Η ζωή στη Ρουάντα μέσα από τα μάτια μιας Ελληνίδας

γράφει η Κέλλυ Ηρακλή – 

Η ζωή και η καθημερινότητα στη Ρουάντα μέσα από τα δικά μου μάτια

Μετακομίσαμε στη Ρουάντα πριν ένα χρόνο περίπου για επαγγελματικούς λόγους, και μένουμε στο Κιγκάλι. Η χώρα με κέρδισε από το πρώτο λεπτό, έχει κάτι η Αφρική και σε κερδίζει με την ενέργεια και το vibe της.

Αγαπώ να περπατώ στους δρόμους και να βγάζω φωτογραφίες, όλα είναι πολύχρωμα και πεντακάθαρα. Είναι πολύ ασφαλής, και περπατάω μόνη παντού πρωί και βράδυ.

Μου αρέσουν οι ρυθμοί που είναι πολύ χαλαροί και ήρεμοι. Οι Ρουαντέζοι δείχνουν να μη βιάζονται και να μην αγχώνονται ποτέ!

Μου αρέσει που δεν έχει ψηλά κτήρια και έχεις πάντα θέα από παντού. Η φύση είναι πανέμορφη, η χώρα είναι καταπράσινη και η επαρχία θυμίζει λίγο μια τροπική Ελβετία με μπανανόδεντρα παντού.

Η μουσική είναι αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας τους. Δεν μπορείς να περπατήσεις πολύ μακριά χωρίς να ακούσεις μουσική να έρχεται από κάπου. Πολλές φορές βγάζουν μεγάφωνα έξω από τα μαγαζιά τους και βάζουν δυνατά μουσική, περπατάς και θέλεις να χορέψεις.

Ο πιο εύκολος, οικονομικός και γρήγορος τρόπος να μετακινηθεί κάποιος είναι με τα moto taxi. Ταυτόχρονα είναι ίσως και το πιο επικίνδυνο πράγμα που θα κάνει κανείς στη Ρουάντα! Παρότι πολύ καλύτερα από άλλες αφρικανικές χώρες, δεν έχουν σωστή οδηγική παιδεία και βλέπεις συχνά τρελά πράγματα στους δρόμους.

Αγαπούν τα χρώματα, εδώ δεν υπάρχει πολύ το γκρίζο και το μαύρο. Τα σπίτια τους, οι αυλές τους, τα ρούχα τους, τα αξεσουάρ, οι καφετέριες, τα μαγαζιά, οι ομπρέλες που χρησιμοποιούν, τα πάντα είναι πολύχρωμα.

Όλα μεταφέρονται στο κεφάλι. Έχω δει να κουβαλάνε στο κεφάλι απίστευτα πράγματα. Από φρούτα και λαχανικά που είναι το πιο σύνηθες, μέχρι στρώματα, καρέκλες, κάλτσες, παπούτσια, τούβλα, τραπέζια και άλλα έπιπλα… Αν μπορούν να ισορροπήσουν κάτι στο κεφάλι το προτιμούν από το να το κουβαλάνε στα χέρια ή στην πλάτη. Αυτό είναι ένα skill που έχουν αποκτήσει με τα χρόνια και με εκπαίδευση από μικρή ηλικία. Το κλειδί είναι στην ισορροπία.

Δεν υπάρχει παρενόχληση προς τις γυναίκες στους δρόμους. Υπάρχει μεγάλη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Μάλιστα η Ρουάντα βγαίνει κάθε χρόνο στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως ανάμεσα στις χώρες με το μικρότερο gender gap, σύμφωνα με το Global Gender Gap Report. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι σε κάθε εκλογές οι γυναίκες καταλαμβάνουν την πλειοψηφία των εδρών στη βουλή (στις τελευταίες εκλογές πάνω από το 63%).

Όταν περνάς από γιαπί ή εργοτάξιο ακούς πάντα τραγούδια! Τραγουδάνε για να δίνουν ρυθμό και συγχρονισμό στη δουλειά τους. Το ίδιο και όταν ψαρεύουν ή κωπηλατούν, και γενικώς όταν πρέπει να συγχρονιστούν σε κάτι. Απλά τραγουδούν και πατάνε στο ρυθμό.

Όλα τα τοπικά προϊόντα είναι πάμφθηνα και οτιδήποτε εισαγόμενο είναι πανάκριβο. Για παράδειγμα ένα αβοκάντο 30 λεπτά και ένας μεγάλος ανανάς 80. Αλλά ένα σαμπουάν σαν αυτά που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα έχει 10 ευρώ.

