Η “ΕΠΕΝΔΥΣΗ” ΤΟΥ ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ





Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

[email protected]

www.egerssi.gr

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ μετά την νίκη της στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Ο οποίος επαίρεται για το κυβερνητικό έργο που έχει επιτελέσει ως Υπουργός και το αναδεικνύει μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, ξεκινώντας αυτήν την παρουσίαση ως εξής:

«Με στόχο την ανάπτυξη και την εδραίωση της ελληνικής οικονομίας ως φιλικής προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, προβήκαμε σε μια σειρά καθοριστικών ενεργειών και δράσεων.

Ξεμπλοκάραμε στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις με μεγάλο αναπτυξιακό αποτύπωμα που παρέμεναν “κολλημένες” επί χρόνια, εκπέμποντας το μήνυμα της αλλαγής στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

“Ξεκλειδώσαμε” επενδύσεις μικρότερου προϋπολογισμού με σκοπό την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εγκρίναμε 180 νέα επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 1,240 δις ευρώ που εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο. Αλλάξαμε την εικόνα της χώρας μας διεθνώς, από χώρα που εμποδίζει τις επενδύσεις, σε χώρα που τις ενθαρρύνει διευκολύνοντας την ζωή των επενδυτών. Εκπονήσαμε τον νέο Επενδυτικό Νόμο “Επενδύω στην Ελλάδα” με βασικούς άξονες, κτλ. Κτλ…»!

Βέβαια σε αυτές τις “επενδύσεις” εμπεριέχεται και η “επένδυση” του “Ερημίτη” της Κέρκυρας! Ας παρακολουθήσουμε παρακάτω πόσο “επένδυση” είναι αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε από προηγούμενες κυβερνήσεις και φαίνεται να ολοκληρώνεται επί της κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Αντέδρασα για το “έγκλημα στον Ερημίτη” από το 2012…

Την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012 σε άρθρο μου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Ελεύθερη Ώρα” με τίτλο: “Εκποιούν δημόσια περιουσία δίπλα στο σπίτι του Ρόθτσιλντ”, έγραφα:

«Η τρικομματική-μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έχει αποφασίσει να εκποιήσει έναντι πινακίου φακής, τη δημόσια ακίνητη περιουσία στους τροϊκανούς (ο διαγωνισμός παραχώρησης της έκτασης για 99 χρόνια προκηρύχθηκε το 2012 και κατακυρώθηκε στην NCH Capital τον Ιανουάριο του 2013)! Μια δημόσια περιουσία, η οποία από την ανικανότητα όλων των κυβερνήσεων μετά τη μεταπολίτευση, δεν είχε αξιοποιήσει το ελληνικό Δημόσιο. Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, λοιπόν, αποφάσισε με συνοπτικές 77 ρυθμίσεις-διαδικασίες, να προωθήσει άρσεις περιορισμών για όλες τις αποκρατικοποιήσεις. Έτσι, μεταξύ των άλλων, καταργείται το ελάχιστο ποσοστό που έπρεπε να διατηρεί το Δημόσιο και το οποίο κυμαινόταν γύρω στο 51%, όπως επίσης, καταργείται το άρθρο 11 του νόμου 3136/2008, το οποίο προέβλεπε ότι για τις εταιρείες στρατηγικού χαρακτήρα και ιδιαίτερα όταν έχουν να κάνουν με Εθνικά δίκτυα υποδομών για να αποκτήσει ιδιώτης ποσοστό άνω του 20% έπρεπε να δώσει την έγκρισή της η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων. Έχει δε, ήδη ανακοινωθεί η έναρξη διαγωνισμού για την εκποίηση του Ερημίτη στην Κασσιόπη, που συμπεριλαμβάνεται στα υπό πώληση φιλέτα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ξεκινά ο διεθνής διαγωνισμός για την “αξιοποίηση” οικοπέδου που βρίσκεται στην περιοχή Κασσιόπη της Κέρκυρας. Όπως, αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου του Ταμείου:

“Ο διεθνής διαγωνισμός προσφέρει τη δυνατότητα αξιοποίησης του ακινήτου μέσω διάθεσης του δικαιώματος επιφανείας, που μπορεί να εκτείνεται χρονικά μέχρι τα εκατό έτη”.

Αυτός, είναι, λοιπόν, ο παράδεισος που σκέπτονται να εκποιήσουν προκειμένου να ικανοποιήσουν τους τροϊκανούς “αφεντάδες τους” και να αποδείξουν για άλλη μια φορά την ανικανότητα αυτού του υδροκέφαλου κράτους να διαχειριστεί σωστά την περιουσία του»!

