Ο Μάντης Μώμος είπε στον Δία για ένα χρησμό που έλεγε ότι εάν η νεράιδα Θέτις (μητέρα του Αχιλλέα)κατώτερη θεότητα αλλά αθάνατη όπως όλοι οι θεοί, εάν η Θέτις λοιπόν παντρευόταν ένα Θεό, ο γιος που θα γεννιόταν θα ήταν δυνατότερος και πολύ ανώτερος από τους άλλους θεούς και ίσως δυνατότερος και από αυτόν. Γι’αυτό έπρεπε να την παντρέψει με ένα θνητό. Ακολουθώντας τη συμβουλή του Μάντη Μώμου ο Δίας φρόντισε η Θέτις να παντρευτεί τον Πηλέα βασιλιά της Φθίας που όπως της είπε ήταν νέος, ωραίος, δυνατός, πάμπλουτος και ήρωας. Μα ένας θνητός;του είπε η νεράιδα. Θα μου πεθάνει κάποια μέρα, θα είμαι η μοναδική χήρα θεά και άσε που απεχθάνομαι και τα μαύρα, και άσε που δεν μου πάνε κιόλας. Ο πατέρας και αρχηγός των θεών το είχε αποφασίσει, ο βασιλιάς Πηλέας θα ήταν ο άνδρας της και η Θέτις τι μπορούσε να έκανε. 

Ο γάμος έγινε στο Πήλιο. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε, παρευρέθηκαν όλοι οι θεοί και οι ημίθεοι προσκομίζοντας τα δώρα τους. 

Όλοι εκτός από μία. Την Έριδα, την θεά της φιλονικίας, που όπου πήγενε ανακάτευε τους πάντες. Φαγητά, γλυκά, φρούτα, κρασιά, νέκταρ  αμβροσία και χορός, ένα θεϊκό ξεφάντωμα. Η απρόκλητη θεά για να τους εκδικηθεί, πετάγεται μέχρι των κήπο των Εσπερίδων που υπήρχαν τα μήλα τα χρυσά, περνει ένα και χαράζει επάνω του τη φράση, να δοθεί στην πιο όμορφη. 

Πηγένει στο και κρυφά και το πετάει στην μέση της συγκέντρωσης και του χορού. Το μήλο πήγε και σταμάτησε στο δεξί πόδι του Δία. 

Σκύβει το πιάνει το σηκώνει ψηλά, και ενώ όλοι κάνουν ησυχία συλλαβίζει:

Να…δο..θεί..στην πιο..όμο..ρφη. 

Να δοθεί στην πιο 

Όμορφη γράφει λέει ο Δίας. Τότε οι τρεις θεές η Ήρα, η Αθηνά και η Αφροδίτη πιστεύοντας η κάθε μία για τον εαυτό της ότι είναι η ομορφότερη, θέλησαν να πάρουν το χρυσό μήλο. Χίλιοι κεραυνοί στο κεφάλι του Δία. Τι κάνουμε τώρα σκέφτηκε, τώρα μπλέξαμε για τα καλά. Ήρα, Αθήνα, η Αφροδίτη; μουρμούρα φωνές και πάει ο γάμος. Να κάνουμε ψηφοφορία έλεγαν όλοι. Ξαφνικά ο Δίας είπε:ούτε ψηφοφορίες ούτε τίποτα άλλο, ο Πάρης θα αποφασίσει πια είναι η ομορφότερη και πια θα πάρει το μήλο. (Το πως έγινε αυτό, καλύτερα να το αφήσουμε).Πάντος σε αυτόν έπεσε ο κλήρος. Θα πάτε στο όρος Ίδα στην πλαγιά πίσω από την Τροία, θα βρείτε εκεί το βοσκόπουλο, τον Πάρη να βόσκει το κοπάδι του και ο Ερμής που θα σας συνοδεύσει θα του εξηγήσει τι πρέπει να κάνει. Πλησιάζει τον Ερμή και του δίνει το μήλο. Σε λίγα λεπτά οι τρεις θεές και ο συνοδός Ερμής  είχαν φτάσει κιόλας εκεί που καθόταν ο Πάρης ακουμπισμένος σε ένα δέντρο, έπαιζε ανέμελος τη φλογέρα του, ξέγνοιαστος στο ηλιόλουστο πρωινό. Ο Πάρης δεν πρόσεξε τον Ερμή που είχε πλησιάσει αρκετά. Όταν γύρισε και τον είδε τρίβοντας τα μάτια του τον ρώτησε ποιος είναι και τι θέλει. Ο Θεός Ερμή είμαι και απορώ πως δεν το κατάλαβες, είπε χαμογελώντας. 

Ο Πάρης ένιωσε να παγώνει ολόκληρος, είχε ακούσει πως οι θεοί παρουσιάζονταν στους ανθρώπους, αλλά αυτό που του συνέβαινε τώρα ήταν αναπάντεχο.

