Ο Νόαμ Τσόμσκι μάλλον ζει σε άλλο πλανήτη: Η Ρωσία δεν είναι σημαντικός παίκτης


Είπε ακόμη πως η εξωτερική πολιτική Μπάιντεν είναι σχεδόν ίδια με αυτήν του Τραμπ-Τι λέει για Ιράν, Σαουδική Αραβία, πυρηνικά

Οι εσωτερικές πολιτικές του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ειδικά στον οικονομικό τομέα, είναι πολύ ενθαρρυντικές και προσφέρουν πολλές ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον, ωστόσο, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της διοίκησης, όπως αποκαλύφθηκε σε συνέντευξη και ανάλυση του Noam Chomsky, επίτιμου καθηγητή του Ινστιτούτου στο MIT και καθηγητή γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Για τον Τσόμσκι, η πρόκληση της Ρωσίας, και ιδιαίτερα της Κίνας, για την ηγεμονία των ΗΠΑ υπήρξε το κύριο θέμα της συζήτησης για την εξωτερική πολιτική εδώ και αρκετό καιρό, ενώ χαρακτηρίζει το ζήτημα “περίπλοκο”.

“Η Ρωσία δεν είναι σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια σκηνή, εκτός από τη στρατιωτική δύναμη, η οποία είναι ένα (πολύ επικίνδυνο) υπόλειμμα της προηγούμενης κατάστασής της ως δεύτερης υπερδύναμης” τόνισε και πρόσθεσε: “Η Κίνα γνώρισε τεράστια οικονομική ανάπτυξη, αλλά απέχει πολύ από την προσέγγιση των ΗΠΑ σε σχεδόν οποιοδήποτε μέγεθος. Παραμένει μια σχετικά φτωχή χώρα μεταξύ της Βραζιλίας και του Ισημερινού που κατατάσσεται 85η στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Αν και οι ΗΠΑ δεν κατατάσσονται υψηλά λόγω του κακού ρεκόρ κοινωνικής πρόνοιας, είναι πολύ πάνω από την Κίνα. Στη στρατιωτική δύναμη και την παγκόσμια εμβέλεια (βάσεις, ενεργές δυνάμεις μάχης), δεν υπάρχει σύγκριση. Οι πολυεθνικές εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ κατέχουν περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πλούτου και κατατάσσονται πρώτες (μερικές φορές δεύτερες) σε σχεδόν κάθε κατηγορία, με την Κίνα πολύ πίσω. Η Κίνα έχει επίσης σοβαρά εσωτερικά προβλήματα (οικολογικά, δημογραφικά, πολιτικά). Οι ΗΠΑ, αντιθέτως, έχουν πλεονεκτήματα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας”

Αναφέρθηκε στο 1950 και στο NSC-68, το ιδρυτικό έγγραφο του Ψυχρού Πολέμου, το οποίο αποχαρακτηρίστηκε δεκαετίες αργότερα. “Η ρητορική του συνεχίζει να αντηχεί με την Κίνα με τη μία ή την άλλη μορφή σήμερα” υποστηρίζει.

Παραδέχεται πως η Κίνα είναι παγκόσμιος ηγέτης, ιδιαίτερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε ορισμένες περιοχές όπου βρίσκεται πολύ μπροστά από άλλες χώρες τόσο σε κλίμακα όσο και σε ποιότητα. Είναι επίσης παγκόσμια κατασκευαστική βάση, αλλά εξηγεί πως το θέμα “σκοντάφτει” στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αποτελούν θεμελιώδες μέρος του "ελεύθερου εμπορίου".

Σύμφωνα με τον Τσόμσκι η παγκόσμια επιρροή της Κίνας επεκτείνεται σίγουρα στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου και της εξαγοράς των φυτών. Ταυτόχρονα, η Κίνα σημειώνει σημαντική πρόοδο στην υψηλή τεχνολογία, η οποία αναγκάζει τις ΗΠΑ να προσπαθούν να ανατρέψουν την ανάπτυξή της. “Είναι πολύ περίεργο να βλέπουμε όλα αυτά ως πρόκληση για την ηγεμονία των ΗΠΑ” σχολιάζει.

Όσον αφορά το Ιράν, και την επιλογή του Ρίτσαρντ Νεφέφ, του αρχιτέκτονα των κυρώσεων κατά του Ιράν υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, ο Νόαμ Τσόμσκι απαντάει: “Ο Μπάιντεν αγκάλιασε το πρόγραμμα για το Ιράν του Τραμπ χωρίς σχεδόν καμία αλλαγή, ακόμη και στη ρητορική. (...) Επιπλέον, είναι ευθύνη του Ιράν να κάνει τα πρώτα βήματα προς τις διαπραγματεύσεις”

Αναφορικά με την δημοσίευση της έκθεσης δολοφονίας του Jamal Khashoggi που απογοήτευσε σχεδόν όλους εκτός από τη Σαουδική Αραβία ο καθηγητής σχολιάζει: “Δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Ποιος θέλει να ενοχλήσει τον στενό σύμμαχο και την περιφερειακή δύναμη”.

Για το πυρηνικό πρόγραμμα των ΗΠΑ ο Τσόμσκι εκτιμάει πως “η τρέχουσα πυρηνική στρατηγική απαιτεί προετοιμασία για πόλεμο - δηλαδή, για τον τερματισμό του πυρηνικού πολέμου - με την Κίνα και τη Ρωσία”.

“Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε μια παρατήρηση του Daniel Ellsberg: Τα πυρηνικά όπλα χρησιμοποιούνται συνεχώς, όπως ένας ληστής που δείχνει το όπλο του σε μια τράπεζα και λέει: "Τα λεφτά σου ή τη ζωή σου"” διευκρινίζει.

Αγγελος Ρούσσος 

https://www.pentapostagma.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια :