Κατασκευή-”μαμούθ” στην Αίγυπτο: Μετακινούν την πρωτεύουσα σε μια νέα πόλη

 Στην καρδιά της νέας πόλης, οι εργαζόμενοι εκτελούν το τελικό έργο σε μεγάλες λεωφόρους

Το εμβληματικό έργο του  Αλ Σίσι διαμορφώνεται στην έρημο. Η νέα πόλη διαθέτει ένα μεγάλο κοινοβούλιο και ένα προεδρικό παλάτι – αλλά δεν έχει ακόμη όνομα.

Η Αίγυπτος μάχεται με το χρόνο για να τελειώσει τη νέα διοικητική της πρωτεύουσα, που βρίσκεται μερικές δεκάδες χιλιόμετρα ανατολικά της τρέχουσας πρωτεύουσας Κάιρο.

Στην καρδιά της νέας πόλης, οι εργαζόμενοι εκτελούν το τελικό έργο σε μεγάλες λεωφόρους, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων κυβερνητικών γραφείων, ενός τεράστιου κτιρίου του κοινοβουλίου με τρούλο, ενός ευρύχωρου προεδρικού παλατιού και μιας σειράς εντυπωσιακών τζαμιών.

Το μεγάλο επιχειρηματικό κέντρο που διαμορφώνεται θα συνδεθεί με τις αστικές γειτονιές της πόλης με το τραμ και δίπλα του είναι ένα τεράστιο πάρκο μήκους περίπου δέκα χιλιομέτρων.

Ο εμβληματικός πύργος που βρίσκεται στην καρδιά της νέας επιχειρηματικής περιοχής έχει ήδη φτάσει στο αποκορύφωμά του και έχει θέα στο άδειο τοπίο της ερήμου γύρω από αυτό.

Πολλά από τα έργα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και ο πληθυσμός θα ξεκινήσει να εγκαθίσταται στους καλοκαιρινούς μήνες.

Παρά τα πολλά θεσμικά όργανα για τα οποία η νέα πόλη θα είναι υπερήφανη, εξακολουθεί να μην έχει ένα μοναδικό όνομα και απλώς αναφέρεται ως «νέα διοικητική πρωτεύουσα».

Η πόλη έχει σχεδιαστεί για να είναι καθαρή, ευρύχωρη και τεχνολογικά προηγμένη, μακριά από το αστικό χάος του Καΐρου.

Η χρηματοδότηση των Εμιράτων για το έργο σταμάτησε το 2015, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την αιγυπτιακή κυβέρνηση, η οποία δεσμεύτηκε να επενδύσει 25 δισεκατομμύρια δολάρια στο έργο, παράλληλα με τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδυτών από όλο τον κόσμο.

«Το ποσοστό ολοκλήρωσης των διαφόρων έργων σε όλη την πόλη είναι επί του παρόντος στο 60 τοις εκατό», δήλωσε στο Reuters ο Χαλέντ Χουσείνι, εκπρόσωπος της νέας διοικητικής πρωτεύουσας.

Εξηγεί ότι η άφιξη των πρώτων δημοσίων υπαλλήλων στην πόλη αναμένεται ήδη από τον Ιούλιο και το επίσημο άνοιγμα, το οποίο θα περιλαμβάνει τη μετεγκατάσταση της Προεδρίας και του Κοινοβουλίου στην πόλη, θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2021.

loading...