Οι Τούρκοι κατηγορούν Έλληνες λιμενικούς ότι έδεσαν τα χέρια αιτούντων άσυλο και τους πέταξαν στο Αιγαίο

 Για τρεις νεκρούς κάνει λόγο το πρακτορείο Anadolu

Τρεις νεκροί καθώς η Ελλάδα ρίχνει αιτούντες άσυλο στο Αιγαίο» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του τουρκικού πρακτορείου Anadolu. Όπως σημειώνει, επικαλούμενο τις τουρκικές Αρχές, τρεις άνθρωποι πέθαναν και ένας ακόμη αγνοείται αφότου «το ελληνικό Λιμενικό έριξε μια ομάδα αιτούντων άσυλο στο Αιγαίο».

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, που αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του κυβερνήτη, η τουρκική ακτοφυλακή διέσωσε δύο αιτούντες άσυλο από ένα νησάκι έξω από τις ακτές της Σμύρνης και δύο ακόμη από τη θάλασσα.

Οι σοροί δύο ακόμη ανθρώπων ανασύρθηκαν, σημειώνεται στην ανακοίνωση. Το τρίτο άτομο που πέθανε είναι ένας από τους δύο που διασώθηκαν από τη θάλασσα, το οποίο έφυγε από τη ζωή στο νοσοκομείο, συμπληρώνεται.

«Σύμφωνα με τις αρχικές δηλώσεις των αιτούντων άσυλο, Έλληνες αξιωματούχοι κατάσχεσαν τα υπάρχοντά τους, έδεσαν τα χέρια τους με πλαστικές χειροπέδες και τους πέταξαν μέσα στη θάλασσα χωρίς σωσίβιο», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση.

«Τουρκικές ομάδες έρευνας βρίσκονται αντιμέτωπες με δύσκολες καιρικές συνθήκες για να βρουν το αγνοούμενο άτομο όσο πιο γρήγορα γίνεται», συμπληρώνεται.

Μάλιστα, ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανάρτησε ένα βίντεο στο Twitter με στιγμιότυπα από τη διάσωση και τους αιτούντες άσυλο στο νοσοκομείο. Ο ένας φαίνεται με πλαστικές χειροπέδες. Ένας άλλος περιγράφει τι συνέβη, σύμφωνα με το δημοσίευμα: «Εξηγεί ότι πήγαν στη Χίο και έμειναν εκεί για δυο ημέρες, ενώ συνέχισε: Μετά μας πήραν τα κινητά μας και τα χρήματα και μας έδειραν. Ήμασταν εφτά, τώρα είμαστε τρεις, δεν ξέρω πού είναι οι άλλοι τέσσερις».

«Η Τουρκία και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένως καταδικάσει την παράνομη πρακτική των push backs από την Ελλάδα, λέγοντας ότι παραβιάζει τις ανθρώπινες αξίες και το διεθνές δίκαιο θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές ευάλωτων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών», αναφέρει το δημοσίευμα.

loading...