Έχουμε rain seasons και dry seasons, και η θερμοκρασία είναι όλο το χρόνο μεταξύ 17-28 βαθμών. Είναι ο ιδανικός καιρός, δεν έχει ποτέ πολλή ζέστη και ποτέ κρύο. Τα βράδια θες μια κουβερτούλα και μια ζακέτα.

Αγαπούν πολύ τους ξένους. Είναι πολύ φιλόξενος λαός. Όταν περπατάω στο δρόμο με χαιρετούν πάντα ευγενικά.

Είναι μια φτωχή χώρα, μια χώρα αναπτυσσόμενη, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα. Πήγε από το απόλυτο μηδέν της γενοκτονίας σε μια χώρα με ραγδαία ανάπτυξη σε μόλις 2 δεκαετίες.

Το τραύμα δεν έχει κλείσει ακόμα. Κάθε Απρίλιος, στην επέτειο της γενοκτονίας, είναι μήνας πένθους. Ακούς κλάματα στους δρόμους, ο κόσμος ακόμα πενθεί. Κατάφεραν όμως να το αφήσουν πίσω τους και να ζήσουν ειρηνικά. Το μότο τους είναι «Kwibuka. To remember. Remember, unite, renew».

Δεν ξέρουμε πολλά πράγματα για τη Ρουάντα στην Ελλάδα. Πέρα από τη γενοκτονία είναι μια άγνωστη σε εμάς χώρα. Γενικότερα για την Αφρική, κυρίως τα αρνητικά φτάνουν στα αυτιά μας. Όταν ήταν να μετακομίσω εδώ άκουσα ένα σωρό τέρατα από φίλους και γνωστούς, λόγω άγνοιας. Για τον περισσότερο κόσμο η Αφρική είναι ένα ίδιο πράγμα, σαν μια χώρα.

Στην πραγματικότητα η Ρουάντα μια πολύ γοητευτική χώρα. Με τα δικά της προβλήματα, αλλά πανέμορφη, ασφαλής, πεντακάθαρη. Έχει τρομερή ενέργεια, όπως γενικά η Αφρική, που πάντα καταφέρνει να γοητεύσει τους ταξιδιώτες.

Για αυτό όταν μετακόμισα εδώ θέλησα να δείξω τη Ρουάντα μέσα από τα δικά μου μάτια, την ομορφιά και το vibe της. Ανεβάζω κάθε μέρα φωτογραφίες στο λογαριασμό μου στο instagram για να δείξω και μια άλλη πραγματικότητα για την Αφρική. Να δείξω πόσο αγάπησα αυτή την ήπειρο, αυτή τη χώρα, τα θετικά της και την ομορφιά της.

9 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για τη Ρουάντα

Η Ρουάντα είναι μια μικρή χώρα στην καρδιά της Αφρικής στο μέγεθος περίπου της Πελοποννήσου, αλλά με πληθυσμό περίπου 12εκ κατοίκων.
Συνορεύει με την Ουγκάντα, την Τανζανία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Μπουρούντι.
Η επίσημη γλώσσα είναι τα Kinyarwanda αλλά πολλοί μιλούν και Αγγλικά, Γαλλικά και Σουαχίλι.
Η πρωτεύουσα είναι το Κιγκάλι
Η Ρουάντα είναι γνωστή και ως the land of a thousand hills, γιατί ολόκληρη η χώρα είναι χτισμένη πάνω σε εκατοντάδες λόφους, με την υψηλότερη κορυφή στα 4.507 μέτρα
Παρότι τόσο μικρή χώρα, έχει 23 λίμνες, η μεγαλύτερη εκ των οποίων η λίμνη Κίβου που βρίσκεται στα σύνορα με το Κονγκό
Το 1994 η χώρα συγκλονίστηκε από έναν εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα σε δυο εθνικές ομάδες της Ρουάντας, τους Τούτσι και τους Χούτου, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο σχεδόν 1εκ ανθρώπων, κυρίως Τούτσι
Η Ρουάντα είναι μια από τις τρεις χώρες του κόσμου, μαζί με την Ουγκάντα και το Κονγκό, που μπορεί κανείς να δει mountain gorillas στο φυσικό τους περιβάλλον
Η Ρουάντα είναι η πιο καθαρή χώρα στην Αφρική και μια από τις καθαρότερες στον κόσμο. Σε αυτό βοήθησε και η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας στη χώρα. Αν βρουν πλαστικές σακούλες στη βαλίτσα σας θα τις κατασχέσουν!

Η Κέλλυ Ηρακλή είναι travel planner στη Ρουάντα. Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο instagram της.

loading...