Ο ′′ πόλεμος ′′ για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού κορύφωση…

Μέσα στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Ελλάδας για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων του, το Ελληνικό Ναυτικό αξιολογεί επτά προτάσεις που υποβλήθηκαν για την προμήθεια νέων φρεγατών από τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο Ιταλία.

Μέσα στους επόμενους ή δύο μήνες αναμένονται εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα φρεγατών του Ελληνικού Ναυτικού, καθώς οι διαγωνιζόμενοι θα παρουσιάσουν τις τελικές προτάσεις τους στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας.

Το πρόγραμμα φρεγατών του Ελληνικού Ναυτικού ανέρχεται σε 5 δις ευρώ, και περιλαμβάνει την κατασκευή τεσσάρων νέων φρεγατών, την αναβάθμιση των υφιστάμενων τεσσάρων σκαφών ΜΕΚΟ (Σαλαμίνα, Σπετσάι, Ύδρα, Ψαρά), ενώ προβλέπει και συν – έργα παραγωγής με σκοπό την ενίσχυση των τοπικών ναυπηγείων. Επιπλέον, το πρόγραμμα προβλέπει και την παροχή πλοίων ενδιάμεσης λύσης-κατά προτίμηση δύο-που θα αντικαταστήσουν τις παλαιότερες φρεγάτες S-class.

Οι διεθνείς και γεωπολιτικές εξελίξεις αναμένεται επίσης να βαραίνουν έντονα τις συζητήσεις και

η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί με κριτήρια μάλλον γεωπολιτικές και οικονομικές και όχι τεχνικές προδιαγραφές.

Πιο συγκεκριμένα, το πολεμικό ναυτικό μαζί με το υπουργείο Άμυνας κοιτούν:

> Δύο εκδοχές των γαλλικών φρεγατών ΑΞΕ (γαλλική και ′′ ελληνική ′′ διαμόρφωση Belh@rra) σχεδιασμένη από τον Naval Group. Σύμφωνα με διάφορα άρθρα, κυρίως γαλλικές και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, για την ενδιάμεση λύση οι γαλλικές προτείνουν φρεγάτες τύπου ′′ La Fayette ′′ ή και τις νεότερες FREMM DI. Ωστόσο, η κριτική που απευθύνεται στο ′′ Belh@rra ′′ επικεντρώνεται στο γεγονός ότι δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμη, και ότι η πραγματική κατανόηση της απόδοσής τους είναι άπιαστη. Υπάρχουν και ανησυχίες για πιθανό κρυμμένο κόστος.

> Οι αμερικανικές φρεγάτες Multi-Mission Surface Combatant (MMSC) σχεδιασμένες από την Lockheed Martin, η οποία φημολογείται ότι σπρώχνεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και συνεπάγεται την κατασκευή ναυπηγείων Onex ως πακέτο με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Ανησυχίες, ωστόσο, έχουν τεθεί για την απόδοση του πλοίου, κυρίως για το σύστημα προώθησης. Το Πολεμικό Ναυτικό επιθυμεί ως ενδιάμεση λύση το ′′ Arleigh Burke “- καταστροφέας τάξης, ωστόσο οι Αμερικανοί δεν φαίνονται πρόθυμοι να προσφέρουν τέτοιου είδους.

> Η F110-class φρεγάτα της ισπανικής κρατικής ναυπηγικής εταιρείας Navantia. Υπάρχουν, ωστόσο, ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των Ναυπηγείων Ελευσίνας να κατασκευάζουν αυτές τις μεγάλες φρεγάτες, λόγω της πρόσφατης εμπειρίας των δαπανηρών καθυστερήσεων στην παράδοση πολύ μικρότερων πλοίων.

> Οι ιταλικές φρεγάτες πολλαπλών αποστολών FREMM που σχεδιάστηκαν από τον Ιταλό ναυπηγό Fincantieri Marine. Οι Ιταλοί έχουν προτείνει την κατασκευή τεσσάρων φρεγατών τύπου FREMM, και την παροχή στην Ελλάδα δύο πλοίων ενδιάμεσης λύσης, πιθανώς FREMM ή ′′ Maestrale “- νηπιαγωγείων, ή εναλλακτική λύση για πώληση μόνο δύο ′′ Maestriale ′′ κλάσης. Παρόλα αυτά, λόγω του γεγονότος ότι η ιταλική πρόταση έφτασε μετά τις 17 Φεβρουαρίου, θα αξιολογηθεί εντός των επόμενων μηνών.

> Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι προτάσεις του Ολλανδικού ΣΙΓΜΑ 115, των Γερμανικών Α200s & Α300s, καθώς και του Βρετανικού Τύπου 31 (Arrowhead 140), δεν είναι υψηλά στον κατάλογο αξιολόγησης του Hellenic Navy.

Από όλες τις παραπάνω προτάσεις, η ιταλική φαίνεται η πιο υψηλή αξιολογημένη στη διεθνή αγορά. Η ευρωπαϊκή φρεγάτα πολλαπλών αποστολών, ή FREMM, μονάδες είναι η ραχοκοκαλιά του Ιταλικού Ναυτικού. Η μεσογειακή χώρα κατέχει σήμερα οκτώ τέτοιες μονάδες. Επιπλέον, το FREMM της Fincantieri επιλέχθηκε ως σχεδιασμός πλατφόρμας από το αμερικανικό Ναυτικό για την επόμενη γενιά φρεγάτα του FFG (X) και προσθήκη δύο σκάφη FREMM που αποκτήθηκαν πρόσφατα από την Αίγυπτο.

Παρ ‘ όλα αυτά μένει να δούμε πώς και πότε θα ανοίξουν τις κάρτες τους στο ακέραιο οι διαγωνιζόμενοι και τι είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν στις τελικές τους προτάσεις.

Καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρουν ότι η Αθήνα σχεδιάζει να στείλει σχετικές Επιστολές Αιτήματος (LOR) στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες το επόμενο διάστημα.

loading...