Σπιτικό σιρόπι Σαμπούκου το πλήρες Φαρμακείο

 Ο Σαμπούκος (Sambucus nigra) είναι επίσης γνωστός ως Ζαμπούκος, Σαμβυξ,Κουφοξυλιά, Αφροξυλιά, Αφροξυλάνθη, Ακταία,Βούζια,Φροξυλιά, Φροξινάνθη.

Πρόκειται για μία ομάδα 30 περίπου φυτών που ευδοκιμούν σε εύκρατες και υποτροπικές περιοχές του Βορείου κυρίως ημισφαιρίου. Χρήσιμα τμήματα του Σαμπούκου είναι τα φύλλα, τα άνθη και οι καρποί του.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια ο Σαμπουκος χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση της γρίπης και των συμπτωμάτων της. Δύο ανεξάρτητες κλινικές έρευνες που δημοσιεύτηκαν το 2004, έδειξαν πως η κατανάλωση Σαμπούκου μειώνει σημαντικά τόσο τα συμπτώματα όσο και το χρόνο ανάρρωσης από τη γρίπη (τόσο τύπου Α όσο και τύπου Β). .

Ο Σαμπούκος περιέχει το περισσότερο νιτρικό κάλιο σε σχέση με οποιοδήποτε βότανο και είναι πλούσιος σε πολλές βιταμίνες (κυρίως Α, Β, C). Τον 17ο αιώνα ήταν δημοφιλές γιατρικό για να καθαρίζει τα φλέματα, ενώ τον 18ο αιώνα στην Γαλλία το απόσταγμα του Σαμπούκου εκθειαζόταν για την ικανότητά του να λευκαίνει το δέρμα και να σβήνει τις φακίδες. Τα φύλλα δρουν ως εξωτερικό μαλακτικό και επουλωτικό, εσωτερικό καθαρτικό, αποχρεμπτικό, διουρητικό και εφιδρωτικό. Επίσης λιωμένα χρησιμοποιούνται για μωλωπισμούς, διαστρέμματα, τραύματα και χιονίστρες συνήθως σε μορφή μίας ζεστής κομπρέσας. Για κρυολογήματα και πυρετούς ο Σαμπούκος συνδυάζεται με Μέντα, Αχιλλέα ή Ύσσωπο. Για τη γρίπη συνδυάζεται με Αγριμόνιο. Για την καταρροή με τη Χρυσόβεργα .

Παρασκευάζεται ως έγχυμα ρίχνοντας ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 2 κουταλιές του τσαγιού ξηρά φύλλα, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε έως τρεις φορές την ημέρα. Τα κοπανισμένα φύλλα είναι αποτελεσματικό αντικουνουπικό ως έγχυμα. Βάζουμε μία χούφτα σε ένα δοχείο και προσθέτουμε βραστό νερό, το αφήνουμε μερικές ώρες και έπειτα όπως είναι κρύο το βάζουμε σε ένα σκούρο μπουκάλι. Αλείφουμε το δέρμα μας πριν κοιμηθούμε και αντίο κουνούπια…

Σαμπούκος Σιρόπι

(1 κιλό) μούρα κουφοξυλιάς αφαιρούνται και πλένονται

4 φλιτζάνια (1 λίτρο) νερό

2 ½ (500γρ) ζάχαρη ακατέργαστη, η 1 ως 4 φλιτζάνια μέλι

χυμό από ένα φρέσκο​​ λεμόνι

Παρασκευή

1. Μαγειρεύουμε τα μούρα στο νερό για λίγα λεπτά περίπου 15 μέχρι να γίνουν μαλακά

2. Σουρώνουμε το μείγμα

3. Ρίχνουμε το χυμό πίσω στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά, έως ότου το σιρόπι δέσει. Προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού.

4. Ρίχνουμε το σιρόπι σε ένα μπουκάλι ή βάζο και το φυλάμε στο ψυγείο.

Αποθήκευση:

Στο ψυγείο,μπορεί να κρατήσει αυτό το σιρόπι μέχρι ένα έτος. Αν δείχνει κάποια σημάδια μούχλας, τα απομακρύνετε και βράζετε το σιρόπι και πάλι.*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

https://makrozoiaygeia.blogspot.com/

loading...