Δεν έφτανε η πανδημία – Ο Τ.Μπάιντεν οδηγεί πλέον τον πλανήτη σε νέο «Ψυχρό Πόλεμο» κατά των Ρωσίας και Κίνας

 Η τηλεοπτική συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου, όταν ερωτηθείς από τον Τζορτζ Στεφανόπουλο στο ABC, εάν εκτιμά ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας «είναι ένας δολοφόνος», ο Τζο Μπάιντεν απάντησε καταφατικά: «Ναι το πιστεύω», σηματοδότησε κατά πολλούς, την έναρξη ενός άτυπου, δεύτερου ψυχρού πολέμου που μπορεί να έχει απρόοπτες εξελίξεις γι αυτό και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε αυτές τις δηλώσεις «πολύ κακές» και πρωτόγνωρες..

Αρχικά πολλοί θεώρησαν ότι επρόκειτο για λεκτικό ατόπημα του Μπάιντεν; Είναι γνωστή η προβληματική σχέση των δύο ανδρών, από τότε ακόμα που ο Μπάιντεν βρισκόταν στο πλευρό του Μπαράκ Ομπάμα ως αντιπρόεδρος αλλά και γνωστά τα “σαρδάμ” και οι “παύσεις” του Τ.Μπάιντεν. Ο Λευκός Οίκος, όμως, υπερασπίστηκε το σχόλιο, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν “δεύτερες σκέψεις” για ανάκλησή του. Κατά συνέπεια, επιβεβαιώθηκε έτσι ένα προσχεδιασμένο διπλωματικό επεισόδιο, το οποίο επιδεινώνει οριστικά τις διμερείς σχέσεις.

Οι αμερικανορωσικές σχέσεις πλέον θα κινούνται σε ανταγωνιστικό πλαίσιο. Σαν να μην έφτανε στον πλανήτη η πανδημία.  

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών διεμήνυσε ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της το ενδεχόμενο «μη αναστρέψιμης φθοράς» στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας. 

Το πιθανότερο είναι ότι σε πρώτη φάση, η Ουάσιγκτον θα επιχειρήσει να κλιμακώσει τις οικονομικές κυρώσεις, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει ασφυξία στη ρωσική οικονομία αλλά μετά από τέτοιες δηλώσεις κανείς δεν μπορεί πλέον να γνωρίζει πως θα αντιδράει η Ρωσία αλλά και άλλες χώρες που βλέπουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο διπλωματικού ελιγμού από πλευράς των ΗΠΑ.

Η Άγκυρα θα διατηρήσει το γεωπολιτικό φλερτ με τον Πούτιν για όσο ακόμα την συμφέρει. Στο πλαίσιο αυτό, αν και με καθυστέρηση, ο Ερντογάν, καταδίκασε την επίθεση Μπάϊντεν. «Τα λόγια αυτά είναι ακατάλληλα από έναν πρόεδρο».

Οι δηλώσεις έγιναν μετά την καθιερωμένη μουσουλμανική προσευχή. «Ο Πούτιν έχει κάνει ό,τι είναι απαραίτητο δίνοντας μια πολύ έξυπνη και κομψή απάντηση». 

Θυμίζουμε ότι ο Ρώσος πρόεδρος ευχήθηκε στον πρόεδρο Μπαϊντεν «να είναι καλά στην υγεία του» και τον κάλεσε σε διαδικτυακές συνομιλίες.

Ο Λευκός Οίκος απάντησε ότι ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Ρώσο ηγέτη «όταν ο χρόνος θα είναι κατάλληλος». «Είμαι βέβαιος ότι θα μιλήσουμε κάποια στιγμή» είπε ο ίδιος ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ αναχωρούσε από τον Λευκό Οίκο για την Ατλάντα.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μετά τη μετωπική σύγκουση Ουάσινγκτον -Μόσχας, η τελευταία δεν αποκλείεται να στραφεί προς την Κίνα. Μία Κίνα που είναι οικονομικά ισχυρότερη από τις ΗΠΑ. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, ο Μπάϊντεν άθελά του να επισπεύσει τη διαμόρφωση ενός νέου διδύμου επιρροής, το οποίο θα συγκροτείται από τη στρατιωτικά ισχυρή Ρωσία και οικονομικά εύρωστη Κίνα. 

Εξάλλου, το διπλωματικό πλάνο του Μπάιντεν περιλαμβάνει αντιπαράθεση και με την Κίνα, σε μία προσπάθεια να επαναφέρει την πρότερη κυριαρχία της στο ΝΑΤΟ και όχι μόνο. Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου λέει η λαϊκή παροιμία.

loading...