Ουράνια προσευχή

Ουράνια προσευχή. Υπάρχουν πολλές προσευχές καθώς και πολλοί τρόποι για να προσευχηθούμε. Τι λέμε στην προσευχή μας; Τι ζητάμε στην προσευχή μας; Ποια είναι η σωστή προσευχή; Πρέπει να λέω πολλά στην προσευχή μου; Ποια προσευχή θα μας βοηθήσει πολύ και πώς πρέπει να γίνεται;

Το σημαντικό στην προσευχή που θα ακούσει ο Θεός δεν είναι το πόσο διάρκεια έχει μια προσευχή. Ο Θεός δεν θα σταθεί στη μια ώρα ή στις πέντε ώρες προσευχής. Ο Θεός κοιτά τα κίνητρα της προσευχής και τα λόγια της προσευχής. Ένα παιδί μπορεί να προσευχηθεί ένα λεπτό και η προσευχή του να είναι πολύ ανώτερη από έναν ενήλικα που θα προσευχηθεί δυο ή τρεις ώρες. Και δεν είναι η προσευχή του ανώτερη επειδή είναι παιδί, αλλά η καρδιά του είναι ζεστή την ώρα της προσευχής.

Η προσευχή για να φτάσει στο σημείο να γίνει ουράνια προσευχή, χρειάζεται να γίνεται με την καρδιά του ανθρώπου και όχι με το μυαλό. Όχι τυπικά γιατί «πρέπει» να προσευχόμαστε. Όχι τυπικά γιατί «έτσι μάθαμε». Όχι τυπικά γιατί «αρρωστήσαμε» και θυμηθήκαμε τον Θεό. Όχι τυπικά για να δείξουμε στους άλλους ότι είμαστε «καλοί χριστιανοί».

Το «Πάτερ ημών» που είναι και η πιο σωστή προσευχή που μας παρέδωσε ο ίδιος ο Χριστός χρειάζεται να την λέμε καθημερινά. Όμως υπάρχουν και προσευχές των Αγίων της Εκκλησίας μας που μας βοηθούν και μας δείχνουν τον τρόπο για να προσευχόμαστε, ώστε η προσευχή μας να εισακούγεται και να είναι μια ουράνια προσευχή. Μια τέτοια προσευχή είναι και του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, η οποία μας δείχνει τι πρέπει και πως να το λέμε στην προσευχή μας.

Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ

Τρίκορφο Φωκίδος 

loading...