H βιομηχανία της Soya είναι τεράστια αλλά το 95% που χρησιμοποιείται είναι γενετικά τροποποιημένη. Ένα πολύ φτηνό προϊόν με μεγάλη κερδοφορία που μπορεί να το βρει κάποιος σε  μαργαρίνες, σάλτσες, ψωμί, μπισκότα, χορτοφαγικά προϊόντα,  απομιμήσεις γαλακτοκομικών, βρεφικές φόρμουλες κλπ.

Ας δούμε όμως μερικά στοιχεία για τη Σόγια

1. Τα φασόλια σόγιας είναι δύσπεπτα και περιέχουν πολλά antinutrients, δηλαδή ουσίες που βρίσκονται εκεί για την δική τους προστασία, γι’ αυτό και οι παραδοσιακές κουλτούρες χρησιμοποιούσαν διαδικασίες ζύμωσης για να γίνουν εύπεπτα. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία και γειτονικές χώρες ως προϊόν ζύμωσης και μας δίνει τα εξής soy sauce, tofu, miso, tempeh, natto, κλπ. Δυστυχώς, στα μέρη μας στη Δύση, αυτή η σοφία δεν χρησιμοποιείται.  

2. Η μορφή της Σόγια που χρησιμοποιείται εδώ λέγεται Soya protein Isolate. Και πως δημιουργείται: Αφού αφαιρεθούν οι ίνες από το φασόλι της σόγιας μέσα σε ένα αλκαλικό διάλυμα, τα φασόλια μπαίνουν σε αλουμινένια βαρέλια με όξινο περιεχόμενο. Λόγω της οξύτητας τα φασόλια απορροφούν αλουμίνιο από το βαρέλι, (το οποίο και παραμένει και στο τελικό προϊόν). Μετά, ακολουθούν άλλες διαδικασίες με άλλα χημικά όπως νιτρώδη. Το τελικό προϊόν είναι μια σκόνη άοσμη και σχεδόν άγευστη.  Όλα τα προϊόντα που αγοράζουμε σήμερα φτιάχνονται από αυτή την υπερεπεξεργασμένη σκόνη. ( Γάλα σόγιας, παιδικές φόρμουλες, μπισκότα κλπ). 

3. H σόγια έχει μια ιδιότητα να εμποδίζει την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.  Οι περισσότεροι άνθρωποι με προβλήματα στο πεπτικό σύστημα έχουν υποθυρεοειδισμό , οπότε αυτό, χειροτερεύει την κατάσταση. 

4. Περιέχει επίσης phytates, άλλη ουσία που υπάρχει σε όλους σχεδόν τους σπόρους, ειδικά στο πίτουρο τους. Αυτές οι ουσίες έχουν μια μεγάλη δύναμη να αγκιστρώνονται σε άλατα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο) κι έτσι να μην απορροφώνται από τον οργανισμό μας.  

5. Eπίσης είναι ισχυρό  αλλεργιογόνο.  Η έρευνα έχει δείξει ότι  μπορεί να δημιουργήσει πολλές ανωμαλίες στο ανοσοποιητικό μας ειδικά αν έχουμε ευαισθησίες. Πρέπει να αποφεύγεται ειδικά από ανθρώπους με άσθμα, έκζεμα, όπως επίσης πρέπει να αποφεύγονται ζωικά προϊόντα και αυγά που έχουν τραφεί με σόγια σε οποιαδήποτε μορφή.  

6. Αρχικά η σόγια απέκτησε δημοσιότητα λόγω του ότι περιέχει οιστρογόνα ή φυτο-οιστρογόνα. Τώρα ξέρουμε πως είναι πολύ επικίνδυνο να καταναλώνουμε τροφές που επηρεάζουν τόσο πολύ τις ορμονικές μας λειτουργίες. Διαβάστε εδώ για το πείραμα που έκαναν σε φυλακές του Ιλλινόι σιτίζοντας για 10 χρόνια γυναίκες με προϊόντα σόγιας. https://www.prisonlegalnews.org/…/illinois-prisoners…/. 

7. Ο κιμάς σόγιας είναι το υποπροϊόν (waste product), από την παρασκευή του σογιέλαιου.

8. Το 80% της παγκόσμιας παραγωγής χρησιμοποιείται για την βιομηχανική εκτροφή ζώων.

Σαν συμπέρασμα: δεν αρκεί μόνο να αποφεύγουμε αυτό το τρόφιμο, πρέπει να αποφύγουμε και κάθε ζωικό που έχει τραφεί με αυτό. Αν σκεφτούμε πως χρησιμοποιείται επισταμένα στην βιομηχανική εκτροφή ζώων δύσκολα μπορούμε να το αποφύγουμε. Μπορούμε όμως να επιλέγουμε ζωικά προϊόντα από βιολογικές φάρμες που δεν μεγαλώνουν τα ζώα τους με γενετικά τροποποιημένες τροφές.

FOOD WISDOM

loading...