Επειδή δεν έχουν όλες οι χώρες ενδοτικές κυβερνήσεις

 Επειδή δεν έχουν όλες οι χώρες ενδοτικές κυβερνήσεις που να υπογράφουν τη θανατική καταδίκη των Πολιτών τους με μνημόνια και με PSI, ή που να διευκολύνουν την αλλαγή της ιδιοκτησίας τους, όπως η Ελλάδα μεταξύ άλλων με το νέο πτωχευτικό νόμο-έκτρωμα που έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία, οι δυνατότητες ανάπτυξης τους είναι μηδενικές χωρίς τη μείωση των χρεών τους, δημοσίων και ιδιωτικών – με τους τρεις τρόπους που αναφέραμε (πληθωρισμός, διαγραφή, αναχρηματοδότηση). 

Προφανώς οι Η.Π.Α. θα υιοθετήσουν τη λύση του πληθωρισμού, εκτυπώνοντας μαζικά δολάρια, σε συνδυασμό με τις άλλες δύο – κάτι που δεν πρόκειται να επιτραπεί στην Ευρώπη, από χώρες όπως η Γερμανία ή η Ολλανδία. Ως εκ τούτου, η ευρωπαϊκή οικονομία θα βιώσει τεράστιες δυσκολίες, ενδεχομένως μεγάλες κοινωνικές αναταραχές, εξεγέρσεις και διακρατικές συγκρούσεις, οι οποίες ασφαλώς δεν πρόκειται να καταπολεμηθούν με αστεία προγράμματα της τάξης των 750 δις €, όπως το Next Generation EU – με το οποίο η Γερμανία προσπαθεί να κερδίσει μόνο χρόνο. 

Σε κάθε περίπτωση, η «πανδημία» του Covid 19, η οποία εάν δεν είχε συμβεί θα έπρεπε να είχε εφευρεθεί, παρείχε χρόνο για την εύρεση λύσεων και δικαιολογία για μία ακόμη αύξηση της ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, παράλληλα με τη δρομολόγηση δημοσιονομικών μέτρων από τις κυβερνήσεις – κάτι που όμως φτάνει στο τέλος του, με το κραχ να είναι σχεδόν νομοτελειακό όταν κοπάσει ο θόρυβος της «πανδημίας». Λογικά λοιπόν όλοι αναφέρονται στον εφιάλτη της επόμενης ημέρας – ο οποίος θα είναι οικονομικά θανατηφόρος για τις πιο αδύναμες χώρες, τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Βασίλης Βιλιάρδος

loading...