Lockdown μέχρι να «σβήσει ο Ήλιος»: «Μαγειρεύουν» νέα «αύξηση» κρουσμάτων – Η απάντηση της κυβέρνησης στις σκηνές βίας;

 Ψεύτικες υποσχέσεις φαίνεται πως δίνει η κυβέρνηση για την άρση του lockdown, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αναμένεται να υπάρξει σήμερα αύξηση κρουσμάτων, η οποία ίσως αλλάξει και τα δεδομένα στο πλάνο που υπάρχει. 

Ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί προ λίγων ημερών πως το lockdown θα αρθεί στις 15 Μαρτίου, παρόλα αυτά είναι βέβαιη η παράταση του τουλάχιστον έως τις 22 Μαρτίου, με αρκετά κυβερνητικά στελέχη να το επιβεβαιώνουν τις τελευταίες ώρες με τις δηλώσεις τους. 

Όμως δεν είναι ακόμα βέβαιο εάν θα γίνει τότε η άρση του lockdown, καθώς το πιο αισιόδοξο σενάριο -και αυτό υπό την προϋπόθεση πως θα πέσουν τα κρούσματα- είναι να ανοίξει μόνο το λιανεμπόριο και αυτό με πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες, click away, ένα SMS ανά ημέρα με τρίωρη ισχύ κτλ. 

Ούτε αυτό όμως μπορείτε να θεωρείται σίγουρο! Σύμφωνα με πληροφορίες τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν σήμερα θα είναι αρκετά, καθώς από το πρωί έχουν γίνει χιλιάδες τεστ, αποτέλεσμα είναι ήδη να έχουν εντοπιστεί περίπου 2.200 νέα κρούσματα. 

Καταλαβαίνει κάποιος πως εάν υπάρξει αύξηση κρουσμάτων, σε συνάρτηση με τις κλασσικές «δικαιολογίες» περί μεταλλάξεων από τη Νότια Αφρική και την Ουγκάντα, τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να αιτιολογήσει πιο εύκολα μία πιθανή παράταση των περιοριστικών μέτρων. 

Θα πρέπει να τονίσουμε όμως ότι δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων όταν η κυβέρνηση στριμώχνεται. Λίγα 24ωρα μετά το σάλο που ξέσπασε από την υπόθεση Δ.Λιγνάδη είδαμε να γίνονται περισσότερα από 50.000 ημερησίως, τα οποία οδήγησαν σε αρκετά κρούσματα, με τα ΜΜΕ να ασχολούνται περισσότερο με το να «τρομοκρατούν» τους πολίτες και το σκάνδαλο παιδοφιλίας να περνάει σε δεύτερη μοίρα. 

Δεν είναι διόλου απίθανο το ίδιο «μαγείρεμα» να συμβεί και σήμερα, με την κυβέρνηση να βρίσκεται στα σχοινιά εξαιτίας των πρόσφατων περιστατικών αστυνομικής βίας. 

Από κει και πέρα χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.165 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία προέκυψαν όμως από μόλις 6.995 rapid τεστ και 12.030 μοριακούς ελέγχους.

Είκοσι κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες, με ανοικτή επιστολή τους «μαστιγώνουν» την κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη διαχωρίζοντας πλήρως την θέση τους από την επιβολή lockdown.

Πρόκειται για επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, που έχουν συγκροτήσει το Δίκτυο Διαλόγου, Έρευνας και Ανάλυσης για τη Δημόσια Υγεία, μία Διεπιστημονική Ομάδα, «Παραγωγής Έρευνας, Ιδεών και Προτάσεων Πολιτικής για μια Πολύπλευρη και Σφαιρική Προσέγγιση της Δημόσιας Υγείας».

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή «είναι απορίας άξιο πώς το οριζόντιο lockdown, ένα μέτρο δημόσιας τάξης που έχει αποδεδειγμένα καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και που αποτελεί πρακτικά τη μοναδική επιλογή των αρχών, χαρακτηρίζεται «έξυπνο μέτρο» και θεωρείται ενδεδειγμένη στρατηγική αντιμετώπισης ενός προβλήματος Δημόσιας Υγείας».

Τονίζουν ακόμα ότι «μετά από τόσους μήνες, η συνεχιζόμενη στρατηγική διαχείρισης της κρίσης Δημόσιας Υγείας με αποκλειστικό εργαλείο το οριζόντιο lockdown γίνεται με τρόπο που προσβάλλει την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία.

Η κόπωση, η παρατεταμένη στέρηση βασικών ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων (ακόμη και του δικαιώματος στην εργασία και στην αξιοπρεπή διαβίωση), χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις της διαφάνειας, της πληροφόρησης και της επιστημονικής τεκμηρίωσης, και οι βλάβες για την κοινωνία, συσσωρεύονται, αποθαρρύνοντας τη συμμετοχή των πολιτών».

loading...