Ποιος είναι ο “Ερημίτης” που εκποιεί ο Άδωνις για το “καλό” των κατοίκων;

Η περιοχή “Ερημίτης Κασσιόπης” είναι μια παραθαλάσσια δασική έκταση 500 περίπου στρεμμάτων, στα βόρειο-ανατολικά παράλια της Κέρκυρας και σε απόσταση μόλις 38 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας και δεν υπάρχει πρόσβαση με αυτοκίνητο. Έχει πάρα πολλές και ωραίες μικρές παραλίες με βότσαλα και άμμο. Είναι μια παρθένα περιοχή. Στο κέντρο αυτής της έκτασης, βρίσκεται η μεγαλύτερη παραλία με βότσαλα και φανταστικά γαλαζοπράσινα νερά. Την προσεγγίζουν μόνο καραβάκια. Όμως, το εκπληκτικό είναι πως 10 μέτρα από την ακτή, υπάρχει συστάδα βούρλων και ακριβώς μετά μια μικρή λίμνη, πραγματικός υδροβιότοπος.

Αυτήν την παρθένα και απείρου κάλους περιοχή, οι Μνημονιακές κυβερνήσεις την χαρακτήρισαν ως “επένδυση”! Μια “επένδυση”, η οποία αποτέλεσε την πρώτη αποκρατικοποίηση το 2012 και η οποία εν τοις πράγμασι ολοκληρώθηκε το 2017 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Και η οποία έχει σήμερα μπει στην τελική ευθεία της υλοποίησης ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος!

Για αυτήν την τεράστια “επένδυση” καυχάται ο σημερινός Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας:

«Μία από τις επενδύσεις στις οποίες δώσαμε προτεραιότητα ήταν αυτή της εταιρείας επενδύσεων NCH Capital στην περιοχή “Ερημίτης” της Κασσιόπης στη βόρεια Κέρκυρα. Επένδυση συνολικού προϋπολογισμού άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ, που χρονολογείται από το 2012 όταν η εν λόγω εταιρεία απέκτησε μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ έκταση 490 στρεμμάτων για ήπια τουριστική ανάπτυξη – μόλις στο 7% της συνολικής έκτασης…

Παρ’ όλο που ο Δήμος όφειλε, με βάση τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, να απαντήσει στον επενδυτή εντός 60 ημερών, παρήλθαν 120 και πλέον ημέρες χωρίς να το πράξει, ενώ όλο αυτό το διάστημα ο Δήμαρχος προέβαλε προσχηματικές δικαιολογίες επειδή στην πραγματικότητα είναι αντίθετος στο έργο.

Τελικά, για να προχωρήσει το πρότζεκτ στην Κασσιόπη αναλάβαμε ως Κυβέρνηση νομοθετική πρωτοβουλία, όμως, απ’ όλη αυτήν την υπόθεση προκύπτει, κατά τη γνώμη μου, το ερώτημα: Είναι δυνατόν ένας Δήμαρχος να καθυστερεί μια τέτοια επένδυση που αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού;

Θέλω, πάντως, με την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω ότι δεν θέλουμε να αντιδικούμε με τις τοπικές κοινωνίες. Ούτε οι επενδύσεις στρέφονται εναντίον τους. Το αντίθετο. Στην περίπτωση της επένδυσης στην Κασσιόπη, οι κάτοικοι της Βόρειας Κέρκυρας είναι αυτοί που θα βρουν δουλειά εκεί, τα δικά τους ακίνητα θα πάρουν αξία, ο δικός τους τόπος θα βρεθεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου τουριστικού ενδιαφέροντος. Άρα, εναντίον των δικών τους συμφερόντων, στρέφεται αυτός που εμποδίζει την επένδυση, όχι αυτός που την υποστηρίζει…»!

Καθολική η αντίδραση των κατοίκων στην “επένδυση”…

Ωστόσο, σε αυτήν την σούπερ “επένδυση” δεν αντέδρασε μόνο ο Δήμαρχος όπως ισχυρίζεται ο κύριος Υπουργός! Αφού στις 11 Ιουλίου 2020 υπήρξε πολύ δυναμική κινητοποίηση – διαμαρτυρία στις Σινιές της Κέρκυρας, χιλιάδων πολιτών που αντιδρούν σε αυτήν την “επένδυση” της κυβερνήσεως και οι οποίοι ζήτησαν την αναστολή εκτέλεσης μιας απόφασης που δυναμιτίζει το φυσικό κάλλος της περιοχής, προς όφελος ολίγων “εκλεκτών”!

Μιας “επένδυσης” μαζικού τουρισμού, χωρίς τις κατάλληλες περιφερειακές υποδομές σύνδεσης με την πόλη της Κέρκυρας και που κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία αυτής της “επένδυσης”!

