Το σκάνδαλο του τζαμιού της Τουρκίας στο Στρασβούργο

 Η δήμαρχος του Στρασβούργου ανήκει στο κόμμα των Πράσινων το οποίο χρηματοδοτεί τη συλλογικότητα «εναντίον της ισλαμοφοβίας».

Ποια είναι η εθνικιστική ισλαμιστική Milli Görüş και πώς προσαρμόζεται σε κάθε δυτική χώρα και επηρεάζει την πολιτική των κυβερνήσεων έναντι του Ισλάμ και της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Νταρμαρέν κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα τη δημαρχία του Στρασβούργου ότι δέχεται χρηματοδότηση από «ξένες χώρες που κάνουν εισοδισμό στη Γαλλία» προκειμένου να χτίσει τζαμιά. Η δημαρχία, που δέχτηκε 2,5 εκατομμύρια από τουρκική ισλαμική οργάνωση, αντέδρασε λέγοντας ότι το ίδιο κάνουν πολλές γαλλικές κοινότητες τα τζαμιά των οποίων χτίζουν μουσουλμανικές χώρες, όπως η Τουρκία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία. Με λίγα λόγια, η δημαρχία του Στρασβούργου είπε στον υπουργό ότι δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει με το χτίσιμο των τζαμιών χωρίς να υπονοήσει ότι διακρίνει κάποιο πρόβλημα στη χρηματοδότηση και στις σχέσεις τους με γαλλικές πολιτικές ομάδες. Και πρόσθεσε ότι τα 2,5 εκατομμύρια ισοδυναμούν μόνο με το 10% του προϋπολογισμού του συγκεκριμένου έργου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν στήριξε τον υπουργό λέγοντας ότι οι χώρες που χρηματοδοτούν τζαμιά στη Γαλλία εμπλέκονται στις γαλλικές εκλογές, προτρέποντας τους πιστούς να ψηφίσουν το ένα ή το άλλο κόμμα αναλόγως αν εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Σε συνεδρίαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι το τζαμί που χτίζεται στο Στρασβούργο ―το έβδομο της πόλης αν δεν μετρήσουμε τα ισλαμικά «πολιτιστικά κέντρα»― είναι πρωτοβουλία της οργάνωσης Millî Görüş («Εθνικό όραμα»). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολιτικο-ισλαμική οργάνωση της τουρκικής διασποράς: ιδρύθηκε το 1969 και το 2005 είχε 87.000 ακτιβιστές, εκ των οποίων 50.000 δρούσαν στη Γερμανία. Σήμερα ο αριθμός αυτός θεωρείται ότι έχει υπερδεκαπλασιαστεί. Ο τίτλος της οργάνωσης αναφέρεται στο θρησκευτικό όραμα υπογραμμίζοντας ότι η ηθική και πνευματική δύναμη του Ισλάμ έγκειται στην απόρριψη των δυτικών αξιών και της δυτικής τεχνολογίας. Η οργάνωση έχει μέλη και στην Αυστραλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Η Millî Görüş βρίσκεται πίσω από την ίδρυση τζαμιών, ισλαμικών σχολείων και πολιτιστικών κέντρων με βάση του μανιφέστο του 1969 στο οποίο αναλύονται οι θέσεις της: μεταξύ άλλων, θεωρεί την Ευρωπαϊκή Ένωση «σιωνιστικό και Καθολικό σχέδιο απο-ισλαμοποίησης και αφομοίωσης των μουσουλμάνων και ιδιαίτερα της Τουρκίας» και καλεί τους μουσουλμάνους να διατηρήσουν την ταυτότητά τους. Η Milli Görüş προσαρμόζεται σε κάθε δυτική χώρα και επηρεάζει την πολιτική των κυβερνήσεων έναντι του Ισλάμ και της Τουρκίας, όπως συμβαίνει, ολοφάνερα, με τη γερμανική κυβέρνηση. Ο Εμανουέλ Μακρόν υπαινίχθηκε ότι πολλές κοινότητες, όπως αυτή του Στρασβούργου, μιας πόλης που βρίσκεται στα σύνορα με τη Γερμανία, δείχνουν υπερβολική υποχωρητικότητα έναντι της φιλοτουρκικής ισλαμικής οργάνωσης και παραδέχτηκε ότι η δήμαρχος του Στρασβούργου, Jeanne Barseghian, δεν είναι η μόνη που έχει κάνει υποχωρήσεις. Να σημειωθεί ότι η Barseghian έχει εκλεγεί με το κόμμα των Πράσινων που κατηγορείται σήμερα για συμμετοχή στο μέτωπο της ισλαμοαριστεράς.

Σε απάντηση στον Μακρόν, ο επικεφαλής της περιφέρειας της Ανατολικής Γαλλίας, Jean Rottner, δήλωσε από τη Μυλούζ ότι δεν θα επιτρέψει καινούργιες κατασκευές εκ μέρους της Milli Görüş επειδή η εν λόγω οργάνωση δεν υπέγραψε τη Χάρτα του Ισλάμ της Γαλλίας στην οποίον περιλαμβάνεται ο όρος της «συμβατότητας της μουσουλμανικής πίστης με τη γαλλική δημοκρατία.» Ο Jean Rottner είπε ότι η άρνηση της Millî Görüş να υπογράφει τη Χάρτα «είναι ενοχλητική» και παραδέχτηκε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμαρέν τού είχε επιστήσει την προσοχή στις τουρκικές ισλαμικές οργανώσεις από τις 15 Ιανουαρίου όταν είχε επισκεφτεί την Αλσατία.

Πηγή: athensvoice.gr

loading...