Για ποιούς λόγους δεν θα προσέλθω για εμβολιασμό

Γράφει ο Θεοφάνης Γκατζής του Θωμά και της Μαίρης

Χριστιανός Ορθόδοξος

Οικονομολόγος- Διεθνολόγος, αρθρογράφος

ΜSc Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ethnikosagwn.blogspot.com

                       

Χωρίς να είμαι ο επαΐων περί του εμβολιασμού θα προσπαθήσω να καταγράψω κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Καταρχήν, γνωρίζουμε ότι για να κυκλοφορήσει κάποιο εμβόλιο στην αγορά επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν αρκετά χρόνια κλινικών δοκιμών (περίπου 6 με 8 χρόνια) για να εξεταστεί αν το εκάστοτε εμβόλιο έχει παρενέργειες σε βάθος χρόνου σε αυτόν που το λαμβάνει. Τα συγκεκριμένα εμβόλια για την καταπολέμηση του κορωνοϊού από ότι  γνωρίζω δόθηκαν σε κυκλοφορία στην αγορά  μετά από λίγους μήνες κλινικών δοκιμών! Επομένως τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής: 

1. Ποιος επιστήμων μπορεί να  μας διαβεβαιώσει ότι δεν θα υφίστανται παρενέργειες μετά την πάροδο κάποιων ετών; Ακόμη, μας προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι, σύμφωνα με το Reuters, μία εκ των εταιρειών που είναι κατασκευαστής  του εμβολίου για τον Covid-19, η Astra Zeneca, έχει εξασφαλίσει, μέσω ειδικών νομικών ρητρών στα συμβόλαιά της με τις κυβερνήσεις που αγοράζουν τα εμβόλιά της, εξαίρεση από αποζημιώσεις για τυχόν παρενέργειες από αυτά στους πολίτες τους! Tο εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας έχει προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες σε αρκετά άτομα που το έλαβαν από παράλυση κάτω άκρων μέχρι και ανακοπή καρδιάς, γι’ αυτό ορισμένες χώρες προχώρησαν στην προσωρινή αναστολή χορήγησής του!

2. Επίσης, γιατί δεν  παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό οι απόψεις επιστημόνων που δηλώνουν επιφυλακτικοί με το ποσό ασφαλές είναι τα εμβόλια, αλλά απομονώνονται; 

3. Ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι τα εμβόλια αυτά  είναι αποτελεσματικά σε τωρινές (βρετανική, βραζιλιάνικη, νοτιοαφρικανική) και μελλοντικές μεταλλάξεις του ιού; 

Επιπρόσθετα, έχουν σημειωθεί, σε όλο τον κόσμο, σοβαρές παρενέργειες σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο και με προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι δεν υφίστανται αναλυτικές πληροφορίες επί των συγκεκριμένων περιστατικών, αλλά αντιθέτως προτιμάται συσκότιση από το πλήθος των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ειδικά, στην πατρίδα μας αναφέρθηκαν τέσσερα σοβαρά συμβάντα που σχετίζονται με τον εμβολιασμό (θάνατος, παραλύσεις κάτω άκρων) !

Επίσης, ως άτομα που πιστεύουμε στον τριαδικό Θεό λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη και το λόγο κάποιων φωτισμένων γερόντων και εκκλησιαστικών αχράντων που προτρέπουν να μην προβούμε στον εμβολιασμό (ο γέροντας Ευθύμιος στην Καψάλα, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος Παρθένιος). 

Επιπρόσθετα, θα μας βοηθήσει να προφυλαχθούμε από τον κορωνοϊό  η προσευχή στον τριαδικό Θεό, την Υπεραγία Θεοτόκο και τους Αγίους Νικηφόρο το Λεπρό, Χαράλαμπο και Κορόνα. Οι τρεις αυτοί  Άγιοι προστατεύουν από τις επιδημίες! Eιρήσθω εν παρόδω, δεν πρέπει, σύμφωνα με φωτισμένους γέροντες (π.χ. π. Σάββας Αγιορείτης) της εκκλησίας μας, να προβαίνουμε σε χρήση της μάσκας εντός των Ιερών Ναών κατά την Θεία λειτουργία, γιατί αποτελεί βλασφημία προς το Άγιο Πνεύμα!  Ακόμη, το καλύτερο φάρμακο για την προστασία μας από τον Covid-19 είναι η πίστη μας προς τον Θεό, η προσευχή και η ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ κατόπιν εξομολόγησης! 

Ειδικά, η Θεία εξομολόγηση είναι απαραίτητη για να σωθούν οι ψυχές μας! Δεν πρέπει να διστάζουμε να εξομολογούμαστε! Τα οφέλη που μας προσφέρει επί Γης και στην επουράνια ζωή είναι σημαντικότατα μπροστά στον ενδοιασμό που τυχόν νιώθουμε λόγω ντροπής. Αν γνωρίζαμε τι μεγάλη αξία έχει θα σπεύδαμε μαζικά να εξομολογηθούμε! Είναι χρυσός που μας δίνει ο Θεός! Ο ιερέας που μας εξομολογεί είναι ο πρεσβευτής μας προς τον Θεό! Σε όποιες αμαρτίες και να υποπέσαμε, ακόμα και τις μεγαλύτερες, αν υπάρχει ειλικρινή μετάνοια και τις εξομολογηθούμε ο φιλεύσπλαχνος Θεός μας συγχωρεί! Η εξομολόγηση έχει διττό ρόλο, καθώς μας ταπεινώνει γιατί ο θεός απεχθάνεται την αλαζονεία και την εωσφορική υπερηφάνεια και μας συνετίζει, ώστε να προσπαθήσουμε να μην επαναλάβουμε τις  ίδιες αμαρτίες! Επίσης, στη φαρέτρα μας πρέπει να υφίστανται η προσευχή με το κομποσχοίνι, η ειλικρινής μετάνοια, η φιλανθρωπία, το διάβασμα του Ψαλτηρίου του Δαβίδ μαζί με το Μικρό Απόδειπνο, την Μικρή Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο, το Θεοτοκάριο,  καθώς και Παρακλήσεις προς τους Αγίους! Εν κατακλείδι, για όλους τους παραπάνω λόγους  εκφράζω τις σοβαρές επιφυλάξεις μου για τον εμβολιασμό και προσωπικά θα αποφύγω να εμβολιαστώ. 