Ο Ερμής του είπε την εντολή του Δία και τι έπρεπε να κάνει. Ω,μα καλέ μου θεέ Ερμή, εγώ να κρίνω τις θεές, με τι προσόντα. Πριν τελειώσει τα λόγια του, τρεις γυναίκες βάδιζαν προς το μέρος του, η μία δίπλα στην άλλη. Τρεις πανέμορφες γυναίκες, ντυμένες με λευκούς χιτώνες που άστραφταν στον πρωινό Ήλιο. Πρώτα έφτασε η θεά Ήρα κοντά στον Πάρη, που την κοιτούσε με στόμα ανοιχτό και μάτια ορθάνοιχτα. Νεαρέ Πάρη είμαι η θεά Ήρα, χέρωμμε πολύ θεά μου σας φιλώ το χέρι. Καλά άσε το χέρι και άκου αυτά που θα σου πω. Ξέρεις ποιος είσαι για να διαλέξεις την ομορφότερη από εμάς; Μα βέβαια Θεά μου, είμαι ο Πάρης, το βοσκόπουλο, ο γιος του Αγγέλαου και της Ήλιδας, μένουμε εδώ στους πρόποδες, μαζί με την Οινώνη, τη γυναίκα μου. 

–Δεν είσαι Πάρη γιος του Αγγέλαου και της Ίλιδας. Είσαι ένας πρίγκιπας, ένα βασιλόπουλο, ο Αγγέλαος σε πήρε μικρό και σε μεγάλωσε, δεν είναι ο πραγματικός σου πατέρας. –Ω θεά Ήρα, κάποιο λάθος κάνετε, σίγουρα με άλλον με μπερδεύεται. 

–Δεν κάνουν λάθη οι θεοί Νεαρέ Πάρη. Είσαι γιος της βασίλισσας Εκάβης και του βασιλιά Πριάμου. 

Ό Πάρης ένιωσε το αίμα του να παγώνει στις φλέβες του• μα τι ήταν αυτά που του φανέρωνε η θεά; και η Ήρα συνέχισε, η μαμά Εκάβη, όταν ήταν έγκυος στην αφεντιά σου είδε ένα όνειρο τρομαχτικό, Γέννησε αντί για παιδί, ένα δαυλό αναμένο που η φωτιά του απλώθηκε και έκαψε την Τροία!

Οι μάγοι, οι ιερείς, ακόμα και η αδελφή σου η Κασσάνδρα, συμβούλεψαν τον Πρίαμο μόλις γεννιόσουν να σε σκοτώνανε. Ο Πρίαμος όταν γεννήθηκες, δεν άντεξε να δε σκοτώσει και σε έδωσε στον έμπιστο βοσκό του τονΑγγέλαο να σε αφήσει στο βουνό για να πεθάνεις, αυτός όμως σε κράτησε, και σε μεγάλωσαν, χωρίς στο παλάτι να ξέρουν τίποτα. 

Η αλήθεια είναι, Πάρη.Α αυτός είσαι δεν είσαι βοσκός, κρύβεις ένα πρίγκιπα μέσα σου. Εγώ, Πάρη μου, η θεά Ήρα, σου υπόσχομαι τρανό της Τροίας βασιλιά να σε κάνω και δυνατό πολεμιστή να σε κάνω αν και εσύ βέβαια εμένα διαλέξεις για ομορφότερη και μου δώσεις το μήλο. Όταν η Ήρα απομακρύνθηκε είρθε η Αθηνά. 

–Πάρη εγώ είμαι η Αθηνά, εγώ θα σου πω λίγα λόγια και καλά, εγώ μπορώ να σου χαρίσω τη σοφία και πολεμιστή γενναίο να σε κάνω αν το μήλο σε εμένα ως πιο όμορφη δώσεις. Τι να τα κάνεις τα βασίλεια και τα πλούτη, αν δεν έχεις το μυαλό και τη σοφία να τα χειριστείς. 

Με αργό βήμα η Αθηνά απομακρύνθηκε και είρθε η Θεά Αφροδίτη χαμογελαστή. 

–Γεια σου, Πάρη, τι κάνεις;Είμαι η Αφροδίτη, η θεά της ομορφιάς. –Πολύ καλά θεά μου, εσείς πως είστε; τα γόνατα του Πάρη άρχισαν να τρέμουν βλέποντας αυτή την ομορφιά. –Άκουσε Πάρη μου, τι να τα κάνεις εσύ τα πλούτη και τα βασίλεια και τη σοφία που σου έταξαν οι άλλες. Εσύ είσαι γεννημένος για ωραίες γυναίκες, για γυναίκες πανέμορφες. Εγώ μπορώ την πιο όμορφη του κόσμου να σου χαρίσω  αν το μήλο το χρυσό σε μένα το δώσεις. Τη λένε Ελένη και είναι βασίλισσα της Σπάρτης. –Μα είναι παντρεμένη. Πως μπορεί να γίνει αυτό και ο άντρας της ο βασιλιάς;

–Θα τα κανονίσω εγώ να μη σε νοιάζει. Μπορώ να φέρω έτσι τα πράγματα, που η πανέμορφη Ελένη να βρεθεί στην αγκαλιά σου. 

–Ω, θεά μου, εσύ δεν είσαι μόνο πραγματικά η ομορφότερη, αλλά και η πιο γενναιόδωρη. 

Και προτάσσοντας το χρυσό μήλο στη:

–Σε σένα ανήκει, θεά της ομορφιάς, εσύ είσαι η ομορφότερη. Πάρ’ το και πράξε όπως θες. 

Και ο Πάρης προτίμησε την Αφροδίτη και της έδωσε το μήλο το χρυσό  δυσαρεστώντας τις άλλες δύο θεές που από τότε έγιναν εχθές του. 

Ο ΠΆΡΗΣ ΤΟ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟ.

loading...