Κορωνοϊός και καρκίνος: Μπορεί η τεχνολογία RNA να βοηθήσει και στις νεοπλασίες

Η τεχνολογία RNA (mRNA) που χρησιμοποιείται στα εμβόλια Moderna και Pfizer COVID- 19 μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

“Τα καρκινικά κύτταρα παράγουν πρωτεΐνες οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν στόχο εμβολίων mRNA. Έχει αναφερθεί πρόοδος σε αυτό τον τομέα στη θεραπεία του μελανώματος”, σύμφωνα με τον Δρ. Dr. Jeffrey A. Metts, επικεφαλής προσωπικού στα Κέντρα Θεραπείας Καρκίνου της Αμερικής στην Ατλάντα. “Ωστόσο, η θεραπεία του καρκίνου είναι διαφορετική από την πρόληψη του καρκίνου. Μπορούμε να δούμε τη δραματική πτώση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για να δούμε τι έχει επιτύχει τα τελευταία 10 χρόνια η βελτιωμένη ενημέρωση, η προληπτική εξέταση και η χορήγηση του εμβολίου HPV”, ανέφερε ο Metts. Τα καρκινικά εμβόλια, ωστόσο, θολώνουν τις γραμμές μεταξύ πρόληψης και θεραπείας. Ένας παραδοσιακός εμβολιασμός, όπως τα εμβόλια COVID- 19, προετοιμάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για την αναγνώριση και την επίθεση των ιικών κυττάρων.

Ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου λειτουργεί παρομοίως, διδάσκοντας στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα είτε για να αποτρέψει την επανεμφάνιση του καρκίνου είτε για να αναζητήσει ενεργά και να καταστρέψει όγκους στο σώμα ως ανοσοθεραπεία. Ένας λόγος που αυτό λειτουργεί είναι επειδή η επεξεργασία mRNA είναι μια τόσο ευέλικτη τεχνολογία. Μία από τις προκλήσεις της χρήσης του mRNA για τη θεραπεία του καρκίνου, ωστόσο, είναι ότι το mRNA δεν διαρκεί πολύ στον οργανισμό πριν επιδεινωθεί. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας για την αλλαγή αυτή αποτελεί αντικείμενο για νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nano Acts American Chemical Society. Κινέζοι ερευνητές ανέπτυξαν και δοκίμασαν ένα νέο υδρογέλη που περιέχει και σταθεροποιεί το mRNA, επιτρέποντας την αργή απελευθέρωση τόσο του mRNA όσο και ενός ενισχυτικού (μιας ένωσης που βελτιώνει την ανοσολογική απάντηση σε ένα εμβόλιο)

Αυτό θα επέτρεπε τη διάρκεια των θεραπειών για 30 ημέρες. Στη μελέτη, ποντίκια με μελάνωμα στα οποία χορηγήθηκε η θεραπεία εμφάνισαν τόσο μειώσεις στο μέγεθος του όγκου όσο και καμία περαιτέρω μετάσταση στους πνεύμονες μετά τη θεραπεία με αυτό το εμβόλιο mRNA, ανέφεραν οι ερευνητές. Εάν είναι επιτυχής κατά τη διάρκεια περαιτέρω δοκιμών, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη για τη θεραπεία καρκίνων στον άνθρωπο.

Οι δυνατότητες των εμβολίων mRNA πέραν του COVID- 19

loading...