False flag: Οι Βυζαντινοί ξεγελούν τους Φράγκους της Πελοποννήσου





 Του Γεώργιου Ε. Γεωργά, προπονητή ξιφασκίας, εκπαιδευτή παμμάχου και σπαθασκίας

Μωριάς 1320 μΧ. Ενώ την ίδια περίοδο στην Μικρά Ασία και στην Μακεδονία τα πράγματα ήταν τραγικά για την αυτοκρατορία των Ρωμαίων, στην Πελοπόννησο η κατάσταση ήταν διαφορετική λόγω τον άριστων αξιωματικών και των επίλεκτων στρατιωτών. Ο Ρωμαϊκός στρατός είχε πολλαπλές επιτυχίες. Ωστόσο ο διοικητής της Ρωμαϊκής στρατιάς Μιχαήλ Κατακουζηνός πέθανε και την διοίκηση της στρατιάς την πήρε ο Ανδρόνικος Ασάν και ακολούθησε την επιθετική πολιτική του προκατόχου του ενάντια στους Φράγκους τους οποίους τους είχε κατατροπώσει ο Μιχαήλ πριν λίγους μήνες. Έτσι οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την Mattegriffon (Ακοβα ) και την Καρυταινα και πολιορκούσαν το οχυρό του Αγίου Γεωργίου.

Ο Ανδρόνικος ζήτησε από τον διοικητή της φρουράς του οχυρού να παραδοθεί, όμως ο Φράγκος Διοικητής ήταν ανένδοτος. Άλλωστε περίμενε ενισχύσεις από τον Βαιλο Φρειδερίκο Τρογκισιο.

Σύμφωνα με το Libro de Fechos ο Φρειδερίκος έστειλε αγγελιαφόρους για να ειδοποιήσουν τον διοικητή του οχυρού του Αγίου Γεωργίου ότι θα έρθουν. Οι Ρωμαίοι ανιχνευτές όμως έπιασαν τους αγγελιοφόρους και το μύνημα που περίμενε ο διοικητής δεν έφτασε ποτέ. Έτσι νόμιζε ότι ο Φρειδερίκος δεν θα έστελνε στρατό. Έτσι συνθηκολόγησε και παραδόθηκε.

Ο Ανδρόνικος κατέλαβε το οχυρό και μοίρασε το στρατό του όταν έμαθε από τους ανιχνευτές ότι οι Φράγκοι πλησιάζουν. Άφησε ένα μεγάλο αριθμό στρατιωτών στο οχυρό ενώ άφησε τις σημαίες των Φράγκων να κυματίζουν σε αυτό. Τους υπόλοιπους τους έβαλε να προσποιηθουν ότι υποχωρούν μόλις είδαν τους Φράγκους να έρχονται.

Ο Βαιλος νόμιζε όταν το οχυρό κρατούσε ακόμα βλέποντας τις σημαίες των συμμάχων του. Ο Ανδρόνικος Ασάν τότε διέταξε τον στρατό του να κάνει μεταβολή και άρχισε να τους παρατάσει για μάχη. Ο Φρειδερίκος παρέταξε τον δικό αντίκρυ έχοντας στα νότα του την πύλη του οχυρού.

Ο Ανδρόνικος Ασάν τότε διέταξε κατά μέτωπο επίθεση εναντίων των Φράγκων. Αυτό ήταν το σύνθημα και για τους Ρωμαίους που ήταν στο οχυρό. Η Ρωμαϊκή φρουρά του Αγίου Γεωργίου κατέβασε τις σημαίες των Φράγκων και ανέβασε τις Ρωμαϊκές σημαίες με τον χρυσό σταυρό σε πορφυρό φόντο και τα 4 χρυσοκέντητα Β των Παλαιολόγων όπου στο κέντρο φέρει τον δικέφαλο αετό και το Εν Τουτο Νίκα. Ταυτόχρονα οι πύλες άνοιξαν και οι κρυμμένοι Ρωμαίοι καβαλάρηδες επιτέθηκαν στους ιππότες φωνάζοντας την πολεμική κραυγή του στρατού των Παλαιολόγων ‘ Κύριε Ελέησον ‘ !

Οι Φράγκοι ιππότες, οι Τεύτονες Ιππότες και οι σερτζεντοι τους βρέθηκαν ανάμεσα στο σφυρί και στο αμόνι.

Ο αιφνιδιασμός στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και οι Φράγκοι υπέστησαν συντριπτική ήτα με πολλούς νεκρούς και τραυματίες, ενώ οι υπόλοιποι αιχμαλωτίστηκαν από τους Έλληνες του μεσαίωνα. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο διοικητής των Τευτόνων ιπποτών που ήταν εγκατεστημένοι στο πριγκιπάτο.

Στον Μωριά η ανώτερη Ρωμαϊκή στρατηγική άρχισε να αποδίδει καρπούς…

https://cognoscoteam.gr

loading...