Το μεγάλο κόλπο με την ΠΕΙΡΑΙΩΣ, σε δεύτερη πράξη και η ακατανόητη στάση της αντιπολίτευσης.

Θα θυμάστε ότι στις 2 Δεκεμβρίου η τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ αδυνατούσε να πληρώσει στο Ελληνικό Δημόσιο τοκομερίδια CoCos αξίας 165 εκατ. ευρώ. Η μοναδική δυνατότητα που είχε ήταν να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ περίπου και η μετατροπή των τοκομεριδίων CoCos σε μετοχές που θα αγόραζε το ΤΧΣ αυξάνοντας την μετοχική συμμετοχή του από 26% σε 61,3%. Αυτό όμως προσέκρουε στην απαγόρευση του ιδρυτικού νόμου του ΤΧΣ  που απαγόρευε να μετέχει το ΤΧΣ σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συστημικών Τραπεζών. Άρα ήταν επιβεβλημένη η αλλαγή του νόμου ώστε να μπορεί να μετέχει το ΤΧΣ σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Πράγματι πριν την ψήφιση νέου νόμου έγινε διαχείριση της μετατροπής των τοκομεριδίων σε μετοχές, που θα τις αγόραζε υποχρεωτικά το Ελληνικό Δημόσιο  που παρουσιάστηκε ως απόφαση που επέβαλε ο SSM (ευρωπαϊκός εποπτικός μηχανισμός) στην τιμή των 6 ευρώ ανά μετοχή, τιμή σκανδαλωδώς πολλαπλάσια υψηλότερη  της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής (τότε η μέση χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής της Πειραιώς ήταν 0,12 με 0,14 ευρώ!!).

Αυτή ήταν η πρώτη σκανδαλώδης πράξη.

Κατόπιν ήρθε η αλλαγή του ιδρυτικού νόμου του ΤΧΣ  και κατατέθηκε στην Βουλή νέος νόμος στις αρχές Μαρτίου που υπερψηφίστηκε επί της αρχής. Στον νέο νόμο εκτός από την δυνατότητα που παρέχεται στο ΤΧΣ να μετέχει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών στο ποσοστό της συμμετοχής του, παρέχεται και στην διοίκηση του ΤΧΣ ποινική ασυλία, δηλαδή το αδίκημα της απιστίας θα διώκεται μόνο κατ’ έγκληση εντός τριών μηνών, όπως και των υπολοίπων διοικήσεων των τραπεζών, δηλαδή με λίγα λόγια αν τα στελέχη του ΤΧΣ διαπράξουν κακουργηματική απιστία θα πρέπει για να διωχθούν να υποβάλλουν εντός τριών μηνών μήνυση στο εαυτό τους, αλλιώς δεν διώκονται!!! Δηλαδή μπορούν ανενόχλητοι να ασελγούν πάνω στα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

Και γιατί μπήκε αυτή η διάταξη; Ας πάρουμε σαν παράδειγμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έχει εξαγγείλει η ΠΕΙΡΑΙΩΣ, σύμφωνα με την οποία στο 1 ευρώ θα διαμορφωθεί τελικώς η νέα ονομαστική αξία της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς. ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει στη Γενική Συνέλευση τη μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής μετά ψήφου ονομαστικής μετοχής της Εταιρείας από ενενήντα εννέα ευρώ (€99,00) σε ένα ευρώ (€1,00) με ισόποση μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας !!! Έτσι μετοχές του ΤΧΣ που είχαν κοστολογηθεί υποχρεωτικά σε 6 ευρώ (CoCos) πριν από λίγους μήνες πέφτουν στο 1 ευρώ με ανάλογη απομείωση της αξίας της δημόσιας περιουσίας και δεν κινδυνεύει κανείς να βρεθεί κατηγορούμενος για κακουργηματική απιστία.

Αυτή ήταν η δεύτερη σκανδαλώδης πράξη.

Διερωτάται λοιπόν κανείς για ποιο λόγο ψήφισε παρών ο ΣΥΡΙΖΑ επί της αρχής στο εν λόγω νομοσχέδιο και δεν το καταψήφισε. Πρόκειται για το πρώτο συμβάν απαράδεκτης συναίνεσης σε κομβικές τραπεζικές επιλογές της κυβέρνησης από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μην ξεχνάμε πως ότι ο αρμόδιος συντονιστής οικονομικού κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε υποστηρίξει στην ψηφοφορία στο Δ.Σ. της Τράπεζας της Ελλάδας την επανεκλογή του Στουρνάρα για δεύτερη θητεία ως Διοικητή της ΤτΕ.

loading...