Μέλος ΕΛΙΑΜΕΠ: Η Τουρκία έχει θεμιτά συμφέροντα και δίκαια επιχειρήματα – «Πάρτι» από τη Γενί Σαφάκ

 «Η Τουρκία αντιδρά στις ενέργειες της Ελλάδος γιατί ερμηνεύει αυτές τις ενέργειες ως αποκλεισμό της ίδιας από την Αν. Μεσόγειο»

Δεν είναι η πρώτη φορά που μας εκπλήσσουν δηλώσεις από μέλη ΕΛΙΑΜΕΠ και σαφώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουμε αναδρομή σε όλες, γιατί θα περάσουμε στη νέα χρονιά κι ακόμα θα γράφεται αυτό εδώ το άρθρο.

Όμως ας επικεντρωθούμε στις πρόσφατες δηλώσεις του Τάκη Ιωακειμίδη, τις οποίες τις έχει γράψει και στο βιβλίο του «Επιτεύγματα και Στρατηγικά Λάθη της Εξωτερικής Πολιτικής της Μεταπολίτευσης» και φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Εστία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φιλο-Ερντογανική φυλλάδα Γενί Σαφάκ, στο πρωτοσέλιδο της 28ης Φεβρουαρίου, έχει φαρδιά πλατιά τις δηλώσεις του κου Ιωακειμίδη.

Στις δηλώσεις τώρα. Πρώτα εξηγεί αναλυτικά ότι η Τουρκία δεν δρα, αλλά αντιδρά στις κινήσεις της Ελλάδος γιατί νιώθει πως απομονώνεται στην Αν. Μεσόγειο, καθώς και ότι οι συμμαχίες της Ελλάδος κακώς γίνονται. «Κατά την άποψή μου, η δημιουργία αξόνων/συμπράξεων στην Αν. Μεσόγειο με τον τρόπο που γίνονται αποτελεί λάθος. Δεν επιλύουν το πρόβλημα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Μάλλον το αντίθετο. Η Τουρκία καλώς ή κακώς, ερμηνεύει ή διαβάζει αυτές τις συμπράξεις ως προσπάθεια αποκλεισμού της από την Αν. Μεσόγειο. Και αντιδρά με επιθετικότητα και παράνομες ενέργειες (υπογραφή Τουρκο-Λιβυκού Μνημόνιο κ.ά.)» λέει χαρακτηριστικά.

Δηλαδή ο κος Ιωακειμίδης ισχυρίζεται ότι εμείς φτάνουμε την Τουρκία στα όριά της κι εκείνη αντιδρά. Εμείς σπρώξαμε δηλαδή τον Ερντογάν να υπογράψει το παράνομο σύμφωνο με τη Λιβύη. Μήπως εμείς τον τσαντίζουμε και τόσο που θέλει να αναβιώσει το θεσμό του Χαλίφη και να φτάσει μέχρι τη Βιέννη, την Ιερουσαλήμ και την Ανδαλουσία;

Ο κος Ιωακειμίδης θα ξέρει λογικά. Ή και όχι.

Πάμε στο κομμάτι τώρα που συμπληρώνει – «αποτελειώνει» τα χαριτωμένα που διαβάσατε προηγουμένως.

«Είναι προφανές ότι η Ελλάδα έχει σε μια σειρά από θέματα σε σχέση με την Τουρκία δίκαια και ισχυρά επιχειρήματα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας κ.λπ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σε κάποια άλλα η Τουρκία δεν έχει επίσης θεμιτά συμφέροντα και δίκαι επιχειρήματα. Καμιά πλευρά επομένως δεν έχει το απόλυτο δίκαιο με το μέρος της» μας λέει ο κος Ιωακειμίδης, ενώ διερωτάται μόνος του ταυτόχρονα «Τι ακριβώς θέλει η Τουρκία στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο;». Για να απαντήσει πάλι μόνος του «ουδείς μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα».

Όχι κε Ιωακειμίδη. Μία βεβαιότητα εδώ υπάρχει. Και λέγεται οθωμανική αυτοκρατορία. Αυτό είναι το διαρκές τουρκικό όραμα. Όπως και ο εξισλαμισμός των απίστων. Μην το παίζετε ανήξερος, δεν είναι καινούργια αυτά.

Κλείνοντας ο κος Ιωακειμίδης προσθέτει: «Η ελληνική κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη. Αλλά δεν μπορείς να προχωρήσεις σε μια διαδικασία επίλυσης προβλημάτων και εξομάλυνσης των σχέσεων εκκινώντας από υποψίες, εκτιμήσεις, υποθέσεις.» Δηλαδή να πάμε ως πρόβατα στη σφαγή; Να μην είμαστε προετοιμασμένοι; Είναι παρθενογένεση η Τουρκία; Δεν την έχουμε δει στο πέρασμα των χρόνων; Δεν την έχουμε αντιμετωπίσει; Δεν ξέρουμε τις προθέσεις της;

Μήπως θα θέλατε να πάμε με το μότο του κου Κοτζιά στις διαπραγματεύσεις, ότι τάχα «να μην είμαστε μοναχοφάηδες» όσον αφορά το Καστελλόριζο; Απορία μου είναι αυτή. Και το κακό είναι ότι βαθιά μέσα μου όσο και αν δεν θέλω να το πιστέψω, γνωρίζω και την απάντηση.

Όσο αυτά λέγονται και γράφονται από ελληνικής πλευράς, τόσο η Τουρκία θα «κάνει πάρτι». Δίνουμε από μόνοι μας λαβές και δικαιώματα στους Τούρκους να «παίζουν μπάλα». Και με τη γερμανική διαιτησία σαφώς, όλοι ξέρουμε ότι όλο και κάποιο «offside» δεν θα δοθεί. Ας αποφεύγουμε τουλάχιστον εμείς να γινόμαστε όργανα εξυπηρέτησης των τουρκικών συμφερόντων.

https://www.lawandorder.gr

loading...