Η ζωή μας μετά το εμβόλιο: Το παράδειγμα του Ισραήλ δείχνει ρατσισμό, περιορισμούς, απαγορεύσεις και πολλά κρούσματα!
To Ισραήλ μας δείχνει πως θα είναι η νέα «κανονικότητα»

Το Ισραήλ είναι η χώρα που έχει τρέξει περισσότερο από κάθε άλλη τους εμβολιασμούς, καθώς έχει εμβολιάσει ήδη το 40% του πληθυσμού, αλλά τα κρούσματα κινούνται σε σταθερά υψηλά επίπεδα, ενώ ο ρατσισμός κατά των μη εμβολιασμένων είναι πανταχού παρών.

Συγκεκριμένα την Κυριακή ανακοινώθηκαν 1.734 νέα κρούσματα και πλέον ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ξεπέρασε τα 800.000!

Το ποσοστό του πληθυσμού του Ισραήλ που έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου του για τον νέο κορωνοϊό έφθασε το 53,1% -οι εμβολιασμένοι αριθμούν 4,94 εκατομμύρια- από την 20ή Δεκεμβρίου.

Εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ ανοιχτά μόνο για τους εμβολιασμένους, οι οποίοι είναι κάτοχοι των «πράσινων διαβατηρίων», παρόμοια με τα «πιστοποιητικά εμβολιασμού» που ζητάει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.Το Ισραήλ έθεσε σε εφαρμογή τον περασμένο μήνα το πρόγραμμα των «πράσινων διαβατηρίων», που επιτρέπει σε ελεγχόμενο αριθμό ατόμων, τα οποία έχουν αποδεδειγμένα εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν αναρρώσει από την Covid-19, να εισέρχονται σε γυμναστήρια, πισίνες κι άλλες εγκαταστάσεις.

Αλλά οι πολίτες περίμεναν με ανυπομονησία την επαναλειτουργία των εστιατορίων και των μπαρ, καθώς σηματοδοτεί την αποκατάσταση υπηρεσιών που αγγίζουν την καθημερινότητα πολλών Ισραηλινών. Η εστίαση επιτρέπεται πλέον σε κλειστούς χώρους -έως και 75%- των εστιατορίων με μέγιστο αριθμό 100 θαμώνων και τα τραπέζια σε απόσταση δύο μέτρων.

Οι κάτοχοι των πράσινων διαβατηρίων δεν μπορούννα πιάσουν κουβέντα με άγνωστο διπλανό τους (!), αφού θα πρέπει να διατηρείται μια θέση κενή ανάμεσά τους.

Ενα μεγάλο μέρος των απαγορεύσεων παραμένει ακόμα και για τους εμβολιασμένους, ενώ για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο οι δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν είναι ελάχιστες, με την κυβέρνηση ουσιαστικά να τους πιέζει να κάνουν το εμβόλιο. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας του Ισραήλ, ο οποίος είχε πει πως όσοι δεν κάνουν το εμβόλιο μπορεί να μην μπορούν να κάνουν κάποιες δουλειές.

Οι αίθουσες δεξιώσεων σε ξενοδοχεία, οι χώροι λατρείας και τα αθλητικά κέντρα επιτρέπονται μόνο για κατόχους πράσινων διαβατηρίων, με περιορισμούς, πάντως, ακόμα και για αυτούς, όσον αφορά στον αριθμό τους.

Ένα κόσμος δύο ταχυτήτων στο Ισραήλ, με φράχτες μεταξύ των ανθρώπων, που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει με την κανονικότητα που γνωρίζαμε.

Πανηγυρίζει ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, που δίνει κρίσιμη εκλογική μάχη για την επανεκλογή του στις 23 Μαρτίου, έχει βάλει στο επίκεντρο της προεκλογικής του καμπάνιας την επιτυχημένη εκστρατεία του εμβολιασμού στο Ισραήλ.

Την ώρα που πολλές άλλες χώρες πασχίζουν να εξασφαλίσουν επαρκείς δόσεις εμβολίων, η κυβέρνηση Νετανιάχου κατάφερε να ηγηθεί της κούρσας σε μεγάλο βαθμό χάρη σε μια συμφωνία με τη Pfizer, βάσει της οποίας θα μοιράζεται με τον φαρμακευτικό κολοσσό τα στοιχεία για την επίπτωση του εμβολιασμού στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Ο Νετανιάχου, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2009, έχει θέσει ως στόχο των πλήρη εμβολιασμό όλων των πολιτών ηλικίας άνω των 16 ετών του Ισραήλ μέχρι τα τέλη του μήνα με την ελπίδα να έχει ξανανοίξει η οικονομία μέχρι το εβραϊκό Πάσχα στις 27 Μαρτίου. «Μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άτομα ακόμη, ειδικά στις ηλικίες άνω των 50 και θα τα έχουμε καταφέρει», είπε.

Αν και το Ισραήλ είναι από τις πρώτες χώρες στην παγκόσμια κούρσα εμβολιασμών, έχει δεχθεί εκκλήσεις – και από τον ΟΗΕ – να διασφαλίσει τον εμβολιασμό των Παλαιστινίων που ζουν σε κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης και στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Η κυβέρνηση Νετανάχιου έχει ανακοινώσει σχέδια για τον εμβολιασμό 100.000 Παλαιστινίων, που έχουν άδειες εργασίας στο Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :