Στα νύχια της Γερμανικής Ευρώπης: Σκληρά μέτρα για την Ελλάδα – Νέο πεσκέσι στην Τουρκία !!!

Eνώ στην ΕΕ αναμένεται Αρμαγεδώνας σε μισθούς, συντάξεις και εργασιακά, η Γερμανική Ευρώπη παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης-26ης Μαρτίου που υποτίθεται θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, δρομολόγησε αποφασιστικά για άλλη μια φορά και νέο πεσκέσι για τον Ερντογάν. Έτσι καθώς πλέον από 18 Φεβρουαρίου 2021 έχει τεθεί σε εφαρμογή το περίφημο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο έχει προικοδοτηθεί με 672,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων 360 δισ. ευρώ για δάνεια και 312,5 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις προκειμένου να γίνουν επενδύσεις κυρίως στην ψηφιακή οικονομία, στην πράσινη ανάπτυξη και στην ενέργεια.
Οι ηγέτες της ΕΕ δίνουν πλέον τη δυνατότητα σε τουρκικές επιχειρήσεις να έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς για την εκτέλεση των έργων του πακέτου των 672,5 δισ. ευρώ.
Γεγονός ιδιαίτερα θετικό για την τουρκική ολιγαρχία και τους επιχειρηματίες – πολιτικούς φίλους του Ερντογάν οι οποίοι διαθέτουν σημαντικά εύρωστες επιχειρήσεις ιδίως στον τομέα των κατασκευών και της μεταποίησης που με χαμηλό κόστος θα μπορούσαν να αναλάβουν την εκτέλεση σημαντικών έργων, ενισχύοντας έτσι την παραπαίουσα τουρκική οικονομία.
Επιπλέον με απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ στις 17 Μαρτίου 2021 για το Ταμείο Invest EU η Τουρκία δυνάμει του άρθρου 5 του νέου Κανονισμού του Ταμείου αυτού δύναται να συμμετάσχει στο σχήμα εγγυήσεων που θα στηρίξουν «επενδυτικά έργα χρηματοπιστωτικών εταίρων, όπως ο όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».
Το Ταμείο Invest EU θα έχει στη διάθεση του εγγυήσεις ύψους 26,2 δισ. ευρώ που με μόχλευση μπορούν να κινητοποιήσουν επενδύσεις 370 δισ. ευρώ στο διάστημα 2021-2027.
Έτσι μέσω του Invest EU με χορήγηση ευρωπαϊκών και τουρκικών εγγυήσεων θα επιτευχθεί μόχλευση επενδύσεων στην Τουρκία ύψους πολλών δισ. ευρώ. Έτσι εκτιμάται ότι ο Ερντογάν και η παρέα του θα αρπάξουν και νέα χαμηλότοκα δάνεια από την ΕΤΕπ ύψους τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ γεγονός που θα οδηγήσει σε τεράστια μόχλευση συνολικών επενδυτικών κεφαλαίων ύψους δεκάδων δισ. ευρώ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η ΕΤΕπ είναι ήδη εκτεθειμένη στην Τουρκία με δάνεια 15 δις ευρώ.
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΔΩ :
https://www.kinima-ypervasi.gr/2021/03/news-22032021.html
ΚΑΙ ΕΔΩ :
https://ypervasitv.gr/blog/

loading...