ΤΙ συμβαίνει με Ελλάδα και Αίγυπτο;;; Η Τουρκία θέλει να αλλάξει το κλίμα…

 Ταραχή στα ήρεμα νερά Αθήνας-Καίρου;;;

Με συνεχείς φραστικές επιθέσεις εναντίον της χώρας μας, η Άγκυρα εξακολουθεί να παίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων σε σχέση με τις διερευνητικές επαφές, κάτι που ίσως ευνοεί και την Ελλάδα.

Είναι προφανές, όμως, πως η Τουρκία, κατά την διάρκεια αυτών των καθυστερήσεων,  προσπαθεί να γυρίζει το διπλωματικό κλίμα στην Ανατ. Μεσόγειο, ρίχνοντας “δίχτυα” ακόμα και στην Αίγυπτο με προφανή τρόπο να δημιουργήσει ζητήματα στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Καΐρου.

Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για δήθεν πρόσκληση της Τουρκίας προς την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ, η οποία, σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, δεν έχει βρει ανταπόκριση. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκη με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Ωστόσο, η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Κάιρο δείχνει αν μη τι άλλο πως παρατηρήθηκε ταραχή στα μέχρι πρότινος ήρεμα νερά Ελλάδας και Αιγύπτου.

Άλλωστε το βαθύ αιγυπτιακό κράτος των μουσουλμάνων επιθυμεί επαναπροσέγγιση με την Άγκυρά κάτι που μέχρι στιγμής αρνείται ο Αλ Σίσι.

Οι αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές μάλιστα, αρνήθηκαν τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι η Άγκυρα και το Κάιρο έχουν ξεκινήσει διμερείς συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε η Arab News τη Δευτέρα.

«Το Κάιρο δεν έχει καμία πρόθεση να διαπραγματευτεί με την Τουρκία για το θέμα. Η Αίγυπτος έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει η Κύπρος και η Ελλάδα σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία», ανέφερε μια από τις πηγές, σύμφωνα πάντα με την Arab News.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να διαπραγματευτεί και να υπογράψει με την Αίγυπτο μια συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης στην ανατολική Μεσόγειο, ανάλογα με την πορεία της σχέσης μεταξύ των δύο χωρώ

loading...