Σόου Κ.Χατζηδάκη με τους φακέλους συνταξιούχων του ΕΦΚΑ για να δικαιολογήσει την είσοδο ιδιωτών στο υπουργείο

Ο Κωστής Χατζηδάκης βρέθηκε στον ΕΦΚΑ, με σκοπό να έχει προσωπική άποψη για όσα συμβαίνουν εκεί.

Οι ασύλληπτες ανεπάρκειες σε στοιχειώδη μέσα (υποδομές, υπολογιστές, προσωπικό) από τη μια, αλλά και ο δύσκολος αγώνας που δίνουν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να ανταποκριθούν στην έκδοση των συντάξεων «μέσα σε στοίβες φακέλων, που δεν παραπέμπουν πάντως στο μοντέλο της Δημόσιας Διοίκησης που θέλουμε να δημιουργήσουμε», όπως σχολίασε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Πάρτε μια γεύση όσων συνάντησε ο υπουργός Εργασίας στον ΕΦΚΑ:
Το δίκτυο των υπολογιστών, όπως είναι σήμερα, απέχει πολύ από το να θεωρηθεί επαρκές. 
Οι υπάλληλοι έχουν κομπιούτερ, αλλά είναι με Windows του 2000 και ανεπαρκή σε ασφάλεια.
Υπάρχει ένα κεντρικό κομπιούτερ και ο υπάλληλος κάνει και χρέη διανομέως των e-mail στους επιμέρους υπαλλήλους.
Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και τις δυσκολίες που έχουν προκύψει με τον κορωνοϊό, καθώς και ότι το 50% του προσωπικού λειτουργεί εξ αποστάσεως. 

Οι λύσεις που προωθούνται

Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση ξεκίνησαν να δουλεύουν στο σύστημα περίπου 150, νέοι σε ηλικία, υπάλληλοι που μονιμοποιήθηκαν. Την περασμένη εβδομάδα ο Κ. Χατζηδάκης υπέγραψε απόφαση για να χρησιμοποιηθούν και οι υπηρεσίες 100 συνταξιούχων που με την εμπειρία τους μπορούν να βοηθήσουν στην έκδοση των συντάξεων και θα πληρώνονται ανά τεμάχιο.

Παράλληλα, προωθείται η πρόσληψη 150 νέων συμβασιούχων οικονομολόγων με σύμβαση έργου, με πληρωμή δηλαδή ανά τεμάχιο κι αυτοί, για να βοηθήσουν κι εκείνοι.
Τελευταία, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αξιοποιήσει τις υπηρεσίες πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών, οι οποίοι έχουν γνώση και επαφή με το αντικείμενο. «Θέλουμε να το προχωρήσουμε και δεν είναι κάτι πρωτότυπο, γίνεται ήδη στις πολεοδομίες με τους μηχανικούς από το 2010», έγραψε ο υπουργός Εργασίας, για να αναρωτηθεί: «Τι στο καλό έχει πια η έννοια ”ιδιωτικό” στην Ελλάδα, που ορισμένοι έχουν φάει αυτό το κόλλημα και δεν μπορούν να δεχτούν τη συμμετοχή των ιδιωτών; Δεν μπορεί ό,τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ιδιωτικό τομέα να είναι σωστό και ό,τι κάνουμε εμείς λάθος».

Η ανάρτηση του Κωστή Χατζηδάκη για την επίσκεψη στον ΕΦΚΑ

«Στον ΕΦΚΑ πήγα σήμερα. Στο Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών Αττικής στο κέντρο της Αθήνας. Θέλω να βλέπω από κοντά τι συμβαίνει στους οργανισμούς που εποπτεύει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Αλλιώς είναι να τα διαβάζεις ή να σου τα περιγράφουν κι αλλιώς να τα βλέπεις μόνος σου.

Μπροστά μου ξεδιπλώθηκε μια εικόνα που θα τη χαρακτήριζα αντιφατική. Οι γραφειοκρατικές κληρονομιές του παλιού ΙΚΑ και του παλιού ΤΕΒΕ που έγιναν χειρότερες με την φύρδην μίγδην συγχώνευση στον ΕΦΚΑ. Οι προσπάθειες της διοίκησης εδώ και ενάμιση χρόνο να καλυτερεύσει η κατάσταση. Αλλά και ο δύσκολος αγώνας που δίνουν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να ανταποκριθούν στην έκδοση των συντάξεων μέσα σε στοίβες φακέλων, που δεν παραπέμπουν πάντως στο μοντέλο της Δημόσιας Διοίκησης που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Και φυσικά οι συνταξιούχοι που τηλεφωνούσαν όση ώρα ήμουν εκεί, πιέζοντας να εκδοθούν οι συντάξεις τους για τις οποίες περιμένουν για μήνες ή και για χρόνια.

