Είναι γεγονός: Τέλη Κυκλοφορίας ανά μήνα και on line

 Ένα πάγιο αίτημα κατόχων αυτοκινήτου που δεν χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους 12 μήνες το χρόνο, έρχεται να ικανοποιήσει η Κυβέρνηση με τα Τέλη Κυκλοφορίας

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τα Τέλη Κυκλοφορίας θα πληρώνονται ανά μήνα και χωρίς κάποια χρηματική «ποινή» όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, για αυτούς που κατέθεταν πινακίδες και έκαναν άρση ακινησίας στα μέσα του χρόνου.

Ο κος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε πως το μέτρο αυτό θα ξεκινήσει από τον Μάϊο, όπου on line -μέσω του myCAR της ΑΕΔΕΕ- θα μπορούν οι κάτοχοι των οχημάτων να ενεργοποιούν σε… κυκλοφορία τις πινακίδες, ή σε ακινησία, μήνα με μήνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newsauto, το μέτρο εξετάζεται σοβαρά να είναι μόνιμο για όλο το χρόνο, ενώ θα υπάρξει διαφορετική τιμολογιακή πολιτική στα Τέλη Κυκλοφορίας, γι’ αυτούς που θα επιλέγουν να κυκλοφορούν όλο το χρόνο (πιο οικονομικά Τέλη), για αυτούς που θα επιλέγουν εξάμηνη χρήση, τρίμηνη ή μήνα-μήνα. Τις πινακίδες θα τις διατηρεί ο κάτοχος του ΙΧ στην κατοχή του και ανάλογα με το τι θα επιλέγει θα τις τοποθετηθεί στο όχημα.

Αν εντοπιστεί όχημα από αστυνόμο – τροχονόμο κλπ με πινακίδες τοποθετημένες, οι οποίες έχουν «on line κατατεθεί», τότε θα επιβάλλονται αυτομάτως στο ΑΦΜ οπου ανήκει το όχημα, οι βαρύτατες ποινές που προβλέπονται και οι οποίες φτάνουν και τα 30.000€.

Ειδικότερα στο άρθρο 14 της τροπολογίας επισημαίνεται ότι για την ακινησία στα οχήματα τα πρόστιμα για τους παραβάτες οδηγούς, που δήλωσαν on line ακινησία (κρατάνε τις πινακίδες σπίτι) αλλά θα συλληφθούν να κυκλοφορούν το όχημα, ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ με επιπλέον καταβολή των ποσού ίσου με το διπλάσιο των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας ενώ σε περίπτωση υποτροπής τότε το πρόστιμο τριπλασιάζεται και κυμαίνεται σε 30.000 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος για 3 χρόνια!

Προσοχή:

Οι ιδιοκτήτες που πραγματοποίησαν ακινησία, πρέπει να αφαιρέσουν από το όχημα τις πινακίδες κυκλοφορίας και να το έχουν σταθμευμένο μόνινα (σε πάρκινγκ και όχι στον δρόμο) στην ακριβή τοποθεσία που έχουν δηλώσει. Σε περίπτωση που το όχημα βρεθεί παρκαρισμένο σε διαφορετική τοποθεσία τότε επιβάλλονται τα παραπάνω πρόστιμα!

Τέλος δημιουργείται μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για όλα τα οχήματα ώστε η ΑΑΔΕ να μπορεί να διαπιστώσει ποια κινούνται χωρίς να έχουν πληρώσει Τέλη Κυκλοφορίας ή είναι ανασφάλιστα ή δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ ώστε να μπορέσει επιτέλους να πραγματοποιήσει μια αξιόπιστη διασταύρωση στοιχείων και να επιβληθούν τα πρόστιμα που ορίζει η νομοθεσία στους παραβάτες ιδιοκτήτες οχημάτων.

Στον έλεγχο των οχημάτων που θα διαπιστώνεται αν ο ιδιοκτήτες τους έχουν δηλώσει ηλεκτρονικά την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας τους θα συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όχι μόνο η Τροχαία δηλαδή το πρόστιμο θα μπορούν να το βεβαιώσουν και τα στελέχη της ομάδας ΔΙΑΣ και όλες οι υπόλοιπες ομάδες καθώς μέσω των ηλεκτρονικών μέσων που έχουν στη διάθεσή τους θα μπορούν επί τόπου να ελέγχουν αν κάποιο όχημα έχει κατατεθειμένες πινακίδες κυκλοφορίας ή όχι.

Τα υπέρογκα πρόστιμα φαίνεται ότι θεσπίστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να περιορίσουν στο ελάχιστο την κίνηση των οχημάτων που έχουν δηλωθεί σε προσωρινή ακινησία αλλά οι ιδιοκτήτες τους δυστυχώς τα κινούν παράνομα.

loading...