Επικίνδυνες εξελίξεις σε ΚΡΙΜΑΙΑ (Ταυρίδα) όπου ζούσαν ειρηνικά Έλληνες, Ρώσοι και Τάταροι.
Από τον Πέτρο Κονταρίνη 13 Απριλίου 2021 —
Με την πτώση του Βυζαντίου και την κατάκτησή του από τους Οθωμανούς, μετά από χιλιάδες χρόνια Ελληνικής παρουσίας, η Κριμαία, προκειμένου να σωθεί, προσαρτάται στην Ρωσική Αυτοκρατορία. Η Κριμαία υπήρξε μέρος της απέραντης ΕΣΣΔ, και το 1954, ο Ουκρανός Πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Νικολάϊ Χρουστσόφ, αποφάσισε να υπαγάγει διοικητικά την αυτόνομη Κριμαία στην Ουκρανία, που ήταν μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Η κατάσταση αυτή δεν άλλαξε με την κατάρρευση του Σοσιαλισμού το 1989, έτσι η Κριμαία παραμένει Αυτόνομη δημοκρατία, όπως η Ουκρανία, η οποία παρά τις πολλές εναλλαγές κυβερνήσεων, παρέμεινε για 25 ολόκληρα χρόνια μια φίλη χώρα, προσκείμενη στην Ρωσία.
Το 2014, μετά από ταραχές στο Κίεβο που κατέληξαν σε όργιο τρομοκρατίας εκ μέρους των φιλοδυτικών, με κάψιμο Εβραϊκών Συναγωγών και γραφείων συνδικάτων, με δεκάδες νεκρούς, και μετά από ΝΑΤΟικό πραξικόπημα τύπου 21ης Απριλίου, ο εκλεγμένος πρόεδρος Γιανούκοβιτς ανατράπηκε. Η κυβέρνηση που ανέλαβε, στην οποία συμμετείχαν οι ΝΑΖΙ του Δεξιού Τομέα Τάγματος Αζόφ, υπέβαλαν, ως προφανώς όφειλαν, αίτημα συμμετοχής της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, οργανισμούς που βρίσκονται σε συνεχή αντιπαράθεση με την Ρωσική ομοσπονδία.
Όπως είναι φυσικό, ο ρωσόφωνος πληθυσμός, αλλά και οι ουκρανοί οπαδοί του προέδρου Γιανουκόβιτς εξεγέρθηκαν, διεκδικώντας την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσική ομοσπονδία. Παράλληλα, περισσότεροι από 700 στρατιώτες και αξιωματικοί της Ουκρανίας που στάθμευαν στην περιοχή, καθώς και ο αρχηγός του Ναυτικού, προσχώρησαν στους εξεγερμένους ρωσόφωνους, οι οποίοι προκήρυξαν δημοψήφισμα. Με 75% συμμετοχή, το 89% ψήφισε υπέρ της αυτοδιοίκησης και της προσχώρησης στην Ρωσική ομοσπονδία ως αυτόνομης περιοχής, αντίθετα με το 10% που ψήφισε κατά. Μετά την συντριπτική νίκη, και την επικύρωση του δημοψηφίσματος, εκλέγεται τοπική κυβέρνηση στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ.
Από τότε, η κατάσταση παρέμενε στάσιμη, μέχρι πριν μερικές μέρες, που το Αμερικανικό Πεντάγωνο εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη ένταση στα σύνορα Ουκρανίας-Κριμαίας, επικαλούμενο αναφορές του ουκρανικού στρατού περί ενίσχυσης των ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος τους. Οι αναφορές έκαναν λόγο για «απειλή» για την «ασφάλεια» της Ουκρανίας, με πληροφορίες πως οι αυτονομιστές διαθέτουν 28.000 μαχητές και πάνω από 2.000 Ρώσους στρατιωτικούς συμβούλους.
Αν και ακούγεται παράλογο η Ουκρανία των 42.000.000 να απειλείται από την Κριμαία των 2.000.000, το αμερικανικό Πεντάγωνο αισθάνθηκε την ανάγκη να συνεδριάσει και να προβεί σε ανακοινώσεις ειδικά για το θέμα αυτό.
Λίγους μήνες μετά την εκλογή του Δημοκρατικού Μπάϊντεν, έφτασε προφανώς η στιγμή να αισθανθεί η Ευρώπη την υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεών του για επιστροφή της Αμερικής στη διεθνή σκηνή. Ελπίζουμε ότι αυτή η επιστροφή στη διεθνή σκηνή δεν θα «πατάει» σε ΟΥ.ΤΣΕ.ΚΑ – Δεξιού Τομέα Τάγματος Αζόφ – Ισλαμικο Κράτος του ISIS, όπως συνέβη στο «δημοκρατικό» παρελθόν επί Κλίντον – Ομπάμα με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα για τους λαούς που τα υπέστησαν. Ωστόσο, διατηρούμε πολλές επιφυλάξεις.
Και μία λεπτομέρεια που ίσως μας αφορά ως Ελλάδα. Η μοναδική μειονότητα που δραστηριοποιείται εντός Κριμαίας κατά της συμμετοχής στην Ρωσική Ομοσπονδία, είναι οι Τάταροι Μουσουλμάνοι, που διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις με την Τουρκία για ευνόητους λόγους. Η Κριμαία δεν είναι πιο μακριά από το Νογκόρνο Καραμπάχ της Αρμενίας και τη Λιβύη για την Τουρκία. Γεγονός που δικαιολογεί την ξεκάθαρη υποστήριξη του Ερτογάν στην Ουκρανία .
2014Απόσπασμα του Δεξιού Τομέα Τάγματος Αζόφ . Συγκέντρωση του Δεξιού Τομέα προς τιμή της κατοχικής κυβέρνησης στην Ουκρανία .