Οι Τούρκοι κατάλαβαν οτι όταν κωλυσιεργούν, ο χρόνος πλέον δεν κυλά υπέρ τους. 

Η Ελλάδα κάλεσε το forum ”Φιλία” με χώρες της Μεσογείου και του Κόλπου, διευθέτησε ένα ακανθώδες ζήτημα με την Αίγυπτο, θα μπει ως παρατηρητής στον Αραβικό Σύνδεσμο, ενώ υπέγραψε συμφωνία με το Ισραήλ και την Κύπρο για το υποθαλάσσιο καλώδιο. Πρόκειται για σημαντικά πλήγματα για τους ευρύτερους γεωπολιτικούς στόχους της Τουρκίας.

Γιατί ήταν εναντίον μας η κωλυσιεργία της Τουρκίας πριν τα Χριστούγεννα; Γιατί περιμέναμε Συνόδους Κορυφής και κυρώσεις της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία. Τώρα είναι υπέρ μας γιατί πολύ απλά, αυτά τα ζητήματα που έχουμε με την Τουρκία, λύνονται μέσα από κοινές δράσεις με σημαντικές χώρες της περιοχής μας. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται οτι είναι λάθος να θεωρούμε τα ελληνοτουρκικά ως θέμα των Βρυξελλών. Οι Τούρκοι απλώς έπαιζαν με τις ημερομηνίες των δήθεν κυρώσεων. Τώρα ξέρουν οτι όσο δε δείχνουν έστω και υποκριτική διάθεση για συνεννόηση, έρχονται περιφερειακά τετελεσμένα στα οποία η Καγκελάριος Μέρκελ δεν μπορεί να βοηθήσει υπέρ των τουρκικών θέσεων.

Έχουμε βρει τι κάνει ζημιά στην Τουρκία. Συμμαχίες με χώρες που θέλει να τις έχει ως βατήρες για την προσπάθειά της να γίνει περιφερειακή δύναμη (βλ. Αίγυπτος) και αγορά οπλικών συστημάτων που καθιστούν την Ελλάδα ως έχουσα ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα. Άρα, συνδυασμός εσωτερικής και εξωτερικής εξισορρόπησης. Καμία ΕΕ δε χωρά εδώ. Είναι παιχνίδι για δυνάμεις αυτό που γίνεται στην περιοχή μας και όχι για γραφειοκρατίες.

loading...