ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

 Το χαμόγελό μας αντικατοπτρίζει τα συναισθήματά μας, μας επιτρέπει να μιλάμε, να χαμογελάμε, να γευόμαστε, να αγγίζουμε και να τρώμε. Η σημασία της σύνδεσης μεταξύ της γενικής υγείας και ευεξίας με τη στοματική υγεία είναι μεγάλη. Πολλές παθήσεις στο σώμα μας εναποθέτουν σημάδια τους στην όψη ή την υγεία των δοντιών και των ούλων μας.

Πολλές ιατρικές καταστάσεις μπορεί να επηρεάσουν την στοματική υγεία και το αντίστροφο. Για παράδειγμα, οι μεταβολικές παθήσεις όπως ο  σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να εξηγήσει την αυξημένη καταστροφή ιστού που παρατηρείται στη διαβητική περιοδοντίτιδα. Με τη σειρά του, όπως και άλλες λοιμώξεις, η περιοδοντική νόσος έχει αποδειχθεί ότι επιδεινώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο σε διαβητικούς ασθενείς και έχει παρατηρηθεί χαμηλότερο συνολικό ιατρικό κόστος μεταξύ των διαβητικών ασθενών που λαμβάνουν κατάλληλη περιοδοντική φροντίδα. Έχουν παρατηρηθεί άλλες ήπιες συσχετίσεις, όπως μεταξύ της περιοδοντικής νόσου και του εμφράγματος του μυοκαρδίου, αλλά μέχρι σήμερα μελέτες δεν έχουν αποδείξει μια αιτιώδη σχέση. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ περιοδοντικής νόσου και ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων κατά την εγκυμοσύνη, όπως πρόωρες τομές, περιορισμός ανάπτυξης του εμβρύου και άλλες επιπλοκές.

Η στοματική κοιλότητα μπορεί να χρησιμεύσει ως πηγή για την έγκαιρη ανίχνευση άλλων ιατρικών προβλημάτων, όπως οι βλάβες στο στόμα μπορεί να είναι η πρώτη ένδειξη μόλυνσης από HIV και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό της σταδιοποίησης και της εξέλιξης του AIDS. Επιπλέον, το σάλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση και τη μέτρηση φαρμάκων, ορμονών, περιβαλλοντικών τοξινών και αντισωμάτων και ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμεύσει για την αντικατάσταση των επεμβατικών εξετάσεων αίματος για την παρακολούθηση της χρόνιας νόσου.

Η σχέση μεταξύ της στοματικής υγείας και της γενικής υγείας μπορεί να φανεί ακόμα και στην περίπτωση του καρκίνου του στόματος και του φάρυγγα. Πάνω από 35.000 περιπτώσεις καρκίνου του στόματος και του φάρυγγα διαγιγνώσκονται ετησίως, και υπάρχουν σχεδόν 8.000 θάνατοι κάθε χρόνο λόγω αυτών των τύπων καρκίνου (American Cancer Society, 2008). Οι άντρες έχουν μια σχετικά υψηλή συχνότητα καρκίνου του στόματος, διαγιγνώσκονται συνήθως σε μεταγενέστερα στάδια της νόσου και έχουν σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης.

Άλλα προβλήματα υγείας που αντικατοπτρίζονται στην εικόνα των δοντιών μας είναι η έλλειψη κάποιων βιταμινών, μετάλλων ή ιχνοστοιχείων, όπως η έλλειψη ασβεστίου που μπορεί να προκαλέσει μικρά λευκά στίγματα.

Η σχέση μεταξύ της στοματικής υγείας και της γενικής υγείας και ευεξίας δεν μπορεί να αγνοηθεί. Οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρήσετε στα δόντια ή τα ούλα σας, ενημερώστε τον οδοντίατρο σας για να οργανώσει το κατάλληλο πλάνο θεραπείας για εσάς.

ΠΗΓΕΣ

Burden of Oral Disease Among Older Adults and Implications for Public Health Priorities. Griffin (et al). American Journal Of Public Health. 2012

https://drtsegreni.gr/

loading...