Είτε έτσι είτε αλλιώς, η ζημιά έχει γίνει.

 Η επιφυλακτικότητα της Ευρώπης για το εμβόλιο AstraZeneca που οδήγησε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών να αναστείλουν προσωρινά, και για προληπτικούς λόγους, την χορήγηση του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες, σύμφωνα με αναλυτές, στη διάθεση των εμβολίων και το ευρύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα που έχει ήδη καθυστερήσει στην ΕΕ.

Η Σουηδία και η Λετονία είναι οι τελευταίες χώρες που προστέθηκαν στο μεγάλο πια ευρωπαϊκό κύκλο που έχει αναστείλει την χορήγηση του εμβολίου που της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης λόγω ανησυχιών για θρομβοεμβολικά επεισόδια.

Η κίνηση της Σουηδίας και της Λετονίας έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας, μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών εθνών, να σταματήσουν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου προληπτικά, ενώ παράλληλα ”τρέχουν” έλεγχοι για το εάν σχετίζεται τελικά το εμβόλιο με τον αυξημένο κίνδυνο θρόμβων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι ρυθμιστισκές αρχές φαρμάκων και η ίδια η εταιρεία προσπάθησαν να καθησυχάσουν  τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια, λέγοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν τη σχέση μεταξύ του εμβολίου και των επεισοδίων, τα οποία είναι συχνά μεταξύ του γενικού πληθυσμού.

Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που το εμβόλιο της AstraZeneca δέχεται κριτική. 

Προηγουμένως είχε τεθεί ηλικιακό ”μπλόκο”, το οποίο ήρθη αργότερα, για τη χορήγηση του εμβολίου αποκλείοντας το για τους άνω των 65 ετών.  

Εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας και πολιτικοί αναλυτές αναρωτιούνται κατά πόσο η απόφαση της Ευρώπης να σταματήσει τη χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca είναι λανθασμένη και ενδέχεται να βλάψει την εμπιστοσύνη του εμβολίου περαιτέρω, ή θα μπορούσε ακόμη και να κοστίσει ζωές σε μια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το τρίτο κύμα της πανδημίας και η διάθεση των εμβολίων στην ΕΕ είναι ήδη αργή.

Σε αυτό το στάδιο, είναι πιθανό οι ρυθμιστικοί φορείς να ενεργούν συντηρητικά και με μεγάλη προσοχή, με την πεποίθηση ότι μια προσέγγιση που αποφεύγει τον κίνδυνο θα βοηθήσει να καθησυχάσει το κοινό και να περιορίσει τον αντίκτυπο στην πρόσληψη. 

Ωστόσο, η προοπτική μιας μεγαλύτερων διαστάσεων αναθεώρησης ή μιας πλήρους απαγόρευσης δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η ζημιά έχει γίνει.

 Η προθυμία για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca ήταν ήδη χαμηλότερη συγκριτικά με τα εμβόλια mRNA που ήταν διαθέσιμα στην ΕΕ λόγω της χαμηλότερης αποτελεσματικότητας και της αρχικής σύγχυσης που επικράτησε σχετικά με την καταλληλότητά του για πάνω από 65 ετών.

Άλλοι αναρωτιούνται εάν υπάρχει ένα πολιτικό στοιχείο πίσω από την απόφαση των αναβολών στη χορήγηση του εμβολίου, δεδομένων των εντάσεων για τις παραδόσεις των συμφωνημένων δόσεων.

”Γνωρίζουμε πού πρόκειται να οδηγήσει, πρόκειται να οδηγήσει σε απώλεια εμπιστοσύνης στο εμβόλιο”, σχολίασε στο BBC η Νατάσα Λόντερ, συντάκτρια του Economist. 

Απαντώντας  εάν βλέπει πολιτική διάσταση, η Λόντερ σημείωσε ότι ”θα μπορούσε, εφόσον υπάρχει κακή διάθεση για αυτό το εμβόλιο”. 

Ωστόσο, η απόφαση, είπε, δεν είχε ”λογική βάση” και θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη. 

”Αυτή η αρχή της προφύλαξης είναι ανοησία όταν βρίσκεσαι στη μέση μιας πανδημίας΄΄,είπε.

Να σημειωθεί ότι δεν ακολουθούν όλες οι χώρες της ΕΕ την ίδια διαδρομή. 

Η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Τσεχία συνεχίζουν να έχουν το εμβόλιο της AstraZeneca στα  πλάνα τους, λέγοντας ότι τα οφέλη υπερτερούν τελικά των ανησυχιών…

(Πηγή CNBC)

loading...