Μητσοτάκης και Facebook: Σχεδόν 100 χιλιάδες ευρώ για διαφημίσεις, ένας «στρατός» εργαζομένων για τη διαχείρισή της

Τον πολιτικό εγκλωβισμό, αποτέλεσμα των αποφάσεών και των χειρισμών του, καλείται να αντιμετωπίσει ο Μητσοτάκης μετά και τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής, 7 Μαρτίου 2021, στη Νέα Σμύρνη. Τα όσα ακολούθησαν αλλά και τα όσα είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες, θρυμμάτισαν το καλοστημένο και προστατευμένο από τα ΜΜΕ προφίλ του…ηγέτη που οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια παρά την πανδημία.

Η παρατεταμένη αφωνία των ΜΜΕ και η κάλυψη που του παρέχουν από την πρώτη μέρα της ανάληψης της προεδρίας του κόμματος φαίνεται πως πλέον δεν είναι αρκετή. Τα ΜΜΕ, κυρίως οι τηλεοπτικοί σταθμοί που διαμορφώνουν την ατζέντα, το πλαίσιο και τελικά τον τόνο στα γεγονότα, πάτησαν την ίδια μπανανόφλουδα που είχαν πατήσει στα χρόνια των μνημονίων και κυρίως την περίοδο 2011-13. Όταν δηλαδή οι αντίθετες φωνές εξαφανίστηκαν, τα μονοφωνικά δελτία ειδήσεων κυριάρχησαν, αγνοώντας, απειλώντας και τελικά λοιδορώντας τη φωνή των πολιτών.

Τότε, όπως και σήμερα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όρθωσαν το ανάστημά τους, διεκδικώντας και κερδίζοντας, όχι μια μάχη στην πολιτική αντιπαράθεση, αλλά μια μάχη αναγκαία και ζωτική για την ίδια την κοινωνία: Τη μάχη για την ελευθερία του λόγου, τη μάχη να ακούγεται η φωνή της κοινωνίας, να παρεμβαίνουν και τελικά να έχουν λόγο όλες οι θέσεις και οι απόψεις. Τη μάχη που η εξουσία θα λογοδοτεί για τα πεπραγμένα της. Τη μάχη κατά της συγκάλυψης. Τη μάχη ενάντια στο τρίγωνο της διαπλοκής που σήμερα έχει πάρει τη ρεβάνς του, μετά τα απανωτά χαστούκια του 2015.

Η «καταιγίδα» που ξέσπασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τελικά κατευθύνθηκε αυθορμήτως και αντανακλαστικά στις σελίδες του Μητσοτάκη, μετά το θλιβερό -για Πρωθυπουργό- διάγγελμά με αφορμή την επίθεση και τον ξυλοδαρμό του αστυνομικού.
Οι χιλιάδες αρνητικές αντιδράσεις (angry) έχουν κατακλείσει τις δημοσιεύσεις του. Καμία ανάρτηση από τότε και μετά δεν έχει καταφέρει έστω να πλησιάσει το πλήθος των αρνητικών. Ο κόσμος «μαυρίζει» τον Μητσοτάκη με μανία, με επιχειρήματα, με συνέπεια.

Και όλα αυτά ενώ ο Μητσοτάκης έχει δαπανήσει (από τα χρήματα των φορολογούμενων) ένα πολύ υψηλό ποσό για την προώθηση της σελίδας του, όπως προκύπτει από τα δεδομένα που το facebook δίνει στη δημοσιότητα και είναι ανοιχτά για όλους τους χρήστες.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάζονται στη «διαφάνεια της σελίδας» στο Facebook, ο Μητσοτάκης έχει ξοδέψει 92.143 ευρώ από τις 28 Μαρτίου 2019 μέχρι και χθες, 13 Μαρτίου 2021, δηλαδή σε διάστημα δύο ετών. Η εταιρεία που φαίνεται να καταθέτει τα χρήματα για την διαδικασία των προωθήσεων είναι το χρεοκοπημένο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Παρά τις χιλιάδες αρνητικές αντιδράσεις (reactions), η πολυπληθής ομάδα που έχει αναλάβει τη διαχείριση της σελίδας ξοδεύει ακόμη και σήμερα χρήματα στην απέλπιδα προσπάθειά της να αντιστρέψει το σφόδρα αρνητικό κλίμα. Με τα αντίθετα αποτελέσματα.

Παράλληλα με τον πακτωλό χρημάτων που έχει δαπανήσει ο Μητσοτάκης για προωθήσεις βίντεο και καρτών με τις δηλώσεις του ή με τις πολιτικές του πρωτοβουλίες, πακτωλό χρημάτων φαίνεται πως δαπανά και για τους (φανερούς) συνεργάτες του που διαχειρίζονται τη σελίδα του. Σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα από τη «διαφάνεια της σελίδας» ο Μητσοτάκης έχει αναθέσει τη διαχείριση του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook σε 14 (!) εργαζόμενους. Και φανταζόμαστε με το αζημίωτο. Καθώς ακόμη και ένας αξιοπρεπής μισθός προσθέτει στο συνολικό κόστος τουλάχιστον 200 χιλιάδες ευρώ σε ετήσια βάση.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά, ηθικής και ουσιαστικής διάστασης:

Είναι ηθικό ένα κόμμα που έχει χρεοκοπήσει, να δαπανά σχεδόν 100 χιλιάδες ευρώ μόνο για τις προωθήσεις στο Facebook;

Η ΝΔ, συνεχίζει να αποπληρώνει τα δάνειά της που έχουν ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ;

Μήπως αυτές οι σχεδόν 100 χιλιάδες ευρώ θα έπρεπε να κατευθυνθούν στην αποπληρωμή των δανείων της ΝΔ;

Γιατί ο Μητσοτάκης έχει ανάγκη από ένα…στρατό εργαζομένων για τη διαχείριση της προσωπικής του σελίδας;

Πόσο κοστίζουν στους φορολογούμενους οι 14 (φανεροί) εργαζόμενοι που έχει προσλάβει για τη διαχείριση της προσωπικής του σελίδας;

loading...