Ερντογάν κατά Ελλάδας: «Έχουν γίνει προσπάθειες να σφετεριστούν τα δικαιώματά μας»


 Δεν κάνει πίσω ο επικίνδυνος Ερντογάν στα νεο-οθωμανικά σχέδια του για την Γαλάζια πατρίδα και τις επεμβάσεις σε Συρία, Ναγκόρνο και Λιβύη

Αμετανόητος και επικίνδυνος για τη Μεσόγειο παρουσιάστηκε πριν λίγο ο Τούρκος πρόεδρος κατά την τελική φάση της ασκήσεως «Γαλάζια πατρίδα», ανακοινώνοντας την πιθανή αγορά νέων οπλικών συστημάτων, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού πρέσβη για την πιθανή αγορά F-35 από την Ελλάδα. 


Παρακολουθώντας την άσκηση της Γαλάζιας Πατρίδας σε ζωντανή σύνδεση, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν απείλησε ξανά την Ελλάδα λέγοντας: "Τα δικαιώματα του έθνους μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο επιχειρήθηκε να καταπατηθούν, αλλά αυτό δεν θα το επιτρέψουμε”, τόνισε ο ίδιος.

Για την άσκηση Γαλάζια πατρίδα ο Ερντογάν δήλωσε:

"Σε αυτήν την άσκηση, παρατηρούμε επίσης τη χρήση των οπλικών συστημάτων μας από το προσωπικό. Εάν υπάρξει, έχουμε την πρόθεση να διορθώσουμε τις ελλείψεις τους. Πραγματοποιήσαμε τις ασκήσεις μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.


Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλο το προσωπικό μας που συμμετείχε στην άσκηση που ξεκίνησε στις 25 Φεβρουαρίου και θα τελειώσει αύριο.


Είμαστε μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσες από τρεις πλευρές, οπότε βλέπουμε ότι η ναυτική δύναμη κατέχει τεράστια σημασία σε όλη την ιστορία μας. Στις εποχές που το ναυτικό μας ήταν ισχυρό, βιώναμε χρυσή εποχή στα Βαλκάνια και τη Βόρεια Αφρική. Καθώς η σκιά της οθωμανικής σημαίας αποδυναμώθηκε, επικράτησε η αποικιοκρατία.


Με τη νίκη μας στην ναυμαχία της Πρέβεζας, πέρα από το ότι κατέστη Μεσόγειος μια τουρκική λίμνη, στήσαμε επί αιώνες ένα κλίμα γαλήνης, ειρήνης και σταθερότητας


Στις εποχές που ο στόλος μας ήταν ισχυρός, μαζί με την λεκάνη της Μεσογείου, τα Βαλκάνια η Μέση Ανατολή και η βόρεια Αφρική έζησαν την χρυσή τους εποχή


-Η ναυτική δύναμη μας, όπως μας μετέφερε στην κορυφή της παγκόσμιας πολιτικής, έτσι και η αιμορραγία που είχαμε  στις θάλασσες, έφερε πολύ μεγάλη απώλεια εδαφών.


-Καθώς αδυνάτιζε η σκιά του λαβάρου της Οθωμανικής Δικαιοσύνης, στην περιοχή της καρδιάς μας, κυριάρχησαν η αποικιοκρατία και η τυραννία.


Η στήριξη από την πλευρά της χώρας μας ενός ισχυρού στόλου πέρα από επιλογή είναι μία αναγκαιότητα. Και όχι μόνο από οικονομική και πολιτική σκοπιά. Πρέπει να είμαστε ισχυροί στο στρατιωτικό και στο αμυντικό πεδίο. 


Αυτό που συνέβη στη Συρία και το Ιράκ μας υπενθύμισε αυτό το γεγονός. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολεμάμε την τρομοκρατία κατά μήκος των συριακών συνόρων. Στην Ανατολική Μεσόγειο, τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων έχουν αγνοηθεί και αντιμετωπίζουμε πολλά σχέδια που είναι εναντίον μας.


Έχουμε δείξει, επίσης, ότι δεν θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε επέμβαση στη Βόρεια Κύπρο. Αποτρέψαμε την κατάληψη της Λιβύης από τους συνωμότες του Χ.Χαφτάρ.


Ολοκληρώσαμε με επιτυχία την κατοχή στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Δεν ενεργήσαμε ποτέ με μια επεκτατική νοοτροπία. Δεν έχουμε βλέψεις στο έδαφος  οποιασδήποτε χώρας.


Προσπαθούμε να προστατεύσουμε την πατρίδα μας και τα δικαιώματά μας. Με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μας, αυξάνεται η εμπιστοσύνη στο έθνος μας”, κατέληξε ο ίδιος μεταξύ άλλων.


Η αλήθεια όμως είναι ότι η τουρκική “Γαλάζια Πατρίδα”απειλεί ξεκάθαρα το τρίγωνο Σουέζ-Αίγυπτο-Ισραήλ, αναφέρουν τουρκικές πηγές.


Η Τουρκία με την άσκηση με το ομώνυμο όνομα, και τα σχέδια επέκτασης στην Α.Μεσόγειο απειλεί ζωτικά συμφέροντα όμως και των δύο αυτών χωρών.


Η Άγκυρα επιδιώκει να αναλάβει τον έλεγχο μια τεράστιας περιοχής διακόπτοντας το μέτωπο Ισραήλ-Ελλάδας, ενώ επδιώκει τον έλεγχο και του Σουέζ, παρακάμπτοντας την Αίγυπτο.


Οι ασκήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με την ονομασία “Γαλάζια Πατρίδα” στοχοποιούν πλέον και χώρες πλην Ελλάδος-Κύπρου και αυτό είναι σημαντικό για τις επερχόμενες εξελίξεις.


Οι πληροφορίες δείχνουν ότι η εφαρμογή της στρατηγικής της τουρκικής “Γαλάζιας πατρίδας” πλήττει τα βασικά γεωπολιτικά συμφέροντα του Ισραήλ.


Η ίδια στρατηγική πλήττει και την Αίγυπτο, επειδή η Άγκυρα επιδιώκει να διαδραματίσει πλέον σημαντικό ρόλο και στο Σουέζ αυτή τη στιγμή.


Το πρόβλημα της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής αποτελεί θέμα και για τις δύο αυτές χώρες, οι οποίες θα κάνουν ότι μπορούν για να την ακυρώσουν στην πράξη, και αυτό είναι τρομερά σημαντικό για τα ελληνικά συμφέροντα.   


Δεν υπάρχουν σχόλια :