Υ.Γ.  Το παρόν άρθρο το αφιερώνω στoν τριαδικό Θεό (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα), στην μνήμη της Υπεραγίας Θεοτόκου, των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, του Αποστόλου Παύλου, των δώδεκα Αποστόλων, προφητών Ηλία, Eνώχ, Ησαΐα, Δαβίδ, Ζαχαρία και Αβραάμ, των Αγίων του Θεού Πάντων, Φανουρίου, Ναούμ , Κυπριανού, Ιουστίνης, Νικηφόρου του Λεπρού, Σπυρίδωνα του θαυματουργού, Βασιλείου, Αποστόλου Ματθία και Θωμά, Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Πάντων Μαρτύρων από τον Πρωτομάρτυρα Στέφανο μέχρι σήμερα, Νεκταρίου, Χαραλάμπου, Θεοφάνη του νέου εν Ναούσης, Ευδοκίας, Παρασκευά του Τραπεζούντιου, Εφραίμ του Κατουνακιώτη, Iωσήφ του Μνήστωρ, Κυρίλλου Αρχιεπισκόπου Ιερωσωλύμων, Τροφίμου, Ευκαρπίων,  Μύριων Μαρτύρων, Ανανία του Θαυματουργού, Εdward βασιλέα της Αγγλίας, Κυρίλλου του Αστραχάν (την μνήμη των τελευταίων επτά εορτάζουμε σήμερα), Μανουήλ εκ Σφακίων, Ιωάννου εν του φρέατι, Νικάνδρου του Αιγυπτίου, Αριστοβούλου,  Αγάπιου και των συν αυτώ μαρτύρων: Πλησίου, Ρωμύλου, Τιμόλαου, Αλεξάνδρου, Αλεξάνδρου (έτερος), Διονυσίου και Διονυσίου (έτερος), στο φύλακα Αγγελό μου, καθώς και στους φύλακες Αγγέλους της μητέρας μου, της αδερφής μου, του πατέρα μου, των παππούδων, των γιαγιάδων και θείων  μου, καθώς  και όλων των προγόνων μου,

στη μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντος πατέρα μου Θωμά, στους ζώντες μητέρα μου Μαρία, στην αδερφή μου Στυλιανή (Ινώ), στο γέροντα Γαβριήλ, στους  ιερείς Γεώργιο και Χρήστο, στον ιερέα Βασίλειο Βολουδάκη,  στον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο, το θείο μου Ευάγγελο, στον Αρχιμανδρίτη Σάββα τον Αγιορείτη, στο γέροντα Ευθύμιο, στον ιερέα  Βασίλειο Βολουδάκη,  στο γέροντα Παρθένιο (Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου) και σε όλους του ασθενούντες και μη του κόσμου, 

των κάτωθι αποθανουσών και αποθανόντων γιαγιάδων μου Φανής Μακρυγιάννη και Στυλιανής Γκατζή, των παππούδων μου Βασιλείου Γκατζή (αναπήρου στον ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-1941), Βασιλείου Μακρυγιάννη (συμμετείχε στην εθνική αντίσταση με ένα από τα ένοπλα σώματα του ΕΔΕΣ του στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα), των προπαππούδων μου Ιωάννη Γκατζή (αποθανόντα στην μάχη μεταξύ ελληνικών και βουλγαρικών δυνάμεων στο Κιλκίς-Λαχανά τον Ιούνιο του 1913), Δημητρίου Γκατζή, Σπυρίδωνος Μακρυγιάννη, Αθανασίου Σάββα και Θωμά, των προγιαγιάδων μου Μαρίας Μακρυγιάννης, Βασιλικής Σάββα, Ευανθίας Γκατζή και Φωτεινής, της νονάς μου Ελβίρας και του νονού μου Νικολάου, πάππου προς πάππου, των  κεκοιμημένων προγόνων και συγγενών μου, των πεσόντων ηρώων υπέρ της πατρίδας μας, του πνευματικού μου πατέρα Αρχιμανδρίτη Στεφάνου Παπαθανασίου!

Επίσης, τα αφιερώνω στην μνήμη των γερόντων Ευμενίου Σαριδάκη, Τύχωνα,  πρώην Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, Αρχιμανδρίτη Ευσεβίου Ματαθαιόπουλου, Ηγουμένης Ευγενίας Κλειδαράς και Ταξιαρχίας, γερόντισσας Λαμπρινής Βέτσου,  ιερέα Γεωργίου Μεταλληνού, πρώην Μητροπολίτη Φλώρινας Αυγουστίνου Καντιώτη, ιερέα Αθανασίου Μυτιληναίου και σε όλους τους κεκοιμημένους του κόσμου από αρχής κόσμου!

Σας παρακαλώ όποιος/ όποια επιθυμεί ας μνημονεύσει τα παραπάνω ονόματα στις προσευχές του και ας τα δώσει να διαβαστούν στις Θείες λειτουργίες!

loading...