Μπαντ Σπένσερ: Ο Ολυμπιονίκης που έριχνε καρπαζιές στις ταινίες και πέθανε λέγοντας «ευχαριστώ»

Ο Μπαντ Σπένσερ, πριν γίνει γνωστός λόγω της τηλεόρασης, ήταν κολυμβητής με το όνομα Κάρλο Πεντερσόλι και έκανε να γελάσουν εκατομμύρια στόματα σε όλο τον κόσμο.

O Μπαντ Σπένσερ ήταν ένας Ιταλός ηθοποιός, σκηνοθέτης και αθλητής κολύμβησης με το πραγματικό του όνομα να είναι Κάρλο Πεντερσόλι. Μπορεί να είχε πάρει μέρος σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες, να είχε κάνει ρεκόρ στην κολύμβηση, αλλά γνωστός έγινε από τη μεγάλη οθόνη.

Ο Κάρλο Πεντερσόλι ήταν πολύ διάσημος στον κόσμο του αθλητισμού, αφού έγινε ο πρώτος Ιταλός που έκανε κάτω από 60 δευτερόλεπτα τα 100 μέτρα ελεύθερο κολύμβησης. Όμως, άλλαξε το επώνυμό του για τους θεατές στον κόσμο του κινηματογράφου.

Γράφοντας ιστορία στον αθλητισμό

Γεννήθηκε στη Νάπολη τον Οκτώβριο του 1929 από πλούσια οικογένεια, αλλά σε ηλικία 11 ετών (1940) μετακόμισε στη Ρώμη και αγωνίστηκε στη Λάτσιο.

Το 1950 στα 100 μέτρα freestyle άγγιξε τον τοίχο σε 59”5 δευτερόλεπτα, ένα ρεκόρ που τον έκανε τον ισχυρότερο Ιταλό σπρίντερ και ένα χρόνο αργότερα το ρεκόρ του έπεσε στα 58”9.

Στην καριέρα του στην κολύμβηση κέρδισε 11 ατομικούς τίτλους και οι ολυμπιακές συμμετοχές του είναι τρεις (Ελσίνκι 1952, Μελβούρνη 1956, Ρώμη 1960). Η αθλητική του ζωή δεν ήταν μόνο η κολύμβηση, αφού έπαιξε επαγγελματικά και πόλο (κατέκτησε το πρωτάθλημα Ιταλίας με τη Λάτσιο το 1954), το 1955 πήρε το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες της Βαρκελώνης με την Εθνική Ιταλίας και φόρεσε γάντια του μποξ και έγινε παλαιστής.
Η συνεργασία με τον Τέρενς Χιλ στο «Χοντρός και Λιγνός»
Το 1957 αποσύρθηκε από την αθλητική του καριέρα και δύο χρόνια αργότερα γνώρισε τον Τέρενς Χιλ. Το ύψος των 192 εκατοστών του παρατηρήθηκε από έναν σκηνοθέτη και του πρότεινε να γίνει ηθοποιός. Από τότε έγινε ο Μπαντ Σπένσερ (Bud Spencer) και το όνομά του το πήρε από την αγαπημένη του μπύρα (Budweiser) και τον Αμερικανό ηθοποιό Σπένσερ Τρέισι.
Έγινε παγκοσμίως γνωστός για τους ρόλους δράσης και κωμωδίας με καλύτερη το «Ελάτε να σας δείρουμε» όπου είχε παρτενέρ τον Τέρενς Χιλ. Το καλλιτεχνικό δίδυμο ήταν μια εκδοχή του Χοντρού – Λιγνού, προσφέροντας άφθονο γέλιο σε μικρούς και μεγάλους.

Σε ερώτηση «πώς διακρίνει την επιτυχία στον αθλητισμό από την επιτυχία στον κινηματογράφο» είχε απαντήσει: «Αυτό που άξιζα στον αθλητισμό είναι δικό μου και κανείς δεν το παίρνει μακριά από μένα, αυτό που πήρα στον κινηματογράφο ήταν το κοινό που μου το έδωσε και μου επέτρεψε να κάνω 120 ταινίες». 
Η αεροπορική εταιρεία και τα παιδικά ρούχα
Το 1984 επένδυσε τις οικονομίες του στην ίδρυση της αεροπορικής εταιρείας Mistral Air και την πούλησε αργότερα στα Ιταλικά Ταχυδρομεία, ενώ ο ίδιος ήταν διπλωματούχος πιλότος αεροπλάνων και ελικοπτέρων.
Με τα χρήματα που πήρε από την πώληση της αεροπορικής εταιρείας αγόρασε ένα εργοστάσιο παραγωγής παιδικών ρούχων.
Η πολιτική και ο θάνατος
Το  2005 ασχολήθηκε με την πολιτική, όταν έθεσε υποψηφιότητα για περιφερειακός σύμβουλος με τη «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Ρώμη, αλλά δεν εξελέγη.
Στις τελευταίες του στιγμές όλη η οικογένειά του ήταν δίπλα του. Πέθανε, χωρίς να υποφέρει, στις 27 Ιουνίου 2016 σε ηλικία 86 ετών και η τελευταία κουβέντα που είπε, σύμφωνα με τον γιο του Τζιουζέπε Περντεσόλι, ήταν «ευχαριστώ».
loading...