Δέθηκε σε μάρμαρο για 19 μέρες και μετά δεν κατάφερνε να λυθεί (video)


 Η περφόρμανς που είχε ετοιμάσει ο Βέλγος Μίκες Ποπ αφορούσε την ιστορία και το «βάρος» που κουβαλά η έννοια. Πρακτικά και…

οπτικά αυτό θα γινόταν με ένα κομμάτι μάρμαρο στο οποίο αλυσοδέθηκε ο καλλιτέχνης για 19 μέρες. Όταν πέρασαν οι 19 μέρες, δεν κατάφερε να λύσει τις αλυσίδες και αναγκάαστηκε να ζητήσει βοήθεια, να τις κόψουν.


Το δρώμενο που έστησε ο Μίκες Ποπ διήρκησε συνολικά 438 ώρες. Τόσο έμεινε δεμένος με μια αλυσίδα μήκους τριών μέτρων, ενσωματωμένη σε ένα μεγάλο κομμάτι μάρμαρο, στο δικαστήριο της Οστάνδης.

Ο Ποπ, που έτρωγε, κοιμόταν, πλενόταν και ζωγράφιζε πάντα δεμένος, προσπαθούσε να απελευθερωθεί λαξεύοντας το μάρμαρο. Αποδείχτηκε αδύνατον και τελικά ζήτησε να κόψουν την αλυσίδα.


«Το μάρμαρο ήταν το σύμβολο της ιστορίας, της ιστορίας της τέχνης, από την οποία προσπαθώ να απελευθερωθώ. Ανακάλυψα ότι είναι αδύνατον. Είναι ένα βάρος που θα κουβαλάω πάντα», τόνισε.


Η «παράσταση» του Ποπ, που τιτλοφορείτο De Profundis, αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης καλλιτεχνικής έκθεσης και μπορούσε κανείς να την παρακολουθήσει απευθείας από το διαδίκτυο.


Δεν υπάρχουν σχόλια :