Η διοίκηση και οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ σηκώνουν έναν μεγάλο σταυρό. Προσπάθειες εκσυγχρονισμού βέβαια γίνονται. Οι συντάξεις που δόθηκαν το 2020 ήταν κατά 31% περισσότερες από το 2019. Ξεκίνησε τμηματικά η απονομή συντάξεων ψηφιακά και ήδη έχουν δει πάνω από 22.000 τέτοιες συντάξεις (λόγω θανάτου και από τον ΟΓΑ). Έγιναν επίσης πέρσι 1.750.000 ηλεκτρονικές συναλλαγές από τον ΕΦΚΑ. Αλλά, κακά τα ψέματα, το πρόβλημα που έχει κληρονομηθεί από το παρελθόν είναι η ”Kόπρος του Αυγείου”. H συγχώνευση χωρίς σχέδιο του 2016, αντί να απλουστεύσει, γύρισε προς τα πίσω τα πράγματα. Γι’ αυτό και υπάρχουν από τότε μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων.

Για τις υποδομές δεν υπήρξε καμία ιδιαίτερη φροντίδα. Και ευτυχώς που πριν έρθω εγώ ακόμα στο Υπουργείο παραγγέλθηκαν 1.700 νέοι υπολογιστές για να βοηθήσουν τους υπαλλήλους να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Και να ξεμπλέξουν από τη χαρτούρα και από τα αρχεία που παραπέμπουν στο απώτερο παρελθόν. Ενδεικτικό είναι ότι το δίκτυο των υπολογιστών, όπως είναι σήμερα, απέχει πολύ από το να θεωρηθεί επαρκές. Όπως και η πρόσβαση των υπαλλήλων σε σύγχρονα κομπιούτερ. Έχουν κομπιούτερ, αλλά είναι με Windows του 2000 και ανεπαρκή σε ασφάλεια. Υπάρχει ένα κεντρικό κομπιούτερ και ο υπάλληλος κάνει και χρέη διανομέως των e-mail στους επιμέρους υπαλλήλους. Βάλτε και τις δυσκολίες που έχουν προκύψει με τον κορωνοϊό. Και με το ότι το 50% λειτουργεί εξ αποστάσεως.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας. Και ακόμα περισσότερο αυτά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γρήγορα. Γι’ αυτό από τις πρώτες μέρες που ήρθα στο Υπουργείο, χάρη μάλιστα σε κινήσεις που είχε κάνει ο Γιάννης Βρούτσης και ο διοικητής Χρήστος Χάλαρης, ξεκίνησαν να δουλεύουν στο σύστημα περίπου 150, νέοι σε ηλικία, υπάλληλοι που μονιμοποιήθηκαν. Την περασμένη εβδομάδα υπέγραψα μια απόφαση για να χρησιμοποιηθούν και οι υπηρεσίες 100 συνταξιούχων που με την εμπειρία τους μπορούν να βοηθήσουν στην έκδοση των συντάξεων και θα πληρώνονται ανά τεμάχιο. Παράλληλα, προωθούμε την πρόσληψη 150 νέων συμβασιούχων οικονομολόγων με σύμβαση έργου, με πληρωμή δηλαδή ανά τεμάχιο κι αυτοί, για να βοηθήσουν κι εκείνοι.

Παράλληλα, προχωρήσαμε με τις εθνικές συντάξεις που θα καταβληθούν πριν από το Πάσχα και με τα αναδρομικά μαζί. Ενώ θα φέρουμε με την ομάδα έργου νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για την απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης των συντάξεων. Τελευταία ανακοινώσαμε και την πρόθεση μας να χρησιμοποιήσουμε τις υπηρεσίες πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών. Έχουν γνώση και επαφή με το αντικείμενο. Θέλουμε να το προχωρήσουμε και δεν είναι κάτι πρωτότυπο, γίνεται ήδη στις Πολεοδομίες με τους μηχανικούς από το 2010. Τι στο καλό έχει πια η έννοια ”ιδιωτικό” στην Ελλάδα που ορισμένοι έχουν φάει αυτό το κόλλημα και δεν μπορούν να δεχτούν τη συμμετοχή των ιδιωτών; Δεν μπορεί ό,τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ιδιωτικό τομέα να είναι σωστό και ό,τι κάνουμε εμείς λάθος.

Τη μάχη αυτή πρέπει να τη δώσουμε συντεταγμένα και με σχέδιο. Η Κυβέρνηση, η διοίκηση, οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ -που ακόμα μια φορά τονίζω ότι τους θεωρώ συμμάχους σε αυτή τη μάχη- και όποιες άλλες δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα μπορεί σε συνδυασμό με το Δημόσιο να μας απαλλάξουν από αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Δεν νοείται το 2021 να έχουμε στην Ελλάδα της Ευρώπης ένα τέτοιο πρόβλημα σαν κι αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα με τις συντάξεις. Είμαστε αποφασισμένοι να το λύσουμε. Και θα το λύσουμε».

loading...