Η νέα... «κανονικότητα»: «Θα κάνουμε πάντα επαναληπτικά εμβόλια - Δεν διαρκεί η ανοσία» λένε οι «ειδικοί»


 Το μέλλον επιφυλάσσει διαρκείς και επαναληπτικούς εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού

Διαρκείς και επαναληπτικούς εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού θα αναγκάζονται να κάνουν πλέον οι πολίτες, καθώς η ανοσία δεν διαρκεί για πάντα. 


Αυτό τόνισε η επικεφαλής του βρετανικού προγράμματος γενετικής επιτήρησης, Σάρον Πίκοκ, σύμφωνα με την οποία οι τακτικές επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού θα είναι απαραίτητες λόγω των μεταλλάξεων που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό και τον βοηθούν να ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων.


Ο νέος κορωνοϊός μεταλλάσσεται κάθε δύο εβδομάδες περίπου, πιο αργά από τον ιό της γρίπης ή τον HIV, αλλά αρκετά για να χρειάζονται κάποιες τροποποιήσεις στα εμβόλια.


Η Σάρον Πίκοκ, επικεφαλής του COVID-19 Genomics UK (COG-UK) το οποίο έχει χαρτογραφήσει την αλληλουχία των γονιδιωμάτων των μισών παραλλαγών του κορωνοϊού που έχουν εμφανιστεί παγκοσμίως, δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η διεθνής συνεργασία σε αυτή τη μάχη «γάτας με ποντίκι» ενάντια στον ιό.


«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πάντα θα κάνουμε επαναληπτικά εμβόλια, η ανοσία στον κορωνοϊό δεν διαρκεί για πάντα», τόνισε η Πίκοκ μιλώντας στο Reuters.


Η ίδια δήλωσε ότι οι τακτικές επαναληπτικές δόσεις των εμβολίων θα είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστούν μελλοντικά παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, όπως γίνεται με τα εμβόλια της γρίπης, όμως υπογράμμισε ότι η ταχύτητα στην καινοτομία των εμβολίων σημαίνει ότι αυτά θα αναπτύσσονται και θα διατίθενται γρήγορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :