Ας μιλήσουμε για κάτι ριζοσπαστικό… Δεν καταδικάζω την βία από όπου και αν προέρχεται.

Η φράση των ημερών “Καταδικάζουμε την βία από όπου και αν προέρχεται”. Χμμμμ… Από όπου και αν προέρχεται.

Δηλαδή είναι ίδια η βία που ασκεί ο βιαστής στο θύμα με την βία που θα ασκήσει το θύμα στον βιαστή στην προσπάθειά του να διαφύγει. 

Δηλαδή είναι ίδια η βία που ασκεί ο γονιός στο 5χρονο παιδί του, με την βία που θα ασκήσει το 5χρονο στον γονιό επειδή φοβήθηκε.

Δηλαδή είναι ίδια η βία που ασκεί ο σατράπης σύζυγος στον ετερο σύζυγο με τη βία που θα ασκήσει ο τελευταίος επειδή δεν άντεξε άλλο.

Δηλαδή είναι ίδια η βία που ασκεί ο μπούλης του σχολείου στον αδύναμο μαθητή με τη βία που θα ασκήσει ο αδύναμος μαθητής στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Έλα μωρέ τι λέω, κοινότοπα πράγματα. Ουμανισμός, ανθρωπισμός. Σιγά τα ωα ! Οκ ! Πάμε να δούμε τι ισχύει στη νομική επιστήμη.

Άρθρο 22 παρ. 1 ΠΚ : Δεν είναι άδικη η πράξη που τελείται σε κατάσταση άμυνας.

Άρθρο 22 παρ. 2 ΠΚ : Άμυνα υπέρ τρίτου προσώπου.

Άρθρο 25 ΠΚ : Δεν είναι άδικη η πράξη που τελεί κάποιος προς αποτροπή παρόντος και αναπότρεπτου κινδύνου.

Βλέπετε, ο νόμος προσπαθεί να εξισορροπήσει τα αντιτιθέμενα συμφέροντα και ορίζει ότι σε περίπτωση κινδύνου, δικαιολογείται η αυτοδικία. Ρητώς δε, σου δίνει τη δυνατότητα να αμυνθείς τόσο υπέρ εσού όσο και υπέρ του τρίτου συμπολίτη σου. 

Έτσι, δεν είναι ίδια η απρόκλητη βία που προέρχεται από ένα κρατικό όργανο με τη βία που προέρχεται από τον πολίτη ο οποίος αμύνεται κατά της κατάχρησης εξουσίας που βλέπει μπροστά στα μάτια του. Δεν είναι ίδια η βία κατά του πολίτη και κατά του αστυνομικού. Ο αστυνομικός έχει το μονοπώλιο άσκησης νόμιμης βίας. ΝΟΜΙΜΗΣ. Όταν πρέπει, όταν δεν υπάρχει άλλη λύση. Ο αστυνομικός δεν ασκεί βία γιατί του έβρισαν τη μάνα, γιατί απείλησαν ότι θα του κάψουν το σπίτι, αλλά γιατί οφείλει να επιβάλλει την τάξη και να προστατεύσει τον αδύναμο. Όταν ο πολίτης συναντά την απρόκλητη βία, αυτή που αφορμείται από ταπεινά κίνητρα, αυτή που στόχο έχει την εκδίκηση και την κατάχρηση εξουσίας, τι περιμένετε ? Να μην αντιδράσει ? Αλήθεια ?

Λυπάμαι που θα το πω. Αλλά δεν στεναχωρήθηκα το ίδιο για το παλικάρι στη Νέα Σμύρνη και τον Αστυνομικό που κείτονταν αιμόφυρτος. Λυπάμαι που θα το πω, αλλά το σκοινί δεν έχει τραβηχτεί. Το σκοινί, κόπηκε.

Δεν καταδικάζω την βία από όπου και αν προέρχεται.

loading...