Μιας “επένδυσης” που απέχει χιλιόμετρα από το τριτοκοσμικό αεροδρόμιο του νησιού, λίγο έξω από το κέντρο της πόλεως της Κέρκυρας!

Όμως επειδή γι΄ αυτήν την κυβερνητική “επένδυση” δεν έπαψα να ενδιαφέρομαι για την προσπάθεια ολοκλήρωσή της, αφού έχω ιδίαν γνώση αυτής της απείρου κάλους περιοχής, σας παρουσιάζω παρακάτω ανάρτηση στις 27 Φεβρουαρίου 2021 της ειδησεογραφικής τοπικής διαδικτυακής πλατφόρμας (www.corfupress.com) με τίτλο: “Λεωφόρος… Βρωμολίμνης! Οι Σινιές μηνύουν NCH για τα μονοπάτια”:

«Φωτογραφίες δείχνουν ότι διανοίγεται δρόμος με βαριά μηχανήματα στον αιγιαλό της Βρωμολίμνης. Τι καταγγέλλει ο εκπρόσωπος του WWF Ελλάς. Τοπικό Συμβούλιο Σινιών: Καταστροφή μέρους του λιθόστρωτου μονοπατιού από εκσκαφέα εργολάβου.

Με φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει, όπως υποστηρίζουν, την καταπάτηση των προστατευόμενων μονοπατιών στην περιοχή του Ερημίτη, το Τοπικό Συμβούλιο Σινιών προχώρησε σε μήνυση κατά του εργολάβου της NCH Capital , εκπρόσωποι του οποίου είχαν καλέσει την αστυνομία προ μερικών ημερών για να συλλάβει περιπατήτρια επειδή είχε διαμαρτυρηθεί! Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του WWF καταγγέλλει με φωτογραφίες ότι με βαριά μηχανήματα διανοίγεται δρόμος στον αιγιαλό της προστατευόμενης ως υγρότοπο Βρωμολίμνης…

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Τοπικό Συμβούλιο Σινιών σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Facebook, έγινε αυτοψία στο δημοτικό μονοπάτι που βρίσκεται στη διασταύρωση Αυλακίου προς Άγιο Στέφανο και οδηγεί στην εκκλησία, όπου και διαπίστωσε καταστροφή μέρους του λιθόστρωτου μονοπατιού από εκσκαφέα εργολάβου και κατέθεσε μήνυση εναντίον του εργολάβου και της εταιρίας που του ανέθεσε το έργο.

Μάλιστα, τονίζει ότι η NCH Capital αρνείται την ύπαρξη δημοτικού μονοπατιού και ο εργολάβος μήνυσε τα μέλη του Τ.Σ. για ψευδομαρτυρία, την ώρα που η ύπαρξη των μονοπατιών απεικονίζεται (μεταξύ άλλων) σε ενετικό χάρτη!

Μεγάλη κινητοποίηση φορέων κατά της “επένδυσης”…

Στις 2 Μαρτίου 2021 στην ίδια διαδικτυακή πλατφόρμα διαβάζουμε ανάρτηση με τίτλο: «“Έλος πια, ελέγξτε τους εδώ και τώρα” καλεί το ΔΣ του Συλλόγου “Ερημίτη Πλους…” την κ. Ρηγάκου (προϊστάμενος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας»:

«Αναλυτικά, το ΔΣ του Ερημίτη αναφέρει:

Κυρία Ρηγάκου τίποτα δεν πήρατε χαμπάρι… τίποτα! Κατάστρεψαν το λιθόστρωτο Ενετικό μονοπάτι, που σχετίζεται άμεσα με το άλλοτε “Καστέλι της Γκουάρντια” (μνημείο παραδοσιακής λαϊκής αρχιτεκτονικής) είναι αποτυπωμένο σε χάρτη του 1773 και του οποίου η χρήση είναι συνεχής μέχρι σήμερα… μέχρι προχθές δηλαδή που η μπουλντόζα το έκανε και αδιάβατο;;;

Πότε επιτέλους θα σταματήσει αυτή η σκανδαλώδης ανοχή απέναντι στην νεοαποικιακή συμπεριφορά των φερόμενων ως επενδυτών στον Ερημίτη, που μοιάζει πλέων με υποταγή των οργάνων και υπηρεσιών ελέγχου, στη βούλησή τους;;;

Επί ένα μήνα, επικαλούμενοι μια αόριστη “νομιμότητα” βιάζουν με βαναυσότητα τη φύση, καταστρέφουν ιστορικά – αρχαιολογικά στοιχεία της περιοχής, παρεμβαίνουν αυθαίρετα σε χαρακτηρισμένη δασική έκταση και στον αιγιαλό, τρομοκρατούν με μηνύσεις και αστυνομία τους κατοίκους και τους περιπατητές στον Ερημίτη…

Αίτημα ελέγχου της “νομιμότητας των εργασιών” (καταστροφής) που κάνουν στον Ερημίτη έχουν υποβάλει, πέρα από το σύλλογό μας, ο πολιτιστικός σύλλογος Σινιών, το τοπικό συμβούλιο Σινιών, ο Δήμαρχος και αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Β. Κέρκυρας, η WWF και πριν μια βδομάδα το περιφερειακό συμβούλιο, με αποδέκτες:

Δ/ση περιβαλλοντικού & χωρικού σχεδιασμού Π.Ε. Κέρκυρας.

