Όχι στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου, όχι στις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες…




Η ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

To Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) με Πρόεδρο τον κ. Βάκη Τσομπανίδη έχει πολύ μεγάλη πολιτική δραστηριότητα κυρίως στη Θράκη και όχι μόνο! Οι έγκαιρες πολιτικές τοποθετήσεις του ΑΚΚΕΛ έχουν αναγκάσει τις τελευταίες κυβερνήσεις να αλλάξουν αποφάσεις τους!

Το τελευταίο χρονικό διάστημα αγωνίζονται για να μην πραγματοποιηθεί η εξαγγελία της κυβέρνησης για αύξηση της δομής (ΚΥΤ) μεταναστών στον Έβρο!

Σε αυτήν την προσπάθεια, ο Πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ καταθέτει τις ακόλουθες σκέψεις σχετικά με την εμμονή των κυρίων Μητσοτάκη, Μηταράκη, Χρυσοχοΐδη και ΣΙΑ, ώστε να φυτεύσουν κέντρα για αλλοδαπούς παράνομους μετανάστες στην Θράκη και στα νησιά!

Για να γίνει γνωστή όλη η εικόνα πιθανών εξελίξεων και καθεστωτικών σχεδίων, το ΚΥΤ Φυλακίου, αλλά και η επέκταση χωρητικότητας των δομών στα νησιά είναι μόνο ο προπομπός του διαμελισμού της χώρας με τις ελεύθερες οικονομικά ζώνες. Στις ΕΟΖ θα χρειαστεί φθηνό εργατικό δυναμικό (σύγχρονοι σκλάβοι) και αυτόν τον ρόλο θα παίξουν πρόσφυγες- μετανάστες και ο ντόπιος πληθυσμός αν δεν γίνει μετανάστης στην ίδια του την πατρίδα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά το Αιγαίο είναι έτοιμη να προχωρήσει σε “ξεπούλημα” της Θράκης.

Τι είναι όμως οι ανεξάρτητες οικονομικές ζώνες ;

Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη θεωρείται το περιορισμένο τμήμα του εθνικού εδάφους του κράτους, στο οποίο συγκεκριμένες προνομιακές οικονομικές συνθήκες (τελωνεία, μίσθωση, φορολογία, θεωρήσεις βίζας κ.ο.κ.), εφαρμόζονται όσον αφορά ξένους και εγχώριους επιχειρηματίες, ορίζοντας συνεπώς τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και της επένδυσης ξένων κεφαλαίων.

Νομοθετείται η δυνατότητα δημιουργίας ζωνών ελεύθερου εμπορίου, ειδικών ζωνών οικονομικών αποθηκών εμπορευμάτων, ελεύθερων λιμανιών, ζωνών εξαγωγικής δραστηριότητας, ειδικών επενδυτικών ζωνών, ελεύθερων βιομηχανικών-οικονομικών ζωνών κλπ., περιορισμός ή κατάργηση των επιβαρύνσεων των εργοδοτών, χαλάρωση των κανονισμών ασφάλειας στο χώρο εργασίας, αποδυνάμωση των περιβαλλοντικών κανονισμών, απαγόρευση του συνδικαλισμού, αλλά και κατάργηση κάθε είδους συλλογικών διαπραγματεύσεων, περαιτέρω μείωση του μισθού των εργαζόμενων και απορρύθμιση των κανόνων εργασίας.

Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός των ΕΟΖ χρησιμοποιούν εισαγόμενες πρώτες ύλες χωρίς δασμούς, αξιοποιούν την φορολογική ασυλία και δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους. Η χαμηλή διασύνδεσή τους με την εγχώρια οικονομία, δείχνει ότι το όφελος για την οικονομία της φιλοξενούσας χώρας είναι μηδαμινό.

Μία μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει ότι στις ΕΟΖ της Κίνας το μέσο ωράριο ποικίλλει από τις 54 ως τις 77 ώρες την βδομάδα.

Απάντηση της Κομισιόν 28 Οκτωβρίου 2011 (E-008429/2011) σχετικά με την δημιουργία Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών στην Ελλάδα.

“Αν το αποφασίσει η Ελληνική κυβέρνηση, η Επιτροπή είναι πρόθυμη να συζητήσει με τις ελληνικές αρχές τη δυνατότητα υλοποίησης των ιδεών αυτών”.

Υπάρχει λοιπόν, προτεινόμενο μοντέλο για την ανάπτυξη της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, το οποίο είναι μάλλον ένας συνδυασμός των μοντέλων τα οποία χρησιμοποιούν κυρίως η Πολωνία και δευτερευόντως η Ν. Κορέα.

