Καταχρηστική άσκηση «δικαιωμάτων»

Κώστα  Δημ  Χρονοπούλου 

(Αρθρογράφου –Σχολιογράφου)

Είχα καιρό να μιλήσω με τον συμπαθέστατο θυμόσοφο καστανά /καλαμποκά της γειτονιάς μου. Τον Πολύκαρπο.

«Καλημέρα Πολύκαρπε». Συμφωνείς με όσα γίνονται με τον βαρυποινίτη; Τα θεωρείς … Δημοκρατικά», τον τσίγκλισα.

«Καλημέρα κυρ Κώστα. Έχουμε Δημοκρατία και δεν το πρόσεξα»; Ανταπέδωσε.

 «Έχουμε», ψέλλισα αμήχανα.

-« Τότε εξήγησε μου τα εξής»:

«Αν κάποιος φυλακιστεί, διαλέγει κελί και τόπο φυλάκισής του;. Αν δεν του αρέσει το φαί τι γίνεται; Τι θα πει μείωση ποινής, αν ένας κρατούμενος είναι καλό παιδί, τίμιος, δουλευταράς, μέσα στην φυλακή;.

  Δεν έχω τίποτα με τους φυλακισμένους, άνθρωποι είναι, αλλά με αυτούς που ψηφίζουν νόμους και ποινές και με αυτούς που τις επιβάλλουν. Γιατί δεν λένε ότι τα ισόβια είναι πχ 10 χρόνια ή λιγότερα; Το στρώμα ανατομικό, το κινητό, smart phone, το laptop τελευταίου τύπου και οι άδειες εξόδου τριήμερες και γίνονται δύο φορές την εβδομάδα; Και μια (1) να επισκέπτονται τις φυλακές για να διηγηθούν πως είναι εκεί έξω ….χάλια»  .  Μήπως θα ‘ταν πρακτικότερο να καταργηθούν οι ποινές ολότελα; Να γίνονται μόνον σεμινάρια – επιμορφωτικά, όπως τα λέτε εσείς οι γραμματιζούμενοι –θεατρικές παραστάσεις, μαθήματα κατηχητικού ; Να έχει την δυνατότητα ο βαρυποινίτης να μένει σπίτι του – σε κατ’ οίκον περιορισμό ;  Πως και δεν τα σκέφτηκαν αυτά αυτοί που κάθε φορά μας κυβερνάνε;  Και οι ευαίσθητοι περίεργοι που τους χειροκροτάνε ; Τι χρωστάω εγώ να τιμωρηθώ –χωρίς να φταίω – να μου σπάνε την φουφού, το μαγαζί , το αυτοκίνητο, την περιουσία μου επειδή κάποιος φυλακισμένος αποφάσισε να κάνει απεργία πείνας ή δίψας;  Εγώ καταδικάστηκα και πρέπει να πληρώσω;. Γιατί όσοι παρανομούνε έχουν δικαιώματα και δεν έχουμε και όλοι εμείς, που δεν παρανομήσαμε;   Λογικό ακούγεται, όποιος σκότωσε να θέλει να ζει σε καλύτερες  συνθήκες  φυλακής. Όμως με χαλάει κάτι: Πόσο άραγε καλά ζουν – εκεί που πήγανε – αυτούς που ξεκλήρισε; Τι δράμα ζουν οι δικοί τους από τότε!; Κάτι ακόμη που δεν καταλαβαίνω κυρ –Κώστα: Γιατί γίνεται τόσος ντόρος για τον «τρομοκράτη  της 17ης Νοέμβρη»;  Σύμφωνα με τέως Υπουργό «Κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από την 17η Νοέμβρη». 

  Άλλωστε δεξιούς εξόντωσε και, τώρα, η δεξιά Κυβέρνηση τον εκδικείται . Άρα αυτός τι φταίει; Μερικοί δεξιοί λιγότεροι καλό κάνει!. Μη χειρότερα!…» Ξέσπασε. 

– «Για στάσου , λησμόνησες τα ανθρώπινα δικαιώματα του»;

– «Καθόλου! Αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω και το δικαίωμα στην ζωή των θυμάτων του. Έλεος πια!…».

– «Μα, τόσοι διανοούμενοι , ευαίσθητοι άνθρωποι, ενώσεις δικαστών, κόμματα, ομοϊδεάτες του, αναρχικοί κ.α γιατί αντιδρούν; Κάποιοι έντονα μάλιστα , σπάζοντας, βανδαλίζοντας και απειλώντας;  Τρελάθηκαν;». 

– «Κάθε άλλο. Απλά αποφάσισαν να ασκήσουνε τα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Αν δεν το κάνανε πως θα συνεχίζουμε όλοι μας να ζούμε μέσα στο δημοκρατικό μας μπάχαλο, να ψηφίζουμε μπας και χάσουμε το δημοκρατικό μας κελεπούρι;».

-«Δηλαδή φταίει η Δημοκρατία όπως την καταντήσανε, αυτό  μου λες;».

– «Ακριβώς αυτό σου λέω. Κακώς ασχολούμαστε με τον κατάδικο  ή τους μπαχαλάκηδες ή τους πονόψυχους διανοούμενους ή τους ευαίσθητους  Δημοκράτες των Κομμάτων. Φαντάσου αύριο έναν άλλο φυλακισμένο να θέλει κάτι , να του το αρνούνται και να κάνει απεργία πείνας. Δεν πρέπει να του φερθούν με τον ίδιο τρόπο,  αφού έχουμε Δημοκρατία – όπως μας λένε οι πολιτικάντηδες- άρα ίσα δικαιώματα για όλους . Έτσι δεν είναι;». 

-«Έτσι είναι» .  Συμφώνησα.  «Γεια σου τώρα». 

– «Γεια σου κι εσένα και καλή …..δημοκρατική συνέχεια κυρ Κώστα». 

loading...