Δ/ση περιβαλλοντικού & χωρικού σχεδιασμού της αποκεντρωμένης.

Δ/ση Υδάτων της Αποκεντρωμένης.

Κτηματική Υπηρεσία.

Δ/ση Δασών.

Δ/ση περιβάλλοντος και πολεοδομίας Κέρκυρας.

Δ/ση Αστυνομίας Κέρκυρας & Α.Τ. Καρουσάδων.

Το θέτει επιτακτικά ο Κερκυραϊκός λαός, που γεμάτος θυμό, με σφιγμένα δόντια αδύναμος να αντιδράσει, βλέπει να καταστρέφεται ότι έχει άμεση σχέση με την φυσική πολιτιστική του κληρονομιά, τα παραδοσιακά – ιστορικά στοιχεία της λαϊκής αρχιτεκτονικής της περιοχής του, να καταστρέφεται ότι έχει σχέση με το μέλλον του τόπου του και των παιδιών του και δεν παίρνει καμίαν απάντηση… κανένας από τους αναφερόμενους αποδέκτες του αιτήματος δεν έχει ανταποκριθεί… κανενός το αυτί δεν ιδρώνει, ο χρόνος τρέχει και αυτοί συνεχίζουν στη “θολούρα” να καταστρέφουν και να δημιουργούν τα τελεσμένα…

Τελικά τι σημαίνει όλη αυτή η ανοχή, γιατί όλη αυτή η αδράνεια, πέρα και πάνω από το νόμο, γιατί τόση σιωπή γιατί… γιατί;;;»!

Θα πραγματοποιήσει αυτοψία στην “Ερημίτη” κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας;

Την ίδια ημέρα ενημερωνόμαστε πως θα πραγματοποιούσε αυτοψία στην έκταση του Ερημίτη, την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021 κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας – σύμφωνα με πληροφορίες – προκειμένου να ερευνήσει τις καταγγελίες του Ερημίτη Πλους αλλά και άλλων φορέων της περιοχής για καταπάτηση και καταστροφή των δημοτικών ενετικών μονοπατιών από τον εργολάβο της NCH Capital.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη οριστεί επιβλέπων στο συγκεκριμένο έργο, ο οποίος θα προχωρήσει στη σύνταξη έκθεσης μετά την αυτοψία που έχει δώσει εντολή η υπηρεσία του να πραγματοποιήσει.

Ο σύλλογος Ερημίτης Πλους στην καταγγελία του, την οποία συνοδεύει και με φωτογραφικό υλικό, υπογραμμίζει ότι η εν λόγω εταιρία επί ένα μήνα “βιάζει” με βαναυσότητα τη φύση, καταστρέφει ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία και παρεμβαίνει αυθαίρετα σε χαρακτηρισμένη δασική έκταση και στον αιγιαλό.

Αίτημα ελέγχου της νομιμότητας των εργασιών έχουν υποβάλει επίσης ο πολιτιστικός σύλλογος Σινιών, το τοπικό συμβούλιο Σινιών, ο Δήμαρχος Γ. Μαχειμάρης και ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Β. Κέρκυρας, η WWF και πριν μια βδομάδα το Περιφερειακό Συμβούλιο!

Ποια η θέση του Κερκυραίου ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια;

Θα περιμένουμε με έκδηλο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της αυτοψίας του κλιμακίου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας στην επίμαχη περιοχή!

Ωστόσο εμείς θα πούμε, πως επένδυση για το καλό των κατοίκων σε έναν τόπο, δεν είναι επένδυση όταν υπάρχει καθολική οργή των κατοίκων και των φορέων της περιοχής όπου θα δημιουργηθεί αυτή η κυβερνητική “επένδυση”!

Αλλά αλήθεια θα είμασταν ευτυχείς, αν μαθαίναμε την άποψη του Κερκυραίου ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια! Συμφωνεί ή διαφωνεί; Γιατί θα πρέπει να γνωρίζει ο Κερκυραϊκός λαός, για να πράξει κατά το δοκούν όταν φτάσουν οι εκλογές!!

loading...