«Ήρθε η ώρα για Ελλάδα και Τουρκία»! Ανησυχητικά λόγια από την Κωνσταντινούπολη


 Αναφορές σε Βενιζέλο και Ατατούρκ...

Τούρκος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γαλατασαράι της Κωνσταντινούπολης μίλησε στο ρωσικό ενημερωτικό δίκτυο «Sputnik», με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.


Συγκεκριμένα, ο λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Γαλατασαράι της Κωνσταντινούπολης, καθηγητής Ενίς Τούλτσα σχολίασε τις προοπτικές ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.


«Όταν η Ελλάδα γιόρτασε τα εκατό χρόνια της ανεξαρτησίας το 1930, ο Τούρκος πρέσβης Ενίς Ακαϊγκέν προσκλήθηκε σε γιορτή στην Αθήνα. Επιπλέον, ο Ακαϊγκέν ανέλαβε την πρωτοβουλία και συμμετείχε σε επετειακές εκδηλώσεις στην πόλη του Μεσολογγίου, το οποίο έγινε τόπος εκκίνησης της επανάστασης το 1821. Αυτή η διπλωματική χειρονομία έγινε αποδεκτή με πολύ θετικό τρόπο από την ελληνική πλευρά. Μετά από αυτό, το 1930, οι δύο χώρες υπέγραψαν τη Συνθήκη Φιλίας, Ουδετερότητας, Συμφιλίωσης και Διεθνούς Διαιτησίας, η οποία σηματοδότησε την έναρξη μιας 25ετούς περιόδου προσέγγισης και φιλίας μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας», δήλωσε ο Τούλτσα.


«Είναι δυνατόν σήμερα να αποκατασταθεί η φιλική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο χωρών κατά την περίοδο Ατατούρκ-Βενιζέλου; (σ.σ. Ήταν και οι δύο διεθνιστές, κάτι που δεν ισχύει με τον ισλαμιστή Ερντογάν, τουλάχιστον στην παρούσα φάση). Για την Τουρκία, το έτος 1923 και η ισορροπία που επιτεύχθηκε χάρη στην Συμφωνία της Λωζάνης ήταν ένα στάδιο για την αποκατάσταση των εντάσεων με την Ελλάδα στο παρελθόν. Ο Βενιζέλος, στην συνέντευξή του με την Πηνελόπη Δέλτα κατά την επιστροφή του από την Άγκυρα το 1930, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι καθιερωμένες φιλικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα είναι μόνιμες. Η φύση του τουρκικού λαού είναι τέτοια που ξεχνά γρήγορα τις αρνητικές στιγμές, ειδικά όταν υπάρχει πραγματική ευκαιρία να επιτευχθεί συναίνεση στις σύγχρονες συνθήκες», συμπλήρωσε.


«Ποια είναι η ρίζα των διαφορών μας και πώς μπορούν να ξεπεραστούν; Κατά την άποψή μου, από την άποψη της Τουρκίας, το κύριο σημείο είναι η διατήρηση της ισορροπίας ισχύος της Λωζάνης και η συμμόρφωση της Ελλάδας με τις διατάξεις αυτής της συμφωνίας. Όλες οι διαφωνίες στις σχέσεις μας, ξεκινώντας με το Κυπριακό, μπορούν να επιλυθούν μόνο με αμοιβαίες προσπάθειες (σ.σ. αμοιβαίες υποχωρήσεις;;; Άρα ελληνικές υποχωρήσεις, καθώς Ελλάδα και Κύπρος δεν διεκδικούν τίποτα) εκ μέρους της ηγεσίας των δύο κρατών και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα παραμείνουν στις αρνητικές στιγμές του παρελθόντος. Είμαστε γείτονες στην περιοχή, και έχει έρθει η ώρα να εξαλείψουμε τις συσσωρευμένες αμοιβαίες διαφορές. Δεν πρέπει να δημιουργηθούν εμπόδια στην πορεία της διπλωματίας. Από αυτήν την άποψη, τα μέσα ενημέρωσης των χωρών μας πρέπει επίσης να συμβάλουν σημαντικά. Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να συγχαρώ τον ελληνικό λαό για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας» κατέληξε.


Με πληροφορίες από sputniknews. gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :