Για να καταλάβουμε ποιους ευνοεί η υγειονομική κρίση, που μετατράπηκε σε οικονομική…

 Ο πλούτος που κρατούν στα χέρια τους οι δισεκατομμυριούχοι της Ευρώπης αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο και άγγιξε τα 3 τρις. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, καθώς όπως και οι υπόλοιποι κροίσοι του πλανήτη εμφάνισαν σε μεγάλο βαθμό “ανοσία” στην οικονομική ζημιά που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. 

Οι Ευρωπαίοι κροίσοι έγιναν κατά 797 δις. δολάρια πλουσιότεροι από πέρυσι. 

 Η Γερμανία εξακολουθεί να είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους, συνολικά 136, εκ των οποίων 26 είναι “φρέσκοι” και 9 επέστρεψαν στο κλαμπ – με συνδυαστική περιουσία ύψους 625 δις. δολαρίων. 

Σε αντίθεση με τη Γαλλία, στη Γερμανία το χρήμα δεν προέρχεται από τα πολυτελή αγαθά, αλλά από τη λιανική χαμηλού κόστους.    Οι κληρονόμοι των σούπερ μάρκετ ”Aldi”, Beate Heister και Karl Albrecht Jr., είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Γερμανίας, με καθαρή αξία 39,2 δις. δολαρίων, καθώς το σούπερ μάρκετ χαμηλού κόστους συνεχίζει να κερδίζει πελάτες σε νέες περιοχές, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ο Dieter Schwarz, ιδιοκτήτης των discount σούπερ μάρκετ ”Kaufland” και ”Lidl”, είναι δε ο πλέον κερδισμένος, σε δολαριακούς όρους, στη Γερμανία, καθώς η περιουσία του αυξήθηκε κατά 17,1 δις. δολάρια από πέρυσι στα 36,9 δις. δολάρια λόγω της ανόδου που κατέγραψαν οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ εν μέσω της πανδημίας.

Η Γαλλία είναι επίσης μια χώρα πολλών δισεκατομμυριούχων, κυρίως χάρη στους τομείς των πολυτελών ειδών και της μόδας. Η χώρα έχει 42 παρουσίες στη φετινή λίστα, η συνδυαστική αξία των οποίων ανέρχεται στα 512,2 δισ. δολάρια. 

Ο Bernard Arnault της ”LVMH” δηλαδή της” Moët Hennessy Louis Vuitton”,ήταν ο πλέον κερδισμένος, σε δολαριακούς όρους. 

Χάρη στη ”Channel”, τα αδέλφια Alain και Gerard Wertheimer, εγγονοί του ιδρυτή Pierre Wertheimer, έχουν δει επίσης έκαστος την περιουσία του να διπλασιάζεται από τα 17 δις. δολάρια στα 35 δις. δολάρια κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, παράλληλα την αύξηση των τιμών που σημείωσαν τα είδη των μεγαλύτερων brands πολυτελών αγαθών της Ευρώπης.

Φυσικά, από τις λίστες του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη αλλά και της Ευρώπης δεν λείπουν και οι Έλληνες, αν και από τα 4 ελληνικά ονόματα που περιλαμβάνονται μόνο ένας “πολιτογραφείται” Έλληνας.

 Πρόκειται για τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο οποίος με περιουσία 1,4 δις. δολαρίων καταλαμβάνει τη θέση 2.141.

Ωστόσο, στην κατάταξη βρίσκονται επίσης τα ονόματα του Φίλιππου Νιάρχου ( πολίτης Γαλλίας), ο οποίος με περιουσία 2,8 δις. δολαρίων καταλαμβάνει τη θέση 1.111, του Αριστοτέλη Μυστακίδη ( πολίτης Ελβετίας), ο οποίος με περιουσία 2,3 δις. δολαρίων κατατάσσεται στη θέση 1.362, αλλά και του Ιβάν Σαββίδη ( πολίτης Ρωσίας), που με περιουσία 1,7 δις. δολαρίων βρίσκεται στη θέση 1.833. 

Για να καταλάβουμε ποιους ευνοεί η υγειονομική κρίση, που μετατράπηκε σε οικονομική…

loading...