Πάντα υπάρχουν άλλοι δρόμοι! Έτσι αλλάζουν οι ισορροπίες απέναντι στην Τουρκία, vid

 Η σημασία της ύπαρξης μιας επιπλέον πηγής προμήθειας σημαντικών οπλικών συστημάτων…

Η Ελλάδα έχει έρθει εγγύτερα στο Ισραήλ τόσο διπλωματικά-οικονομικά, όσο και στρατιωτικά μετά τα γεγονότα του 2021 με το πλοίο Mavi Marmara που έπλεε προς Παλαιστίνη, στο οποίο οι Ισραηλινές ειδικές δυνάμεις εκτέλεσαν ένα επιτυχημένο ρεσάλτο με θύματα αρκετούς Τούρκους, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν τα σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ.

Η Ελλάδα έχει εκμεταλλευτεί το γεγονός για να αυξήσει τη συνεργασία με το Ισραήλ στον τομέα του στρατιωτικού εξοπλισμού και του κυβερνοπολέμου αλλά και να φροντίσει να εξυγιάνει την ανενεργή και χρεοκοπημένη ΕΛΒΟ με τη βοήθεια της ισραηλινής Plasan.

Από πλευράς οπλικών συστημάτων, η Ελλάδα έχει προμηθευτεί ήδη δύο συστήματα Heron και φέρεται να θέλει να προμηθευτεί από το Ισραήλ τα κάτωθι συστήματα:

·         Iron Dome: Ένα σύστημα εγγύς αεράμυνας, ικανό να αναχαιτίζει το 90% των εισερχόμενων πυραύλων, μπορεί να βάλει κατά ελικοπτέρων, drones και κατά μαχητικών αεροσκαφών έως ένα επιχειρησιακό ύψος και κατασκευάζεται από τη Rafael.

·         Συλλογές βομβών SPICE: Επί χρόνια ακούμε ότι η Πολεμική Αεροπορία ενδιαφέρεται για τη συλλογή διαφόρων βομβών της οικογένειας SPICE, προμήθεια που θα επιτρέψει στην Πολεμική Αεροπορία να εξοπλίσει το στόλο των F-16 της με κρίσιμα όπλα που θα αναβαθμίσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητές της από τη στιγμή που εξ ΗΠΑ δεν έχουν αγοραστεί ανάλογα όπλα ( όπως αντιπλοϊκοί πύραυλοι Harpoon). Τα όπλα αυτά αναμένονται να έρθουν προς έγκριση στη Βουλή σύντομα. (Σύστημα της Rafael)

·         Πύραυλοι SPIKE: Η έκδοση του πυραύλου κυρίως για αντιαρματική χρήση ενδιαφέρει το ΓΕΣ, το οποίο θέλει να εξοπλίσει τα AH-64 Apache της Αεροπορίας Στρατού με αυτά αυξάνοντας κατά πάρα πολύ τις αντιαρματικές δυνατότητες του Στρατού  με το βλέμμα στον Έβρο και την Ανατολική Θράκη σε περίπτωση σύρραξης με την Τουρκία. Μία συνολική αναβάθμιση των Apache βρίσκεται στο τραπέζι. Άλλες εκδόσεις των εν λόγω πυραύλων ίσως ενδιαφέρον το πεζικό ( Α/Τ ρόλος) και το Ναυτικό (NLOS). (Κατασκευή ι ε

·         Iron Sting: Το σύστημα που παρουσιάστηκε πρόσφατα από την Elbit και πρόκειατι πρακτικά για έναν αυτοκινούμενο όλμο επί τεθωρακισμένου οχήματος, το οποίο έχει τη δυνατότητα να βάλει ακριβή πυρά  μέσω καθοδήγησης λέϊζερ και GPS.

Εκτός των παραπάνω, η Elbit έχει αναλάβει το Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο στην 120η Πτέρυγα Μάχης στην Καλαμάτα για τα επόμενα 20 χρόνια, ενώ μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 θα μεταβούν στο Ισραήλ για άμεσες εργασίες συντήρησης που απαιτούνται καθώς η ΕΑΒ αδυνατούσε να εξυπηρετήσει το εν λόγω έργο.

Καλό θα ήταν να υπάρξει και κάποια προμήθεια συστημάτων από το Ισραήλ για την ενίσχυση του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου, το οποίο έχει μείνει σχετικά πίσω στην ανανέωση των δυνατοτήτων του, πράγμα που θα συνέβαινε τόσο με την τοποθέτηση επιπλέον αισθητήρων ανά την επικράτεια, όπως νέων ραντάρ ενεργούς και παθητικής λειτουργίας, όσο και της διασύνδεσής του συνολικά με τα συστήματα των υπολοίπων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Μία επίσης συνεργασία στον τομέα τον loitering munitions( drones αυτοκτονίας) είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος με όπλα που θα κάνουν τη διαφορά σε όλο το μήκος του ανατολικού Αιγαίου και της Μικράς Ασίας.

Η επίσκεψη ανθρώπων της Rafael για παρουσιάσεις στη ΓΔΑΕΕ είναι ενδεικτική της επιθυμίας της ελληνικής πλευράς για απόκτηση συστημάτων, αφού φυσικά παρουσιαστούν και αξιολογηθούν. Αρκετά άλλωστε από τα συστήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από την κορυφαία ισραηλινή εταιρεία.

Η σημασία της ύπαρξης μιας επιπλέον πηγής προμήθειας σημαντικών οπλικών συστημάτων με προοπτικές μεταφοράς μάλιστα τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, είναι κάτι παραπάνω από επιθυμητή καθώς μπορεί να συμπληρώσει τα συστήματα και τον εξοπλισμό που λείπουν από τις Ένοπλες Δυνάμεις, εφόσον άλλες χώρες δεν τα αποδεσμεύουν για να διατηρήσουν τις ισορροπίες.

Παράδειγμα αποτελεί η Αρμενία με το Αζερμπαϊτζάν όπου το Αζερμπαϊτζάν προμηθεύτηκε τα τελευταία 4 χρόνια ισραηλινής προέλευσης συστήματα, με τα οποία και έκανε τη διαφορά κατά των Αρμενίων με εμφανή αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης ( ειδικά τα loitering munitions).  Για τον λόγο αυτό χρειάζεται ευελιξία στους εξοπλισμούς με μία ανάλογη πάντα μεταφορά έργου σε εγχώριο επίπεδο, ώστε να παρακάμπτονται εμπόδια από τρίτους, οι οποίοι έχουν τη δική τους ατζέντα.

loading...