λιμάνια και 14 αεροδρόμια και συγκεντρώνοντας πάνω από 50 παγοθραυστικά, συμπεριλαμβανομένων των έξι προαναφερθέντων πυρηνικών.


Μαζί με τη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή, η οποία θα μπορούσε να προσφέρει στη Ρωσία σημαντικό νέο εισόδημα με τη μορφή τελών διαμετακόμισης, η Αρκτική υπόσχεται να παράσχει στη χώρα νέες ευκαιρίες ώστε να αξιοποιήσει προηγουμένως μη προσβάσιμους φυσικούς πόρους.


Συγκεκριμένα, σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση του Πενταγώνου εκτιμάται ότι η Αρκτική μπορεί να περιέχει σχεδόν το ένα τρίτο των ανεξερεύνητων αποθεμάτων φυσικού αερίου στον κόσμο και σπάνια ορυκτά αξίας άνω των τρισεκατομμυρίων δολαρίων.


(sputniknews)

Δεν υπάρχουν σχόλια :