Πρώην ΥΠΕΞ Σκοπίων: «Δεν έχουμε ιστορική κληρονομιά – Η γεωπολιτική δημιούργησε το ‘μακεδονικό’ έθνος…»

 Τα Σκόπια δεν έχουν μεσαιωνική κληρονομιά, το ‘μακεδονικό’ έθνος δημιούργησε η γεωπολιτική, έγραψε σήμερα ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Ντένκο Μαλέσκι σε συνέντευξή του στην οποία αναφέρθηκε σε πολύ σημαντικά πράγματα για τις σχέσεις της χώρας του με τη Βουλγαρία.

Η συνέντευξη δόθηκε στο βουλγαρικό πρακτορείο BGNES και σύμφωνα με τον ίδιο:

Υπάρχουν μόνο δύο χώρες στα Βαλκάνια που δεν έχουν μεσαιωνική ιστορική κληρονομιά, είναι οι σύγχρονες χώρες: η Σλοβενία ​​και τα Σκόπια και σχετικά με τη συμμετοχή ξένων διαμεσολαβητών στη διαμάχη Μακεδονίας-Βουλγαρίας, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ πιστεύει ότι αυτό δεν θα είχε συμβεί, εάν απουσίαζε ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων.

Ο Μαλέσκι λέει ότι δεν υπάρχουν προδότες στον πολιτικό διάλογο σε μια φιλελεύθερη-δημοκρατική κοινωνία. Μπορούν να υπάρχουν πατριώτες και στις δύο πλευρές της συζήτησης, και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καλέσει τον αντίπαλό του προδότη ή πεμπτοφαλαγγίτη μόνο επειδή έχει διαφορετικά πιστεύω.

-«Υπάρχουν μόνο διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές ιστορικές αφηγήσεις, οι οποίες πρέπει να εκφράζονται ελεύθερα. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε η χώρα βρίσκεται σε στασιμότητα ή πηγαίνει προς τα πίσω, επειδή στερείται του κύριου εργαλείου της για πρόοδο και κριτική σκέψη.

Εάν δεν το καταλάβουμε πολύ γρήγορα, επαναλαμβάνοντας αυτήν τη διεθνή διαμάχη, όπως είχαμε για τρεις δεκαετίες με την Ελλάδα, με ένα κράτος μέλος της ΕΕ, δεν θα φτάσουμε πουθενά.

Πρέπει να μάθουμε να μην βάζουμε τουλάχιστον ετικέτες, να ακούμε ο ένας τον άλλον και να ανακαλούμε ξανά τον Κίρο Γκλιγκόροφ: Τα Σκόπια είναι ένας περίπλοκος σχηματισμός, σχολιάζει ο Μαλέσκι.

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

loading...