Πάπας χωρίς περιστροφές: «Να χτίσουμε μια νέα τάξη πραγμάτων»

 Οι λαοί προετοιμάζονται, καθώς ο καιρός πλησιάζει…

Ένα νέο βιβλίο του Πάπα Φραγκίσκου με τίτλο «Ο Θεός και ο Κόσμος που θα έρθει» έρχεται στα βιβλιοπωλεία την Τρίτη. Με αφορμή αυτό, ο διεθνιστής Ποντίφικας έδωσε συνέντευξη στον Ιταλό δημοσιογράφο Ντομένικο Αγκάσο, στην οποία, μεταξύ άλλων, ζητά χωρίς περιστροφές μία «νέα τάξη πραγμάτων».

Μεταξύ άλλων δήλωσε, όπως διαβάσαμε στην ιστοσελίδα vaticanews:

Δεν μπορούμε πλέον να δεχόμαστε με άνεση τις ανισότητες και τις διαταραχές στο περιβάλλον. Ο δρόμος για τη σωτηρία της ανθρωπότητας περνά από την δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης (σ.σ. Μεγάλη Επανεκκίνηση και αλληλέγγυα οικονομία), το οποίο αναμφισβήτητα επικεντρώνεται στη συνύπαρξη μεταξύ των λαών σε αρμονία με την Δημιουργία.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η δράση κάθε ατόμου έχει συνέπειες για τους άλλους, επειδή όλα συνδέονται: Όλα! Αλλάζοντας τον τρόπο ζωής που οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους, ειδικά τα παιδιά, στην πείνα, θα είμαστε σε θέση να οδηγήσουμε πιο αυστηρή ύπαρξη που θα καθιστούσε δυνατή μια δίκαιη κατανομή των πόρων (σ.σ. ανακατανομή πλούτου – Κομμουνισμός – Στο τέλος στον λαό μοιράζονται ψίχουλα και μία ολιγαρχία, εν προκειμένω παγκόσμια, διαχειρίζεται την μεριά του λέοντος).

Αυτό δεν σημαίνει μείωση των δικαιωμάτων ορισμένων ανθρώπων προκειμένου να υπάρξει προς τα κάτω ισοπέδωση, αλλά εξασφάλιση περισσότερων και ευρύτερων δικαιωμάτων σε όσους δεν έχουν σήμερα (σ.σ. Ήδη η μεσαία τάξη καταστρέφεται και ήδη υπάρχει ισοπέδωση προς τα κάτω όπως στην Σοβιετική Ένωση).

Υπάρχουν ήδη δημοφιλή κινήματα σήμερα που προσπαθούν να προωθήσουν αυτές τις έννοιες και τις (κοινωνικές) επιχειρήσεις, μαζί με ορισμένα ιδρύματα και ενώσεις. Προσπαθούν να συγκεκριμενοποιήσουν έναν νέο τρόπο, με τον οποίο θα βλέπουμε το κοινό μας σπίτι, όχι πλέον ως αποθήκη πόρων να εκμεταλλευτούμε, αλλά έναν ιερό κήπο που πρέπει να αγαπάς και να σέβεσαι, μέσω βιώσιμων συμπεριφορών (σ.σ. Ατζέντα 2030). Υπάρχει επίσης μια ευαισθητοποίηση μεταξύ των νέων, ιδίως σε οικολογικές κινήσεις. Αν δεν σηκώσουμε τα μανίκια μας και φροντίσουμε αμέσως τη Γη, με ριζοσπαστικές προσωπικές και πολιτικές επιλογές, με μια οικονομική «πράσινη» στροφή κατευθύνοντας τις τεχνολογικές εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση, αργά ή γρήγορα το κοινό μας σπίτι θα μας πετάξει έξω από το παράθυρο. Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο.

Αυτό που συμβαίνει μπορεί να ξυπνήσει όλους. Ήρθε η ώρα να εξαλείψουμε την κοινωνική αδικία και την περιθωριοποίηση (σ.σ. Έλεγε και ο Μαρξ). Εάν εκμεταλλευτούμε την τρέχουσα συνθήκη ως ευκαιρία, μπορούμε να προετοιμαστούμε για το αύριο κάτω από τη σημαία της ανθρώπινης αδελφότητας, στην οποία δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, γιατί χωρίς γενικό όραμα δεν θα υπάρχει μέλλον για κανέναν. Οι ηγέτες των εθνών, μαζί με εκείνους που κατέχουν κοινωνικές ευθύνες, μπορούν να καθοδηγήσουν τους λαούς της Γης προς ένα πιο ευοίωνο και αδελφικό μέλλον (σ.σ. παγκόσμια κυβέρνηση).

Μπορούμε να θεραπεύσουμε την αδικία χτίζοντας μια νέα παγκόσμια τάξη που βασίζεται στην αλληλεγγύη, μελετώντας καινοτόμες μεθόδους για την εξάλειψη του εκφοβισμού, της φτώχειας και της διαφθοράς (σ.σ. Η παγκόσμια κυβέρνηση –σε βάθος χρόνου ενδεχομένως με έναν ηγέτη στην κορυφή- θα εξαλείψει φαινομενικά την «καραμπινάτη» αδικία. Όταν όμως ο λαός αποδεχθεί την εξουσία, τότε…).

loading...