Η Ελληνική Πυρκαγιά, γνωστή και ως ′′ Πυρκαγιά της Θάλασσας ′′ ή ′′ Πυρκαγιά πολέμου “

…. ήταν ένα αρχαίο εμπρηστικό όπλο που χρησιμοποιήθηκε από την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Βυζαντινή Αυτοκρατορία). Χρησιμοποιήθηκε σε καταπέλτες πυροσβεστικές βόμβες αλλά και ως φλογοβόλο τόσο σε ναυτικές όσο και σε χερσαίες μάχες. Η φωτιά που παράχθηκε μπορούσε να κάψει στο νερό και δεν σβήστηκε εύκολα.

Τα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελληνική Πυρκαγιά ήταν άκρως μυστικά και είναι άγνωστα μέχρι σήμερα, αλλά πιθανότατα ήταν ένα μείγμα πετρελαιοειδών, quicklime και θείου, μεταξύ, ίσως, άλλων συστατικών όπως ρητίνη, νάφθα, νιτρικό κάλιο, με κάποιους ιστορικούς να προτείνουν μπαρούτι ως ένα πιθανό συστατικό. Ακόμα και μόνο για να γίνει το εύφλεκτο υγρό ήταν επικίνδυνο έργο και παρόλο που εμπρηστικά όπλα προηγήθηκαν της Ελληνικής Πυρκαγιάς, το συγκεκριμένο παρακρότημα πιστεύεται ότι εφευρέθηκε από Έλληνα ονόματι Καλλίνικος, ο οποίος δραπέτευσε από τη Συρία το 668 μ.Χ. και ήρθε στην Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μερικοί ιστορικοί, ωστόσο, δεν είναι βέβαιοι αν η εφεύρεση είναι αυτή του Καλλίνικου ή των χημικών που εργάζονται στην Κωνσταντινούπολη-ίσως κάποιοι συνέβαλαν σε αυτό.

Το φλογοβόλο δούλεψε όταν το θερμαινόμενο εύφλεκτο υγρό πιέστηκε, στη συνέχεια αντλήθηκε από μπρονζέ σωλήνες πριν ψεκαστεί από ένα ακροφύσιο μόλις ο εχθρός ήταν αρκετά κοντά. Οι καταστροφικές φλόγες εξαφανίστηκαν τα εχθρικά πλοία σκοτώνοντας εκείνους που επέβαιναν ή τα εξαναγκάζουν στη θάλασσα όπου πιθανόν να πνιγούν.

Το 673 η πυρκαγιά χρησιμοποιήθηκε αποτελεσματικά εναντίον ενός Αραβικού στόλου που επιτέθηκε στην Κωνσταντινούπολη και χρησιμοποιήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια πολλών άλλων πολιορκιών της πόλης κατά της διαρκώς παρούσας απειλής από τον Αραβικό Κόσμο, καθώς και κατά των ρωσικών στόλων και πολλών άλλων εχθρών.

Για πάνω από επτά αιώνες η Ελληνική Πυρκαγιά βοήθησε στη διασφάλιση της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από την επίθεση. Στην ημέρα του ήταν ένα από τα πιο καταστροφικά όπλα στον πλανήτη και τα συστατικά του παρέμειναν ένα στενά φυλαγμένο μυστικό μέσα στην αυτοκρατορία για όλο αυτό τον καιρό.

loading...