Η ΕΡΤ έδωσε μικρόφωνο στην Ασάφογλου: «Είμαι Τουρκάλα» – Οργισμένη αντίδραση των Πομάκων, vid


 Την ώρα που ο τουρκικός τύπος και μερίδα τουρκοφρόνων της Θράκης προσπαθούν με κάθε μέσο να σπιλώσουν την εικόνα της Ελλάδας, παρουσιάζοντας πως υπάρχει δήθεν τουρκική μειονότητα,  η ελληνική κρατική τηλεόραση θέλησε να είναι… υπεράνω.


Συγκεκριμένα, εκπομπή της ΕΡΤ πραγματοποίησε οδοιπορικό στην Θράκη για τη μουσουλμανική μειονότητα, υπό την κάτωθι περιγραφή: «Την ώρα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κομβικό σημείο κι ενώ η Άγκυρα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εργαλειοποιεί τη μειονότητα της Θράκης, ο Π.Τ. πραγματοποιεί ένα οδοιπορικό στην Ροδόπη και την Ξάνθη.


Μεταξύ άλλων, στο ρεπορτάζ μίλησε κι η πρόεδρος του κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ/DEB) Τζιγδέμ Ασάφογλου, στην οποία δόθηκε μικρόφωνο, προκειμένου να μιλήσει στην δημόσια τηλεόραση της Ελλάδας για «τουρκική» ταυτότητα στην μουσουλμανική μειονότητα Θράκης, λέγοντας μεταξύ άλλων «το να λέω ότι είμαι Τουρκάλα ή ότι είμαι Τούρκος ή αυτός ο σύλλογος είναι Τουρκικός, δεν απειλεί καμία εθνική ασφάλεια».


Επιπλέον, επιχείρησε να ομογενοποιήσει –κατά την γραμμή του Προξενείου- την μουσουλμανική μειονότητα «εξαφανίζοντας» τους Πομάκους και κάνοντας λόγο για «τουρκική μειονότητα».


Στο περιθώριο της οδοιπορικού καταγράφηκαν τρία δεδομένα, τα οποία παραθέτουμε όπως αναφέρθηκαν στην ΕΡΤ και τα αναδημοσιεύει η εφημερίδα «Χρόνος Κομοτηνής»:


Πρώτον, «στην Θράκη υπάρχουν ένα κοινό μυστικό και μία γενική παραδοχή: το κοινό μυστικό είναι ότι το τουρκικό προξενείο επηρεάζει -αν δεν ποδηγετεί- τη μειονότητα κυρίως μέσω του DEB. Η γενική παραδοχή είναι ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα η Άγκυρα εργαλειοποιεί τους μουσουλμάνους της Θράκης για να πιέσει την Αθήνα».

Δεύτερον, «σύμφωνα με την ελληνική διοίκηση η μουσουλμανική μειονότητα διακρίνεται σε τρεις συνιστώσες-κοινότητες: τους Τουρκογενείς, τους Πομάκους και τους Ρομά. Το ισχυρό στοιχείο της μειονότητας δεν δέχεται την ταυτοτική διάκριση των υπολοίπων».

Τρίτον, «από τα μέσα του ’50 μεταξύ Θράκης, Τουρκίας και Κύπρου είχε δημιουργηθεί ένα αλληλεπιδραστικό κι επικίνδυνο τρίγωνο. Ως αντίποινα στις δυναμικές προσπάθειες ελληνοκυπρίων για ένωση με την Ελλάδα, οι Τούρκοι εκδίωξαν μεθοδικά, με βία και με αίμα τους ελληνορθόδοξους της Πόλης. Κατ’ επέκταση η ελληνική διοίκηση, τιμωρούσε ατύπως τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, περιορίζοντας δραστικά τα δικαιώματά της».

Συμπερασματικά, στο τρίτο δεδομένο δικαιολογείται εν μέρει η στάση της Τουρκίας σε σχέση με την μουσουλμανική μειονότητα και η παρέμβασή της, προκειμένου να αναδειχθεί «τουρκική ταυτότητα», την ώρα που υπάρχει ήδη σύλλογος που ζητά ανεξαρτητοποίηση της ελεύθερης Θράκης.


Το βίντεο ανέβασε ο Χρόνος Κομοτηνής στο facebook:
ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΙ ΠΟΜΑΚΟΙ

Προσβλητική χαρακτήρισε την δήλωση της προέδρου του ΚΙΕΦ Τσιγδέμ Ασάφογλου για τη μειονότητα της Θράκης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ξάνθης.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ξάνθης διευκρινίζει χαρακτηριστικά:

«Ακούσαμε για άλλη μια φορά την κυρία Ασάφογλου να θέλει να ‘’βαφτίσει’’ την μειονότητα ως τουρκική. Αυτή η δήλωση της είναι τουλάχιστον προσβλητική τόσο για τους ίδιους τους μουσουλμάνους της Θράκης όσο και για τους χριστιανούς. Ο καθένας έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού όπως και η μερίδα των Πομάκων που αντιπροσωπεύει ο σύλλογος μας που είναι και νιώθουν Έλληνες Πομάκοι.

Όπως ανέφερε στην συνέντευξη της δεν μπορεί η ταυτότητα να αφαιρεθεί, να αλλάξει ή να βαφτιστεί όπως την θέλει κάποιος άλλος! Η μειονότητα είναι Μουσουλμανική καθώς αποτελείται από τρεις συνιστώσες, τους Πομάκους, τους Ρομά και τους Τουρκογενείς. Μπορείτε να νιώθετε Τουρκάλα και να πονάτε για την Τουρκία αλλά και εμείς πονάμε για την πατρίδα μας την Ελλάδα και νιώθουμε Έλληνες».


Δεν υπάρχουν σχόλια :