Oι Ουκρανοί ”υπέγραψαν” την καταδίκη τους: ”Θα απελευθερώσουμε την Κριμαία” – Μόσχα: ”Aιτία πολέμου”!

 Ενημέρωσε την Άγκυρα το Κίεβο

Η Ουκρανία κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα για ανακατάληψη της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, ανεβάζοντας την ένταση με την Μόσχα.

”Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι, αποφάσισε και εφαρμόζει επίσημα πλέον στρατηγική ανακατάληψης της Κριμαίας από την ρωσική ”κατοχή”, βάσει σχεδίου που εκπόνησε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και Άμυνας της χώρας.

Η στρατηγική στοχεύει στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την απελευθέρωση της Κριμαίας από την ”κατοχή” και την επανασύνδεσή της στην Ουκρανία χωρίς προβλήματα”, αναφέρουν ουκρανικές δημοσιογραφικές πηγές.

Το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών αντέδρασε στις προσπάθειες της κυβέρνησης του Κιέβου να πάρει πίσω την Κριμαία και ανακοίνωσε ότι οι δραστηριότητες θα θεωρηθούν ως πράξη πολέμου εναντίον της Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή η ουκρανική κυβέρνηση ενημέρωσε την Τουρκία “για την τρέχουσα κατάσταση στη χερσόνησο της Κριμαίας, ιδίως για την παράνομη στρατιωτικοποίηση εδαφών, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη δημογραφική κατάσταση”, ανέφερε ο διευθυντής του ΥΠΕΞ της Ουκρανίας Vasyl Zvarych, μετά τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα στις 24 Μαρτίου.

Στην συνάντηση αυτή, Τούρκοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι συζήτησαν όχι μόνο την ασφάλεια της Ουκρανίας, αλλά και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής του Εύξεινου Πόντου.

«Οι εκτιμήσεις μας για την ασφάλεια συμπίπτουν πραγματικά. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς ως στρατηγικούς εταίρους, καθώς η ασφάλεια στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου είναι κοινή ευθύνη μας ως δύο μεγάλα θαλάσσια κράτη», σημείωσε ο Ζβάρυχ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία είναι έτοιμη να συμμετάσχει ενεργά στην ”Πλατφόρμα της Κριμαίας”, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας των τελικών εγγράφων της συνόδου κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Αυγούστου, αλλά και στην προώθηση της πρωτοβουλίας για την παγίωση των διεθνών προσπαθειών για την ανακατάληψη της Κριμαίας.

Όπως ανέφερε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, στις 24 Μαρτίου, η Άγκυρα φιλοξένησε διαβουλεύσεις πολιτικής και ασφάλειας μεταξύ των εθνικών συντονιστών του σχήματος διμερούς συνεργασίας «quadriga» για την Κριμαία.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι οι Τούρκοι παίζουν σε πολλά ταμπλό, ειδικά στο θέμα της Κριμαίας.

Η Μόσχα δημιούργησε την “λυκοφιλία” με την Άγκυρα με στόχο να ωθήσει τον Ερντογάν να αποστασιοποιηθεί από το ΝΑΤΟ όσο γίνεται περισσότερο, αν και η χώρα είναι μέλος του οργανισμού αυτού με σαφείς υποχρεώσεις.

Βλέποντας τώρα οι Ρώσοι, ότι οι Τούρκοι κινούνται ανεξάρτητα από όλους στην Μαύρη θάλασσα και την Κριμαία, κατανοούν ότι οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα στις σχέσεις Πούτιν-Ερντογάν θα είναι ραγδαίες συνεπικουρούμενες βέβαια και από την άσχημη κατάσταση στην Συρία.


Γιώργος Μοτσιάκος

loading...