Φυσικά πέραν από την εξεταζόμενη περιοχή, το ίδιο μοντέλο προτείνεται να ισχύσει και σε άλλες περιοχές της χώρας, με αντίστοιχες προοπτικές και φιλοδοξίες!!!

Υπάρχει λοιπόν έντονη κινητικότητα για την δημιουργία ΕΟΖ στην Ελλάδα και ειδικότερα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, υπάρχουν και αντίστοιχες αποφάσεις από την πολιτική ηγεσία της χώρας οι οποίες αποτελούν τον “προπομπό” αυτής της δημιουργίας της ΕΟΖ.

Αυτό για να καταλάβουμε επιτέλους τι διάολο χρειάζονται οι μετανάστες στον Έβρο στα νησιά και σε άλλες περιοχές και προς τι οι εμμονές. Μέσα στην συμφωνία για την ΕΟΖ θα υπάρχει θέμα δικαιωμάτων των μειονοτήτων, αντίστοιχες ΕΟΖ θα δημιουργηθούν ξαφνικά και στην ανατολική Θράκη αλλά και στην Βουλγαρία. Τότε η Τουρκία μπορεί να είναι ο εγγυητής των θρησκευτικών δικαιωμάτων όλης της Θράκης. Θα έχει τόσο μεγάλη επιρροή που θα απαιτήσει δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της Θράκης, δημιουργώντας ένα κράτος δορυφόρο της Τουρκίας, με τον οικονομικό έλεγχο της Γερμανίας …. Χωρίς να πέσει ούτε μια τουφεκιά!!

Το Μαξίμου θα ακούσει τον Γιάννη Σγουρό;

Συνεχίζεται ο αγώνας του Γιάννη Σγουρού για διαφάνεια και νομιμότητα στην Περιφέρεια Αττικής! Διαβάστε παρακάτω το νέο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Παράταξη “Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής”:

Γ. ΣΓΟΥΡΟΣ: Η πανδημία δεν είναι εργαλείο καταστρατήγησης της νομοθεσίας, της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος

Με ανακοίνωση του, στις 9/3/2021, ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αναφορικά με τις απευθείας αναθέσεις του Συνδέσμου, συνολικού ύψους 5.000.000 ευρώ για …..απολυμάνσεις, χωρίς διαγωνισμό και με κατάτμηση των ποσών, ώστε να μην μπορούν να ελεγχθούν οι σχετικές διαδικασίες από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

O Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης, από την άλλη πλευρά, αρνήθηκε σήμερα, 10/3/2021, προκλητικά να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο εκτός ημερησίας διάταξης το θέμα. Αποφεύγει να συζητηθεί οτιδήποτε αφορά τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Αρκούμαστε στη φάση αυτή να επισημάνουμε τα εξής:

Ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ στην ανακοίνωσή του, με νομικίστικα ψελλίσματα, ισχυρίζεται πως είναι νόμιμο και διαφανές ένας δημόσιος φορέας, με συνεδριάσεις που κατ΄ εξακολούθηση γίνονται …τηλεφωνικώς και ….δια περιφοράς να αναθέτει στην ίδια εταιρεία, μέσα σε ένα χρόνο, με αλλεπάλληλες επαναλαμβανόμενες συμβάσεις, ποσά ύψους εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία κομματιάζονται ώστε να μην ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Και αυτό, με μια διαδικασία υποτιθέμενης «διαπραγμάτευσης», στην οποία μετέχει ένας μόνον υποψήφιος, της αρεσκείας της Διοίκησης, ο οποίος βεβαίως ουδεμία έκπτωση δίδει.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Πρόεδρος επικαλείται ότι οι ανάγκες της πανδημίας εμποδίζουν τάχα τον ΕΔΣΝΑ να προβεί σε διαγωνιστικές διαδικασίες διαπραγμάτευσης, οι οποίες ούτε βραδείες ούτε πολύμηνες είναι, όπως αναληθώς ισχυρίζεται, με την κλήση περισσότερων της μιας εταιρειών.

Δεν εξηγεί όμως πως συμβαίνει να αδυνατεί ο ΕΔΣΝΑ να κάνει αυτό που έκαναν όλοι σχεδόν οι άλλοι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ο Δήμος Αθηναίων καθώς και άλλοι μεγάλοι Δήμοι της χώρας όταν προέβησαν σε αναθέσεις τέτοιου ύψους για τις ανάγκες του covid: να καλέσει δηλαδή στη διαπραγμάτευση επαρκή αριθμό εταιρειών και να αναθέσει τις σχετικές υπηρεσίες σε αυτή που θα προσφέρει τη μεγαλύτερη έκπτωση.

