Με εντολή Μακρόν η Γαλλία ”συντρίβει” τα τουρκικά UAV – Προς ενεργοποίηση του προγράμματος ”EURODRONE”

 

Μονόδρομος για την Ε.Ε. το EURODRONE

Ηδράση των τουρκικών BAYRAKTAR TB2 σε Λιβύη και ειδικά στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ και η κατασκευή του τουρκικού AKINCI, χτύπησε “καμπάνες” σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, για τη μαζική χρήση τουρκικών εξοπλισμένων μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων.

Μία από αυτές τις χώρες ήταν και η Γαλλία, η οποία όπως όλα δείχνουν ενεργοποιεί νέο πρόγραμμα EURODRONE παρόμοιο με αυτό του NEURON, σε απάντηση της μαζικής κατασκευής τουρκικών drone, αναγνωρίζοντας την απειλή που προέρχεται από την Ανατολή.

Το Παρίσι ξεκινά με επιτελικό σχέδιο να “ξεκλειδώσει” το πρόγραμμα του ευρωπαϊκού drone έχοντας ως στόχο την απόκτηση ενός πολύ ανώτερου τεχνολογικά και πιο φονικού  μη επανδρωμένου εναερίου οχήματος, για πιθανή δράση στο “καυτό” πεδίο της Α. Μεσογείου, αλλά και της κεντρικής και Βόρειας Αφρικής.

Εκεί δηλαδή που έχει ζωτικά συμφέροντα η Γαλλία και έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την Τουρκία του προέδρου Ερντογάν.

Η μάχη για το Παρίσι θα ξεκινήσει από τις Βρυξέλλες, όπου θα φέρει το θέμα, το οποίο μετά το διαμορφωθέν σκηνικό στην Μεσόγειο, θα περάσει σχετικά εύκολα, με μια μικρή διαπραγμάτευση με το Βερολίνο, που και αυτό θέλει να αναπτύξει αυτόν τον τομέα “ειδικού πολέμου” και στις τρεις διαστάσεις λογικά.

Γαλλικές πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι το ευρωπαϊκό drone θα κάνει την πιθανή εμφάνιση του στα μέσα της δεκαετίας που διανύουμε και θα διαθέτει πολύ ανώτερα χαρακτηριστικά από όλα τα τουρκικά  μη επανδρωμένα οχήματα.

Το ευρωπαϊκό drone, θα διαθέτει πολύ μεγάλη αυτονομία, χαμηλό ίχνος, τεχνολογία STEALTH, καθώς και τρομερά φονικό πυραυλικό φορτίο, προσομοιάζοντας με το ρωσικό S-70 AKHOTNIK και το αμερικανικό X-47.

Μέχρι το 2026 πιθανόν, να δούμε το αόρατο αεροσκάφος «ρομπότ» της ΕΕ, που θα μπορεί προσβάλει στόχους επιφανείας απόλυτα αόρατο από τα ραντάρ, με τέσσερις εσωτερικά μεταφερόμενες βόμβες JDAM των 1.000 lb σε αποστάσεις από 800-1000 χλμ.

Δηλαδή η Τουρκία θα αντιμετωπίσει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα σε περίπτωση σύρραξης, διότι ούτε και αυτή διαθέτει ικανή αεράμυνα που να εντοπίζει stealth UCAV.

Οι Γάλλοι αναφέρουν ότι σε προηγούμενο πρόγραμμα συμμετείχαν, Γαλλία, Σουηδία, Ελβετία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, (δείχνοντας ουσιαστικά ότι θα είναι πρόθυμες και στο νέο υπό συζήτηση πρόγραμμα της ΕΕ).

Το ζήτημα αφορά τη συνεργασία Βερολίνου-Παρισιού, η οποία κάτω από το πρίσμα των επειγουσών αναγκών για στρατιωτική ισχύ της ΕΕ σε ειδικά πεδία ενδιαφέροντος, θα υλοποιηθεί πιθανόν τάχιστα, αφού τα ποσά θα είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με το πρόγραμμα του μελλοντικού μαχητικού SCAF, για παράδειγμα.

Εκτίμηση υπάρχει ότι εφόσον υλοποιηθεί η σχετική διαδικασία στα αρμόδια κέντρα εξουσίας της ΕΕ, η Ελλάδα θα έχει την δυνατότητα να συμμετέχει σε αυτό, αποκτώντας ένα πραγματικά υπερσύγχρονο επιθετικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα, που θα δώσει τεχνολογική υπεροπλία έναντι σε κάθε τουρκικό σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.        

loading...