Μια πιθανή πολεμική ρήξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα προκαλέσει τεράστιο πλήγμα για το ΝΑΤΟ, εκτιμούν Ρώσοι ειδικοί

Ρωσικές πηγές και ειδικοί αξιολογούν την τεράστια κόντρα Ελλάδας και Τουρκίας ως μία διένεξη που θα επιφέρει πολύ μεγάλη “ρωγμή” στο ΝΑΤΟ, ειδικά στην ευαίσθητη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.    

“Μια από τις πιο ορατές “ρωγμές” που ήδη έχουμε στη συμμαχία αφορά τη διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Επιπλέον, η Άγκυρα φέρεται να είναι πολυ δυσαρεστημένη από το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον προσεγγίζει την Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα κρατά αποστάσεις από την Τουρκία.

Η παρουσία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Dwight D. Eisenhower στο λιμάνι της Σούδας στην Κρήτη και η παρουσία σε αυτό του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μαζί με την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο ίδιος με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ,Τζο Μπάιντεν, έχουν εξοργίσει την Άγκυρα”, αναφέρει Ρώσος ειδικός.

Ο Τζό Μπάιντεν σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Μητσοτάκη είπε ότι το αμερικανικό πλοίο “έφτασε στο ελληνικό λιμάνι για να βοηθήσει την Ελλάδα και να τη στηρίξει”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε επίσης συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την 200ή επέτειο της απελευθέρωσης από την τουρκική κυριαρχία.

Ο τουρκικός Τύπος άσκησε κριτική στις δηλώσεις του Μπάιντεν καθώς προκάλεσαν μεγάλη δυσαρέσκεια και στηλιτεύτηκαν ως «ειλικρινά βήματα από την κυβέρνηση Μπάιντεν για να περιπλέξουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας».

“Είναι σωστό να κάνουμε μια παρατήρηση σχετικά με το ποια κυβέρνηση έχει περιπλέξει τις σχέσεις της με Ρωσία και Κίνα και διαθέτει πυραύλους S-400”, τονίζει ταυτόχρονα ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση του δεν είναι έτοιμη να άρει τις αντιτουρκικές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί νωρίτερα σε σχέση με την αγορά πυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία.

Η τουρκική πολιτική ελίτ, επισημαίνει επίσης τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να πιέσει επιπλέον την Άγκυρα σε σχέση με την αποχώρηση της χώρας από τη Σύμβαση για την προστασία των δικαιωμάτων των Γυναικών, η οποία προκάλεσε ντόμινο αντιδράσεων στην ΕΕ.

“Μπορούμε να πούμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προσπαθούν καν να κρύψουν την εταιρική σχέση με τη μορφή του ΝΑΤΟ, η οποία επηρεάζει αποκλειστικά τα συμφέροντα άλλων χωρών. Εάν κάποιο από τα κράτη προσπαθήσει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του, χωρίς να δώσει σημασία στις “κραυγές” από την Ουάσινγκτον, τότε ενεργοποιείται άμεσα ο μηχανισμός πίεσης, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών κυρώσεων”, δηλώνει ο Ρώσος ειδικός, ο οποίος όμως ξεχνά το πώς αντιδρούσε σε παρόμοιες περιπτώσεις το “σύμφωνο της Βαρσοβίας”, ειδικά παλαιότερα, σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Τσεχία για παράδειγμα.

Οι μεγάλες δυνάμεις αντιδρούν βίαια όταν “παραβιάζονται” τα δικά τους συμφέροντα και δικαιώματα, ενώ δεν επιτρέπουν να με τίποτα γίνει το ίδιο με άλλες χώρες που ανήκουν στην “συμμαχία τους”.

Αν έχουμε τώρα μια διένεξη μεταξύ υπερδυνάμεων, όπως έχουμε σήμερα μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, τότε η παροιμία με τα “Βατράχια και Βουβάλια” είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ για τις υπόλοιπες χώρες όποιες και να είναι.    

Όσο για την Τουρκία και τη σχέση με της με τη συμμαχία, η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν σεβάστηκε πλήρως την υπογραφή της το 1952, σε αντίθεση με την Ελλάδα που στηρίζει τη συμμαχία.

Οι Τούρκοι όποτε έκριναν ανήκαν στο ΝΑΤΟ και όποτε ήθελαν επικαλούνταν λόγους μη συμμετοχής (2003 εισβολή στο Ιράκ). Η ουσία εδώ είναι ότι η σημερινή τουρκική ελίτ, συνεπικουρούμενη από τους Κεμαλιστές και τους εθνικιστές, ονειρεύεται ένα “τουρκικό ΝΑΤΟ”, με την Τουρκία στην θέση των ΗΠΑ, τίποτε άλλο. 

loading...