Ο κ. Πρόεδρος επικαλείται μάλιστα, για να δικαιολογήσει την παράνομη πρακτική που ακολουθήθηκε, την «εξαιρετική» συνεργασία που είχε ο ΕΔΣΝΑ διαχρονικά με τον ανάδοχο. Μόνον που κατά το παρελθόν οι σχετικές αναθέσεις στην εταιρεία αυτή αφορούσαν σε υπηρεσίες ολίγων εκατοντάδων ευρώ και όχι σε αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ!!!

Ουδεμία εξήγηση, επίσης, δίνει ο ΕΔΣΝΑ για το ύψος του ποσού των 5.000.000 ευρώ. Πρόκειται για ποσό πρωτοφανούς ύψους για αντίστοιχες εργασίες τόσο για δημόσιους όσο και για ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα.

Η προστασία της υγείας των εργαζομένων του Συνδέσμου και η ανάγκη Δήμων της Δυτικής Αττικής για απολυμάνσεις των κάδων τους, που η Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ επικαλείται προσχηματικά, δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση το υπέρογκο κόστος των εν λόγω υπηρεσιών ούτε την παραβίαση της αρχής της οικονομικότητας.

Για όλα τα παραπάνω θα πρέπει να επιληφθούν οι αρμόδιες αρχές και να διενεργηθεί ο προβλεπόμενος έλεγχος νομιμότητας.

Το αίτημά μας για έλεγχο μπορεί να ενοχλεί τον κ. Πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, στον οποίο θα συνιστούσαμε να δείξει μεγαλύτερη σοβαρότητα κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ιδίως στην «καθημερινή μάχη» των απευθείας αναθέσεων!

Η πανδημία δεν είναι και δεν θα πρέπει να είναι εργαλείο καταστρατήγησης της νομοθεσίας, της αρχής της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος!!

Όχι άλλα καθρεφτάκια κ. Τζέφρι Πάιατ…

Το άρθρο μου την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021 στην Ελεύθερη Ώρα με τίτλο:

«Αμερικανογαλλικός “πόλεμος” για την Ελλάδα», έκανε ιδιαίτερη αίσθηση, αν λάβω υπ΄ όψη τις ηλεκτρονικές σελίδες που ανέβασαν το εν λόγω άρθρο μου, αλλά και τα πολλά τηλέφωνα και ηλεκτρονικά μηνύματα που έλαβα από φίλους!

Σε αυτό το άρθρο αναδείκνυα, πως μετά την Ελληνογαλλική στρατιωτική συνεργασία, οι ΗΠΑ ενοχλημένες ότι θα χάσουν έναν πολύ καλό πελάτη, διά στόματος του πρέσβη τους στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, έταξαν “λαγούς με πετραχήλια” στην ελληνική πλευρά!

Στην καθημερινή μου προσπάθεια γενικότερης ενημέρωσης, βρήκα ένα πολύ καλό άρθρο στο https://defencereview.gr/ που αποδομεί την ψεύτικη φιλία των ΗΠΑ! Αφού μόνο αυτοί διαχρονικά κερδίζουν ποικιλότροπα από αυτήν την φιλία και στην Ελλάδα μένουν μόνο τα “καθρεφτάκια”, που κάποτε έδιναν στους ιθαγενείς!

Παρακάτω παραθέτω επίμαχο απόσπασμα από τη δημοσίευση του https://defencereview.gr/:

«…Οι επενδύσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Πάιατ, στα ναυπηγεία της χώρας, δεν θα γίνουν δωρεάν… Θα πληρωθούν κανονικότατα από τον Έλληνα φορολογούμενο! Αν η Ελλάδα επιθυμεί να επαναλειτουργήσει τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας δεν έχει παρά να ζητήσει δανειοδότηση από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο φορέα. Ή να τα πουλήσει σε ιδιώτες έναντι οποιουδήποτε τιμήματος…

…Όσο για τα προγράμματα στα οποία αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρέσβης, τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους… Η Αμερικανική Αεροπορία εξετάζει πλέον ανοικτά το ενδεχόμενο ανάπτυξης νέου μαχητικού αεροσκάφους, ή την προμήθεια νέας κατασκευής μαχητικών F-16, τόσο για να μειώσει το μέσο όρο ηλικίας του στόλου των μαχητικών της, όσο και για να αντικαταστήσει τα 700 περίπου F-35 που σκέπτεται να περικόψει…

…Όσο για το ζήτημα των φρεγατών LCS/MMSC, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τίποτα. Το Αμερικανικό Ναυτικό έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα παραλάβει άλλα σκάφη, παρά το γεγονός ότι δύο είναι σχεδόν έτοιμα και άλλα τέσσερα τουλάχιστον υπό ναυπήγηση, αν δεν επιλυθούν τα προβλήματα στο σύστημα μετάδοσης της κίνησης από τους κινητήρες στους υδροπροωθητές (waterjets)…»!!

loading...